vacă

A donat o vacă unei familii sărace: Ce s-a întâmplat cu animalul peste trei luni a șocat-o

3964
(reînnoit 17:19 20.04.2019)
Se întâmplă în Moldova. Un ONG din Moldova a donat o vacă unei familii sărace. Ceea ce au făcut beneficiarii cu animalul i-a șocat pe activiști.

CHIȘINĂU, 20 apr – Sputnik. Silvia Zavadovschi. Este cunoscut faptul că Republica Moldova este o țară săracă, cu populația îmbătrânită și multe familii social-vulnerabile. Cert este că în țara noastră sunt și mulți oameni cu inimă mare, care din puținul lor îi ajută și pe alții. Trist este însă faptul că unele familii social-vulnerabile, care beneficiază de ajutoare din partea statului sau a organizațiilor nonguvernamentale, nu apreciază sprijinul acordat sau, pur și simplu, nu depun niciun efort pentru a schimba cumva lucrurile.

Cel puțin asta a văzut jurnalista și activista Doina Cernavca, în cei nouă ani de când organizează diferite acțiuni de susținere a familiilor nevoiașe. 

„Cu părere de bine, în țara noastră sunt foarte mulți oameni care se oferă să-i ajute pe cei ai triști decât noi. Și aici mă refer la bătrânii care nu au pe nimeni, acele familii numeroase sau familii social-vulnerabile”, spune Doina Cernavca.

Partea proastă a lucrurilor este însă faptul că unii beneficiari de ajutoare nu vor să depună niciun efort pentru a schimba cumva lucrurile în viața lor.

„În nouă ani am văzut atâtea, credeți-mă, noi avem familii care le-am ajutat ani la rând, iar ele nu au mișcat niciun deget, așteaptă doar să vină donații și fac copii, fiindcă știu că donatorii sunt sensibili la copii și nu-i vor lăsa de izbeliște. Se va găsi cineva care să le aducă câte ceva. Dar această abordare nu este corectă”, spune Doina Cernavca.

De aceea, organizația „Ajuta un Om”, pe care o conduce, și-a schimbat strategia de acționare, iar de câțiva ani încearcă să acționeze după pilda – „Când vrei să ajuți pe cineva nu-I da un pește, ci o undiță”.

„Caritate nu înseamnă pungi cu produse alimentare, praf de spălat și pamperși. Noi trebuie să înțelegem că a ajuta pe cineva înseamnă mai mult decât acele torbe, fiindcă acele macaroane se sfârşesc la un moment dat și nu rezolvăm nicicum situația. De aceea noi acționăm altfel”, spune Doina Cernavca.

Așa se face că, de câțiva ani, organizația „Ajuta un Om” nu le mai dă săracilor „pește”, ci „undițe”.

„Noi îi ajutăm altfel. Le cumpărăm seminţe de porumb și alte cereale. Le cumpărăm animale care să-i hrănească și să le aducă un venit. De exemplu, o vacă sau un cal pentru familie înseamnă foarte mult. Vaca hrănește întreaga familie, iar calul, la fel, poate fi folosit nu doar ca mijloc de transport, dar și ca o sursă de venit. Îi ajutăm cu locuri de muncă. De exemplu, dacă știm că într-o familie nevoiașă mama știe să coase, facem tot posibilul să o angajăm”, subliniază Doina Cernavca.

Mare a fost dezamăgirea pentru activiștii organizației „Ajută un Om” când au aflat că vaca donată unei familii nevoiașe a fost tăiată la nici trei luni de când au primit-o.

„Noi am avut un caz care ne-a șocat. Am donat unei familii sărace o vacă. Deci, o vacă înseamnă nu doar produse lactate pentru întreaga familie, dar și o sursă de venit. Vacile fac viței, care pot fi vânduți. Doar că la nici trei luni de la primirea darului, beneficiarii au tăiat vaca din motiv că este foarte greu să o ții. Deci, este clar, ei nu vor să facă nimic”, a declarat Doina Cernavca, în cadrul emisiunii „Intersecții” de la Radio Sputnik Moldova.

De aceea, jurnalista îi îndeamnă pe toți cei care fac sau vor să facă acte de caritate să ia câte o familie și să o ajute constant, pentru a obține și rezultate.
„Oamenii ar trebui să ia o familie sau două, trei, dacă au posibilitatea, și să-i ajute constant pe unii și aceeași. Și nu doar să-i ajute, dar să le urmărească parcursul. Nu mergeți o dată și gata. Ei trebuie urmăriţi și sprijiniți nu doar financiar, dar moral”, spune Doina Cernavca.

Cert este că cei care vor să iasă din sărăcie le reușește, dacă depun efort și au susținerea necesară din exterior.

„Dacă lucrezi cu ei, pe termen lung reușești să-i schimbi și să-i scoți din cercul vicios în care se află. Noi avem multe cazuri de succes și sunt mândră de asta. Consider că anume aceste cazuri sunt cea mai mare realizare”, adaugă Doina Cernavca.

Cu siguranță că aceste cazuri de succes nu existau dacă beneficiarii nu erau monitorizați de către organizația „Ajută un Om, spune invitată.

„Noi întotdeauna avem grijă ca copiii acestor familii să fie asigurați cu haine și rechizite școlare. Și monitorizăm strict dacă aceşti copii frecventează școala cu regularitate. Vă dați seama, dacă părinții consumă alcool și nu supraveghează copilul, nu are cum acel copil să ajungă acasă”, adaugă Doina Cernavca. 

Iar această monitorizare nu ar fi posibilă fără implicarea primarilor și a profesorilor.

„Noi colaborăm mult cu primarii și directorii de școli. Să știți că acolo unde primarii sunt deschiși, așa cum este în localitățile Bahmut, Călărași, și Sinești, Ungheni, lucrurile merg bine și obținem rezultate frumoase”, adaugă invitată.

Cu părere de rău, nu toți edilii locali au voința de a face ceva pentru familiile sărace din localitate.

„Cu regret, am întâlnit primari care sunt reticenți atunci când aud de familiile social-vulnerabile sau, pur și simplu, nu vor să facă nimic pentru ele, ca și cum aceste familii nu ar exista. Dar noi nu putem să ne implicăm fără acordul Primăriei, fiindcă noi nu putem să intrăm în sat și să facem ce ne trăsnește prin cap”, conchide jurnalista.

De menționat este că Asociația „Ajută un Om” a fost fondată în 2010, iar de atunci a implementat mai multe campanii sociale, printre care și „STOP cancer mamar”, care a fost lansat în anul 2016

„Noi considerăm că trebuie să punem mai mare accent pe prevenirea cancerului, dar nu pe tratament, așa cum se întâmplă de multe ori. Scopul principal al campaniei noastre este de a informa femeile despre simptomele cancerului și de ale susține psihologic pe cele care au fost diagnosticate cu această maladie. Eu mă refer la femeile din sate. Deoarece acolo informația ajunge mai greu”, adaugă activista. 

Reușitele acestei campanii au dat naștere unei alte idei – de a colecta cosițe pentru a confecționa 12 peruci ce vor fi „împrumutate” gratuit femeilor bolnave de cancer.

„În decurs de 2 ani am reușit să creăm o comunitate de femei, unele dintre ele încă mai luptă cu această maladie, altele deja sunt învingătoare. Anume comunicarea și colaborarea cu ele ne-a inspirat să lansăm campania „donezdinparulmeu”, și zeci de femei au reacționat pozitiv și au mers la saloanele – partenere pentru a-și freza părul și a dona cosița. Avem multe cosite colectate. Urmează să le trimitem în România pentru a fi confecționate perucile”, adaugă Doina Cernavca.

Acum, în ajunul sărbătorilor pascale, Asociația „Ajută un Om” s-a alătura Campaniei „Masa de Paști”, lansată ce Centrul Diaconia. Campania are scopul de a colecta produse alimentare pentru bătrânii din țară.

Ce alte campanii orgnizează Asociația „Ajută un Om”, dar și ce o face fericită pe Doina Cernavca, aflați în interviul atașat mai sus.

3964
Tagurile:
socat, sarace, familie
Tematic
Raport: o treime din copiii români cresc în familii sărace
România, în topul țărilor sărace din UE
INS: sărăcie cruntă în România. Jumătate dintre români nu au frigidere
BM: Moldova rămâne în continuare una dintre cele mai sărace țări din Europa
Accident în apropiere de satul Mana, raionul Orhei

Foto: Accident grav la Orhei, trei oameni au murit pe loc

122
(reînnoit 22:20 30.10.2020)
Accidentul s-a produs în această seară, în apropiere de satul Mana din raionul Orhei. De vină pare să fi fost viteza și carosabilul umed.

CHIȘINĂU, 30 oct – Sputnik. Un impact violent între un automobil de marcă "Land Rover Freelander" și un autocamion s-a produs în această seră, pe drumul R-21”Orhei - Călărași”. În urma impactului, cele trei persoane aflate în Land Rover au murit pe loc.

Accident în apropiere de satul Mana, raionul Orhei
Accident în apropiere de satul Mana, raionul Orhei

Poliția informează că, potrivit martorilor, conducătorul automobilului de marcă "Land Rover Freelander", care se deplasa cu viteză, a încercat să depășească o căruță ce se deplasa în aceeași direcție și pe care a văzut-o în ultimul moment. Din cauza carosabilului umed, șoferul a pierdut controlul mijlocului de transport și a ieșit pe contrasens, tamponând frontal un autotractor de marcă “Mercedes”.

