CHIȘINĂU, 12 apr - Sputnik. 11 companii aeriene din Moldova au interdicție de a opera zboruri în spațiul european al Uniunii Europene. Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova a emis Directiva nr. 02 - 10/04/2019 prin care a interzis pe 10 aprilie operarea zborurilor în spațiul aerian al Uniunii Europene pentru operatorii care nu dețin Certificatul de operator din țară terță (TCO), emis de Agenția Europeană de Siguranță a Aviației:
”Aplicarea acestor măsuri nu va afecta transportul de pasageri din și spre Republica Moldova, ci doar va asigura un nivel mai înalt de siguranță”, informează Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova printr-un comunicat.
Totodată, Autoritatea Aeronautică Civilă anunță că va întreprinde toate măsurile care se impun pentru asigurarea unui nivel maxim de siguranță a zborurilor, inclusiv prin modernizarea cadrului normativ și sporirea capacităților instituționale a AAC, dar și va acorda suportul necesar operatorilor aerieni pentru conformarea acestora noilor norme, cât și cu Regulamentul (UE) nr. 965/2012 din 5 octombrie 2012 de stabilire a cerinţelor tehnice şi a procedurilor administrative referitoare la operaţiunile aeriene.
Pentru sezonul de vară 2019, moldovenii pot opta pentru noi destinații accesibile direct din Chișinău.
Noutatea verii sunt cursele regulate spre: Nisa(Franța), din 26 aprilie până pe 25 octombrie, cu o frecvență de trei ori pe săptămână, luni, miercuri și vineri, cursele fiind operate de compania Air Moldova; Izmir (Turcia), din 18 mai până pe 5 octombrie, zboruri regulate în fiecare zi de joi, sâmbătă și duminică, operate de Air Moldova și Fly One; Operatorul aerian Wizz Air își extinde aria de zbor, efectuând curse spre câteva destinații noi, care nu au mai fost operate anterior, precum: Friedrichshafen (Germania), din 17 septembrie până pe 28 septembrie; Copenhaga (Danemarca), din 2 aprilie până pe 11 iunie, cu o frecvență de două ori pe săptamână, marți și sâmbătă; Dortmund (Germania), din 31 martie până pe 23 octombrie, cu o frecvență de două ori pe săptămână, miercuri și duminică; Memmingen (Germania), din 2 aprilie până pe 14 septembrie și în perioada 1- 26 octombrie, zbor regulat în fiecare zi de marți și sâmbătă. O altă destinație este Dalaman (Turcia), accesibilă din 25 mai până pe 15 octombrie, cursă efectuată de Turkish Airlines în fiecare zi de marți.
Vă doriți o vacanță exotică – zece locuri de pe Terra unde vara nu se termină niciodată>>>
Tot în această perioadă frecvenţa săptămânală a zborurilor spre şi dinspre: Moscova va fi de 63 zboruri/ săptămână, efectuate de patru operatori aerieni: Air Moldova, Aeroflot, S7 și Fly One; Paris - 9 curse/ săptămână, operate de Air Moldova, Wizz Air, Fly One; Roma – 10 curse/săptămână operate de Air Moldova și Wizz Air; Londra – cu o frecvență de 21 curse/ săptămână, fiind operate de Air Moldova, Wizz Air UK și Fly One; Atena - 2 curse/ săptămână, operate de Wizz Air. Spre Verona se vor efectua 13 zboruri săptămânale, fiind operate de companiile Air Moldova, Fly One și Wizz Air. Pentru cursa Viena este mărită frecvenţă săptămânală a zborurilor de către Austrian Airlines, în total fiind 12 curse /săptămână pentru această destinație. Totodată, vor fi efectuate zboruri spre Antalya cu o frecvență de 25 curse pe săptămână operate de patru companii aeriene: Air Moldova (ora de decolare din Chișinău 07.05; 01.20), Fly One (ora de decolare din Chișinău 06.00; 10.00; 09.10; 00.50), Turkish Airlines (ora de decolare din Chișinău 00.15+) și AtlasJet (ora de decolare din Chișinău 04.00).
