Iuri Gagarin, imagine de arhivă

Vom avea un nou monument chiar în centrul Capitalei - Detalii

438
(reînnoit 12:23 08.04.2019)
Proiectul edificării unui nou monument în centrul Capitalei urmează a fi examinat de autoritățile locale pe 11 aprilie. Inițiativa aparține Centrul Rus de Știință și Cultură în Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 8 apr - Sputnik, C.S. Un monument dedicat primului cosmonaut Iuri Gagarin urmează să fie edificat în centrul Capitalei, chiar în scuarul de pe bulevardul care îi poartă numele. Inițiativa aparține Centrului Rus de Știință și Cultură în Republica Moldova, cu prilejul aniversării a 85 de ani de la nașterea cosmonautului.

Autoritățile locale urmează să discute acest lucru pe 11 aprilie, în cadrul ședinţei Comisiei pentru gospodăria locativ-comunală a Consiliului municipal Chișinău.

Cheltuielile pentru executarea lucrărilor de proiectare și edificare a monumentului vor fi acoperite de către Centrul Rus de Știință și Cultură din Moldova și din contul altor surse atrase în acest sens.

Dupa aprobarea deciziei  de către Consiliul Municipal, Centrul Rus de Știință și Cultură în Republica Moldova va solicita avizul Consiliului Național al Monumentelor Istorice de pe lângă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Academiei de Științe a Moldovei.

În peste 15 state ale lumii există monumente dedicate lui Iurii Gagarin.

La  12 aprilie 1961, Iuri Gagarin efectuează primul zbor în Cosmos, la bordul navei „Vostok”, devenind primul cosmonaut din istorie. În fiecare an, pe 12 aprilie este marcată Ziua Internațională a Cosmonauticii, zi care simbolizează și o verigă de legătură între Rusia și Moldova. Iuri Gagarin a vizitat Moldova în anul 1966. Atunci el s-a întâlnit cu autoritățile ţării, cu elevi şi studenţi, a comunicat cu cetățenii simpli, a vizitat beciurile de la Cricova, dar a participat și la o nuntă moldovenească. Este de menționat că, în acea perioadă, Moldova era principalul furnizor de mâncare pentru cosmonauți.

Ideea instalării unui monument dedicat lui Iuri Gagarin este una mai veche. În anul 2011, mai mulți consilieri municipali au propus atunci edificarea monumentului în zona gării.

438
Tagurile:
Centrul Rus pentru Știință și Cultură din Republica Moldova, detalii, Capitală, Monument
Тема:
Relațiile moldo-ruse - o nouă etapă (37)
Tematic
Îndepărtatul an 1966: Ce a făcut în Moldova Iuri Gagarin


Загрузка...