Accident în apropiere de satul Mana, raionul Orhei
Accident în apropiere de satul Mana, raionul Orhei

Cele trei persoane decedate sunt  șoferul în vârstă de 40 de ani și doi pasageri de 19 și, respectiv, 31 de ani. Șoferul autocamionului nu a avut de suferit.

Oamenii legii urmează să stabilească cauza exactă a producerii accidentului.

Pentru descarcerarea corpurilor neînsuflețite ale persoanelor decedate în accident a fost nevoie de intervenția angajaților DSE Orhei.

Accident în apropiere de satul Mana, raionul Orhei
Accident în apropiere de satul Mana, raionul Orhei

Vehiculul cu tracțiune animală nu a fost depistat la locul accidentului, urmând să fie găsit de poliție.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

122
Tagurile:
morți, Orhei, accident


Загрузка...
Observatorii internaționali la Comrat

Video, foto: Observatorii internaționali au sosit la Comrat

43
(reînnoit 21:28 30.10.2020)
Alegerea președintelui trebuie să aibă loc în conformitate cu legislația țării și normele internaționale. Poporul va avea doar de câștigat de pe urma acestui lucru, potrivit observatorilor internaționali care reprezintă Adunarea interparlamentară a țărilor CSI.

Comrat, 30 oct – Sputnik, Maxim Topal. O delegație impresionantă de observatori internaționali a sosit vineri seara, 30 octombrie, în sudul Moldovei. Timp de câteva zile, ei vor lucra la secțiile de votare din toată țara.

În Găgăuzia, observatorii au vizitat astăzi mai multe secții de votare. În una dintre ele, situată în Casa de Cultură din Comrat, ei au fost întâmpinați de președintele consiliului electoral de circumscripție nr. 36 al UTA Găgăuzia, Ivan Komur.

Acesta le-a vorbit observatorilor internaționali despre pregătirile pentru alegeri, despre posibilitatea alegătorilor de a verifica datele de pe listele electorale, precum și despre măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului.

Делегация наблюдателей МПА СНГ
© Sputnik / Maxim Topal
Observatorii internaționali sosiți la Comrat

La inițiativa autorităților autonomiei, medicii vor fi de serviciu la toate secțiile de votare și-i vor consilia pe membrii birourilor electorale cu privire la măsurile de protecție împotriva COVID-19.

Делегация наблюдателей МПА СНГ
© Sputnik / Maxim Topal
Observatorii internaționali sosiți la Comrat

Importantă însă este nu doar securitatea fizică, ci și transparența procesului electoral. Toți observatorii care vor dori vor putea însoți urna mobilă din Găgăuzia. Lor le vor fi oferite costume și ecrane de protecție, măști, mănuși.

„Ne aflăm pe ultima sută de metri până la scrutin. Toate secțiile de votare sunt complet dotate cu dezinfectanți. Am primit deja buletinele de vot, le vom transmite la secțiile de votare”, a spus Ivan Komur.

În cadrul vizitei lor la Comrat, observatorii au avut, de asemenea, o întâlnire extinsă cu conducerea Găgăuziei.

Башкан Гагаузии Ирина Влах на встрече с наблюдателями  МПА СНГ
© Sputnik / Maxim Topal
Bașcanul Irina Vlah

Bașcanul Irina Vlah le-a mulțumit observatorilor internaționali pentru vizita în Găgăuzia.

„Suntem deschiși, avem experiență suficientă în desfășurarea campaniilor electorale. Este foarte important pentru autoritățile autonomiei ca aceste alegeri să se desfășoare în mod onest, democratic, în conformitate cu Codul electoral și Constituția țării", a spus Irina Vlah.

În Găgăuzia, 67 de secții de votare își vor deschide ușile în această duminică.

Detalii despre alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 

Pentru alegerile prezidențiale au fost acreditați 2.193 de observatori, dintre care 1.883 de observatori naționali, 299 de observatori internaționali și 11 experți electorali internaționali.

Comparativ cu alegerile parlamentare din februarie 2019, alegerile prezidențiale din 1 noiembrie vor fi monitorizate de un număr mai redus de observatori - cu 45% mai puțini observatori naționali și cu 60% mai puțini observatori internaționali.

În Registrul de Stat al Alegătorilor sunt înscriși 3.287.140 de cetățeni cu drept de vot, potrivit CEC. 

Pentru secțiile de vot de pe teritoriul Republicii Moldova au fost tipărite aproape 3 milioane de buletine de vot (2.934.017), prețul unui exemplar fiind 14,4 bani. Pentru secțiile de peste hotare au fost tipărite 556 de mii de buletine de vot, prețul unui exemplar fiind de 19,2 bani – prețul este mai mare din cauza tirajului mai mic.

Pentru scrutinul prezidențial vor fi deschise 2.143 de secții de votare, inclusiv 139 de secții de votare peste hotare. Cele mai multe secții de votare din străinătate vor fi deschise în Italia, Federația Rusă, România și SUA. Secțiile de votare vor fi deschise între orele 7:00 și 21:00.

Cetățenii își vor exercita votul în baza următoarelor acte de identitate: pașaportul (valabil sau expirat); buletinul de identitate valabil; livretul de marinar. 

Numele celor opt concurenţi electorali vor fi tipărite în buletinul de vot cu litere majuscule, în următoarea ordine: Usatîi Renato, Năstase Andrei, Deliu Tudor, Dodon Igor, Ivanov Violeta, Sandu Maia, Țîcu Octavian, Chirtoacă Dorin.

Participanții la vot urmează să respecte măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19: să poarte măști de protecție; să respecte distanța fizică menționată pe indicatoarele vizuale; să-și dezinfecteze mâinile la intrarea în secția de votare; să-și efectueze termometria la intrarea în secția de votare. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
Comrat, observatori, alegeri
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Andrei Neguța: Detalii despre secțiile de votare din Rusia
Nu putem conta pe numărătoarea paralelă a voturilor


Загрузка...
Rezultatele finale ale Exit Poll la alegerile prezidențiale

Rezultatele finale ale Exit Poll la alegerile prezidențiale

0
(reînnoit 17:39 30.10.2020)
Rezultatele finale ale Exit poll la alegerile prezidențiale din Moldova ar urma să fie anunțate după închiderea secțiilor de votare, la orele 22:00, potrivit organizatorilor – reprezentanți ai comunității WatchDog.MD și Institutului de Politici Publice.

Președintele CEC, Dorin Cimil, a declarat joi, în Studioul Radio Sputnik că CEC trebuie să decidă dacă va fi sau nu permis efectuarea unui Exit Poll în cadrul alegerilor prezidențiale, programate pentru ziua de 1 noiembrie. Dar în niciuna dintre cele două ședințe publice ale CEC nu a fost pronunțată vreo hotărâre.
Totuși, cei de la WatchDog.md și Institutul de Politici Publice deja au anunțat când vor prezenta rezultatele finale ale Exit Poll-ului.

Anterior aceștia au anunțat că un exit-poll ar urma să fie organizat în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie.

Rezultatele parțiale ale acestuia ar urma să fie anunțate în data de 1 noiembrie la ora 21.00, iar rezultatele finale - la ora 22:00, potrivit organizatorilor studiului sociologic.

Spre deosebire de practica din anii precedenți, în acest an, sondajul, dacă va avea loc, va fi efectuat prin telefon, din cauza pandemiei de coronavirus. În cadrul acestui sondaj urmează să fie chestionați 4 mii de cetățeni cu drept de vot, din diferite raioane ale țării.

CEC-ul a reacționat după anunțarea intenției de organizării unui astfel de sindaj, declarând, într-un comunicat de presă, că-și „rezervă dreptul de a sesiza Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Audiovizualului și organele de drept pentru a documenta și investiga cazul”.

„Chestionarea alegătorilor la ieșirea din secția de votare (exit-poll clasic) nu poate fi echivalată cu efectuarea acestuia prin intermediul telefonului, or la chestionarea votanților nu se utilizează metode ce ar putea identifica alegătorul”, explică CEC.

Autoritatea electorală centrală mai menționează că „în cazul sondajului de opinie care se intenționează a fi realizat, acesta nu se încadrează în mecanismele desfășurării unui exit-poll, deoarece la momentul apelului telefonic nu există o certitudine că alegătorul a participat la alegeri”.

Totodată, CEC a atenționat că în ziua alegerilor, până la închiderea secțiilor de votare, se interzice publicarea în mijloacele de informare în masă a materialelor, inclusiv a interviurilor cu alegătorii, despre numărul de voturi întrunite de concurenții electorali pe parcursul zilei şi despre șansele acestora, inclusiv prezentarea rezultatelor exit-poll-urilor.

Notăm că, în conformitate cu articolul 6 din Codul Electoral, votul este secret, iar autorităților publice și altor subiecți implicați în procesele electorale le revine obligația de a asigura caracterul confidențial al votului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
rezultate finale exit poll, Exit Poll
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Sondaj exit-poll la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie
CEC nu permite exit-poll-ul și va sesiza organele de drept


Загрузка...