CHIȘINĂU, 15 ian – Sputnik. Specialiștii ”Bomteh nu au depistat nici un obiect explozibil, anunță Poliția Capitalei.
”Urmare a verificării Centrului Comercial, de către specialiștii din cadrul serviciului ”Bomteh”, obiecte suspecte sau explozibile nu au fost depistate”, a comunicat serviciul de presă al instituției.
Totodată, în urma măsurilor speciale de investigație și urmărire penală, a fost identificată persoana care a făcut apelul telefonic la Poliție. Acesta s-a dovedit a fi un minor în vârstă de 13 ani.
Oamenii legii anunță că pe caz a fost inițiat un proces penal pentru a fi stabilite toate circumstanțele.
Amintim că în această seară in individ a sunat la Poliție, la 20:20, și a comunicat că pe acoperișul unui centru comercial amplasat pe str. Arborilor din Chișinău se află un obiect explozibil. Forțele de ordine au intrat în alertă.
Forțele de ordine care s-au deplasat la fața locului au încercuit zona și au evacuat toți vizitatorii din centru comercial.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
BUCUREŞTI, 15 ian – Sputnik, Doina Crainic. Pe 27 decembrie, Norvegia a lansat programul de imunizare împotriva Covid-19, persoanele din centrele de îngrijire fiind pe lista prioritară. De atunci, 23 de persoane au murit la scurt timp după ce au primit vaccinul. Medicii norvegieni investighează toate aceste cazuri și au stabilit că 13 dintre acestea au legătură cu efectele secundare ale vaccinului, potrivit presei locale, citate de RT.
„Nu vedem nimic alarmant cu privire la aceste cifre. Toate decesele apar la persoanele în vârstă și fragile, cu boli subiacente”, a explicat dr. Steinar Madsen, directorul autorității naționale de reglementare a medicamentelor, Agenția Norvegiană pentru Medicamente.
Norvegia are o populație de peste cinci milioane de locuitori. Madsen a declarat anterior că între 350 și 400 de persoane mor în casele de îngrijire în fiecare săptămână, prezicând că unii oameni în vârstă ar putea să nu reacționeze bine la vaccin.
Față de cei care au murit, 29 de persoane care au primit vaccinul au manifestat efecte secundare semnificative, nouă cazuri find grave, iar șapte cazuri ușoare, a anunţat oficialul. Toate vaccinurile împotriva Covid-19 pot provoca uneori reacții adverse precum febră și greață.
La începutul acestei săptămâni, Institutul Norvegian pentru Sănătate Publică a actualizat ghidul de vaccinare împotriva Covid-19 pentru a reflecta noile date. Documentul instruiește acum medicii să evalueze temeinic persoanele din căminele de îngrijire medicală înainte de a le administra vaccinul. În cazul persoanelor foarte bolnave care nu au speranţe să trăiască mult, beneficiile vaccinului „pot fi marginale sau neglijabile”, se precizează în ghid.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 16 ian - Sputnik. La acest sfârșit de săptămână, unitățile de schimb valutar ale celor mai importante bănci din Chișinău cumpără dolarul în medie cu 17,18 - 17,22 lei și îl vând cu 17,40 - 17,42 lei.
Băncile cumpără euro cu 20,87 - 20,89 lei și îl vând cu 21,14 lei.
Leul s-a depreciat la sfârșit de săptămână în raport cu principalele valute de referință, cu excepția hrivnei ucrainene, care scade nesemnificativ. Dolarul s-a scumpit cu 3 bani, euro a urcat cu 2 bani și leul românesc cu un ban în ziua de vineri.
La cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru 15-17 ianuarie, un dolar american este cotat cu 17,28 lei, un euro – cu aproape 21 de lei, o hrivnă ucraineană – cu 61,62 bani, un leu românesc – cu 4,31 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,58 bani.
Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.
BNM a anunțat că ritmul anual al inflaţiei a constituit 0,39% în luna decembrie 2020.
Rezervele valutare ale BNM se cifrau la 3 miliarde 674 de milioane 820 de mii de dolari americani (3,674,820.33 milioane de dolari SUA) la finalul lunii noiembrie 2020. În 2020, rezervele valutare ale BNM au crescut constant, înregistrând record după record.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova