Situația social-economică, migrație, economie

Italia este îngrijorată de imigrația ilegală provenită din Moldova

344
(reînnoit 15:23 19.03.2019)
Reprezentantul partidului de guvernământ din Italia „Liga nordului” a declarat că este necesară o conlucrare cu autoritățile moldovene privind legalizarea imigranților.

CHIȘINĂU, 20 mart – Sputnik. În loc să canalizeze banii spre sfera socială, întreaga Italie muncește pentru deservirea migrației ilegale, a declarat Irina Sokolova, reprezentantul partidului „Liga Nordului”, în cadrul conferinței de presă care a avut loc la centrul de presă multimedia Sputnik Moldova.

Cea mai acută problemă pentru UE

Potrivit acesteia, migrația ilegală în Europa reprezintă una dintre cele mai acute probleme nu doar pentru Italia, ci și pentru toate țările UE, fiind o povară grea pentru cetățenii țărilor europene. Această situație trebuie schimbată urgent.

„Migrația legală în Europa este foarte binevenită, deoarece contribuie la dezvoltarea economică. Problema principală constă în consolidarea oamenilor pentru a putea soluționa aceste probleme. Cu părere de rău, în această privință oamenii sunt prost informați, ba chiar deseori ei sunt informați greșit. Sarcina noastră este de a aduce la cunoștința opiniei publice problemele ce țin de imigrația ilegală”, a menționat activista.

Potrivit acesteia, multe persoane habar nu au cât de mare este prețul pe care îl plătesc europenii pentru întreținerea ilegalilor care pătrund stihiinic în Italia și în alte țări.

Costul migrației ilegale

„Doar în Italia, migrația ilegală costă circa 1,5 miliarde de euro pe an. În loc ca acești bani să fie utilizați pentru asistența socială, pentru dezvoltarea tineretului, ei se duc pentru deservirea nu doar a imigranților, ci și a întregii mașini birocratice care îi deservește. Fiecărui imigrant ilegal îi revine peste patruzeci de servicii pe gratis: avocați, medicina, educația și așa mai departe. Acestea sunt sume colosale”, a subliniat Sokolova.          

 

Cu toate că în Italia atitudinea față de moldoveni este binevoitoare, problemele rămân valabile. Acordul semnat de Italia și Republica Moldova nu a fost ratificat până în prezent și, posibil, va fi completat.

„Noi știm foarte bine că acordul bilateral dintre Italia și Moldova nu a fost ratificat. Acest acord garantează obținerea unei pensii de către cei care muncesc în Italia și recunoașterea diplomelor de studii superioare. Problema constă în faptul că Italia nu poate găsi bani pentru realizarea acestui acord”, a specificat Sokolova.

În afară de aceasta, pentru unele categorii de cetățeni care sosesc în țară este mare riscul de a fi atrași în structuri criminale.

Dacă o persoană pătrunde ilegal în țară, fără acte și fără un loc de muncă, ea devine imediat obiectul atenției structurilor criminale, mai cu seamă persoanele tinere, fapt ce în ultimii ani a influențat negativ asupra securității”, a adăugat reprezentantul partidului „Liga nordului” din Italia.

Închisorile sunt arhipline de străini

Totodată, Italia se confruntă și cu problema întreținerii în instituțiile penitenciare a unui mare număr de cetățeni străini. Apropo, puțini dintre aceștia sunt cetățeni ai Republicii Moldova.

„O altă problemă pentru Italia este numărul mare de deținuți străini, circa douăzeci de mii. Întreținerea acestora cade de asemenea pe seama contribuabililor italieni. Prin urmare, în acordul bilateral dintre Italia și Moldova va fi inclus un punct conform căruia deținuții străini își vor ispăși pedeapsa în țara de origine”, a menționat Irina Sokolova.

Pe parcursul conferinței de presă participanții au abordat și alte probleme actuale ale migrației, mai ales în legătură cu cetățenii moldoveni.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

344
Tagurile:
Moldova, imigrație ilegală, Italia
Тема:
Moldovenii în Italia - ştiri, interviuri și reportaje (5)


Загрузка...