CHIȘINĂU, 30 mart - Sputnik. Cei care încă nu au achitat prima de asigurare medicală sunt îndemnați să o facă până pe 1 aprilie inclusiv, ultima zi în care polița de asigurare medicală va putea fi procurată cu o reducere de 50, 60 și 75 la sută. Prima AOAM în sumă fixă constituie în anul curent 4056 lei.
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", şefa de direcţie a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină Iuliana Garam a declarat că numărul persoanelor care achită prima de asigurare obligatorie medicală în sumă fixă este în continuă creștere.
”Numărul celor care doresc să fie asigurați medical este în creștere în ultimii ani. Persoanele deja au început să conștientizeze necesitatea de a-și asigura riscul financiar în caz de îmbolnăvire”, a declarat Garam, șefa de direcție CNAM.
Compania Naţională de Asigurări în Medicină le amintește cetățenilor moldoveni că pot face asta ușor cu ajutorul serviciului Mpay.
În serviciul respectiv puteți achita cu card bancar, prin internet banking, la terminalele de plată şi la ghişeele băncilor comerciale şi ale oficiilor poştale. La ghişeele băncilor comerciale şi ale oficiilor poştale prezentaţi doar actul de identitate. Doritorii de a achita prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală cu cardul bancar sau de pe dispozitiv conectat la internet urmează să acceseze serviciul MPay, să introducă IDNP-ul, codul de verificare, după care să urmeze paşii necesari, în funcţie de modalitatea de achitare.
Menţionăm că şi cetăţenii Republicii Moldova aflaţi peste hotare pot achita prima de asigurare prin MPay.
În cazul plăţii prin serviciul MPay nu e nevoie de prezentat dovada achitării la Serviciul teritorial de relaţii cu beneficiarii al CNAM.
Dacă sunteţi proprietar de teren cu destinaţie agricolă puteți beneficia de o reducere de 75%, iar persoanele fizice care desfăşoară activitate independentă în domeniul comerţului cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu mărfuri supuse accizelor - de 60%.
De o reducere de 50% beneficiază fondatorii de întreprinderi individuale, arendași, arendatori, titulari de patentă de întreprinzător, cetăţeni străin cu drept de şedere provizorie în Republica Moldova sau cei care nu sunt angajați şi nici asigurați de Guvern.
CHIȘINĂU, 2 mart – Sputnik. Din 1 martie, pentru cel puțin două săptămâni, măsurile de siguranță epidemiologică din Moldova au fost înăsprite din cauza creșterii cazurilor de infecție cu coronavirus.
"Dacă vorbim în termeni matematici și presupunem că, fără nicio măsură, probabilitatea de infectare este de 100%, atunci transferul școlilor la educația online reduce această probabilitate, să zicem, cu 10%, carantina de weekend – cu 15%... Va exista o anumită scădere a ratei de infectare, dar, desigur, nu ar trebui să ne așteptăm la o eficiență de 100% a acestor măsuri", afirmă Tocarciuc.
În opinia ei, o anumită scădere a numărului de infectați, care a fost observată în ultimele două luni, nu s-a datorat atât măsurilor restrictive, cât unui număr mare de zile libere, de vacanțe școlare, de concedii de Anul Nou și de Crăciun.Cu toate acestea, Tocarciuc consideră că cea mai mare îngrijorare este acum cauzată de noile tulpini COVID-19.
Potrivit acesteia, vaccinul AstraZeneca (care este primul care a ajuns în Moldova) a demonstrat o eficiență de doar 50% împotriva tulpinii sud-africane, în timp ce este destul de eficient împotriva tulpinii britanice.
"Este foarte important să înțelegem exact cu ce tulpini avem de-a face astăzi în Moldova. Avem așteptări foarte mari de la vaccinare, dar încă nu citim genomii și nu știm ce mutații ale coronavirusului sunt active în Moldova. Poate că republica are deja propria sa tulpină "moldovenească", și mai periculoasă, dar nu știm despre asta... ", spune experta.
În plus, Tocarciuc consideră că, având în vedere scepticismul și neîncrederea deschisă față de vaccinuri în rândul unei părți destul de mari a populației, problema imunizării ar trebui privită dintr-o perspectivă exclusiv rațională. Adică, de a compara riscurile – de la efectele secundare ale unui anumit vaccin până la riscul de a contracta forme severe de coronavirus în caz de refuz al vaccinului."Urmărind exemplul Israelului, unde vaccinarea are loc într-un ritm foarte rapid, vedem că imunizarea funcționează cu adevărat. Israelienii au analizat un grup de lucrători medicali care au fost primii vaccinați și au primit două doze de vaccin. Rezultatele indică faptul că rata de îmbolnăvire cu coronavirus în acest grup a scăzut cu peste 80%", a spus Tocarciuc.
Cu toate acestea, ea consideră prognoza recent făcută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), potrivit căreia pandemia se va încheia la începutul anului 2022, nejustificat optimistă."Pandemia se va termina atunci când cel puțin 70% din populația lumii va fi vaccinată cu preparate eficiente. Dar 70% reprezintă mai mult de zece miliarde de doze de vaccin. Permiteți-mi să vă reamintesc că, începând cu 27 decembrie 2020, de la începutul vaccinării, până în prezent, doar 200 de milioane de persoane au fost vaccinate în lume", spune Tocarciuc.
Ea este convinsă că, pentru a respecta termenii declarați de OMS, este necesar să se producă un volum de vaccinuri de opt ori mai mare decât volumul lor actual de producție.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 2 mart - Sputnik. Temperaturi generoase, cer variabil, fără precipitații. Asta prognozează meteorologii Serviciului Hidrometeorologic de Stat pentru astăzi, 2 martie. Potrivit meteorologilor mercurul în termometre va urca până la 10 grade pe timp de zi și până la 3 grade Celsius în orele nocturne. Astfel, în raioanele de nord +5..+8°C, în raioanele centrale +6..+9°C, în raioanele de sud +7..+10°C, în capitală +7..+9°C.
Vremea caldă se va menține pe parcursul întregii săptămâni, iar pe 5 martie termometrele vor indica și +17 grade Celsius în unele raioane ale țării. Meteorologii anunță că miercuri, 3 martie, nu vor avea loc schimbări esențiale ale vremii. Începând de sâmbătă se răcește brusc, iar temperatura scade cu aproximativ 10 grade Celsius. Deocamdată meteorologii nu anunță venirea Babei Dochia, care ne aduce vreme rea, în primele zile ale lunii martie: cer înnorat, vreme ploioasa, cu lapovița și chiar ninsoare.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova