Clădirea Teatrului de Operă și Balet din Chișinău

Fotografii rarisime de altădată: Chișinăul, cu mai bine de jumătate de secol în urmă

646
(reînnoit 11:15 05.04.2019)
Puțini mai știu astăzi cum arăta Chișinăul în anii 50 – 60. Însă nu în zadar locuitori mai în vârstă își amintesc cu nostalgie de farmecul de altă dată al capitalei țării.

CHIȘINĂU, 5 apr – Sputnik. Va mai fi oare Chișinăul la fel de frumos ca acum mai bine de jumătate de secol.

”Oraș din albe flori de piatră”, ”oraș etern ca o poveste”, așa era calificat Chișinăul cu ani în urmă în cântecul compozitorului Eugen Doga, devenit apoi imn al Capitalei. Evident, poeții sunt tentați adesea să idealizeze realitatea, însă dacă privim aceste fotografii din vremuri demult apuse trebuie să recunoaștem că Chișinăul era într-adevăr un oraș curat și confortabil.

Scara cu cascade, nou-nouță, de la Lacul Comsomolist (așa cum era numit atunci Parcul Valea Morilor), scara mare, nedistrusă încă, ce ducea din actuala stradă Mateevici direct spre apă, piața confortabilă, plină de verdeață și clădirea nu prea mare, dar frumoasă a Gării Chișinău, actualul bulevard Ștefan cel Mare, liniștit și umbrit de verdeață, fără aglomerația de mașini de acum – toate acestea au rămas doar în puținele imaginile foto de la sfârșitul anilor 50, începutul anilor 60.

 

Pe atunci, clădirea Băncii orășenești (actuala Sală cu Orgă – red.) mai era înfrumusețată de sculpturi, pe bulevardul Muncești (actualmente – strada Negruzzi) exista zona pietonală, cu frumoase straturi de flori.


Evident, am vrea ca Chișinăul să devină și astăzi la fel de confortabil și curat. Dar este oare posibil acest lucru? Răspunsul la întrebare rămâne pe seama autorităților locale.

646
Tagurile:
orasul, jumatate de secol, fotografii rare, Chisinau
Тема:
Legendele Chișinăului de altă dată (39)
Tematic
Lumea, aşa cum nu va mai fi niciodată: Imagini video rarisime de acum peste un secol
Astfel de monstruozități arhitecturale mai rar: Apartament cu anexă, beci și acvilă - Foto
Cum făceau moldovenii vin acum aproape un secol şi jumătate: Fotografie rară


Загрузка...