Femeie însărcinată, imagine simbol

Indemnizaţia de maternitate: Lista actelor necesare și condiiții de acordare - detalii

11250
Indemnizația de maternitate: iată care este lista actelor necesare, condițiile de acordare, precum și modalitatea de calcul.

CHIȘINĂU, 31 mart - Sputnik, C.S. Conform prevederilor legale, de indemnizația de maternitate pot beneficia femeile asigurate, soţiile care se află la întreţinerea soţilor salariaţi, dar şi şomerele care s-au aflat la evidenţă în instituţiile medico-sanitare din Republica Moldova. Ele au dreptul la concediu de maternitate, care include concediul prenatal şi concediul postnatal.

Lista actelor necesare

Pentru a beneficia de Indemnizația de maternitate este necesar de a prezenta următorul pachet de documente:

În cazul femeilor asigurate:

 1. certificatul de concediu medical (în original);
 2. buletinul de identitate (în original şi în copie).

În cazul soţiilor aflate la întreţinerea soţilor asiguraţi (soţia care anterior a lucrat):

 1. certificatul de concediu medical (în original);
 2. buletinul de identitate al soţiei şi al soţului (în original şi în copie);
 3. certificatul de căsătorie (în original şi în copie);
 4. carnetul de muncă al soţiei şi al soţului (în original şi în copie).

În cazul soţiilor aflate la întreţinerea soţilor asiguraţi (soţia care anterior nu a lucrat):

 1. certificatul de concediu medical (în original);
 2. buletinul de identitate al soţiei şi al soţului  (în original şi în copie);
 3. certificatul de căsătorie (în original şi în copie);
 4. carnetul de muncă al soţului (în original şi în copie);
 5. declaraţia soţiei, pe propria răspundere, în original conform anexei nr. 6 a Regulamentului.

În cazul lipsei venitului asigurat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat, femeia asigurată, precum şi soţul asigurat la întreţinerea căruia se află soţia poate confirma motivul lipsei venitului asigurat prin următoarele acte: carnetul de muncă, ordinul şi/sau extrasul din ordin ş.a.;

În cazul în care femeia asigurată este încadrată în mai multe unităţi, confirmă prin declaraţie pe  propria răspundere conform anexei nr. 5 al Regulamentului pierderea integrală a venitului asigurat în perioada concediului medical la toate unităţile în care desfăşoară activităţi.

Condiţiile de acordare a indemnizației de maternitate

 1. Femeile asigurate au dreptul la indemnizaţie de maternitate indiferent de durata stagiului de cotizare.
 2. Soţia aflată la întreţinerea soţului asigurat beneficiază de dreptul la indemnizaţie de maternitate în cazul în care soţul confirmă un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani. În cazul înregistrării căsătoriei după producerea riscului asigurat (concediul de maternitate), dreptul la indemnizaţie se stabileşte pentru perioada de la data înregistrării căsătoriei până la data expirării concediului de maternitate.
 3. Persoanele care au beneficiat sau beneficiază de prestaţii de asigurări sociale pe teritoriul altui stat nu pot beneficia, în condiţiile prezentei legi, de indemnizaţie pentru acelaşi risc asigurat şi pentru aceeaşi perioadă.

Care este formula de calcul a indemnizației de maternitate

Baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate o constituie venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii producerii "riscului asigurat"(sarcina), venit din care au fost calculate contribuţii individuale de asigurări sociale.

Venitul asigurat pentru lunile incluse în calcul nu poate depăşi suma a 5 salarii medii lunare prognozate pe economie pentru anul respectiv înmulţită la 12 sau la numărul de luni în care persoana a realizat venit asigurat. În cazul în care în calcul se include anul calendaristic incomplet, venitul asigurat se plafonează reieşind din numărul de luni în care a fost realizat venitul asigurat pentru anul respectiv. Mai multe detalii privind calcularea indemnizației sunt descrise în articolul 7 al Legii menționate mai sus.

Când este acordată indemnizație de maternitate

Indemnizaţia de maternitate este acordată integral la a 30-a săptămână de sarcină, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice. În cazul în care nașterea decurge cu complicații sau mama naște gemeni sau mai mulți copii, perioada pentru care este acordată indemnizația se extinde până la 140 de zile calendaristice.

11250
Tagurile:
calcul, condiții de acordare a indemnizației de paternitate, indemnizație de maternitate
Тема:
Viața de familie (17)
Tematic
Decis: Mii de copii rămași fără ocrotire părintească vor primi indemnizații mai mari
Guvernul a decis majorarea indemnizațiilor pentru familiile cu copii: Vezi cu cât
Monumentul Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt

VIDEO: Monumentul lui Ștefan cel Mare poartă mască de protecție

29
Pe monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Chișinăului a fost aplicată o mască de protecție în această dimineață. Pe aceasta era imprimată abrevierea denumirii unui partid politic.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Chișinăului purta în această dimineață mască de protecție cu însemnul Partidului Acasă Construim Europa. În fruntea acestei formațiuni politice se află fostul șef adjunct al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență Gheorghe Cavcaliuc.

Acesta a scris pe pagina sa de Facebook că în acest mod a vrut să atragă atenția asupra faptului că este necesară respectarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19 și a spus că, în opinia sa, guvernarea nu a gestionat așa cum s-ar cuveni criza pandemică.

La scurt timp, serviciile specializate au intervenit la fața locului și au scos masca de protecție de pe monumentul lui Ștefan cel Mare. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

29
Tagurile:
mască, Ștefan cel Mare, monument
Tematic
FOTO: Un bust al domnitorul ''Ștefan cel Mare și Sfânt'' a fost inaugurat la IGSU


Загрузка...
Stradă

Video: Un șofer a uitat tragă frâna de mână - Unde a ajuns mașina

0
(reînnoit 13:18 05.12.2020)
Un șofer a uitat să tragă frâna de mână, iar mașina s-a ciocnit cu un alt automobil. S-a întâmplat aseară, într-un sens giratoriu din Capitală.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Pe internet au apărut imagini video în care se vede cum un șofer coboră din mașină, iar automobilul începe să se deplaseze singur în urmă. Cel mai probabil, conducătorul auto a uitat să tragă frâna de mână.

Speriat, bărbatul a fugit repede să oprească mașina, dar, ghinion, a căzut în timp ce încerca să apese pedala. Astfel, mașina a lovit un alt automobil din spate. 

Accidentul s-a produs aseară la sensul giratoriu de lângă Universitatea Ion Creangă din Capitală. În acele clipe, circulația rutieră era dirijată de un agent de patrulare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
chișinău, șofer, mașină
Tematic
Accident în lanț în Capitală: Trei mașini s-au ciocnit
Tragic: Un șofer de 19 ani din Soroca a murit într-un accident produs dimineață


Загрузка...