Lei

Important pentru moldovenii pensionari de peste hotare care vor primească pensie

203
(reînnoit 10:02 19.03.2019)
Important pentru moldovenii pensionari de peste hotare: Regulile pe care trebuie să le respecte pentru a ridica pensia în țara în care muncesc și locuiesc.

CHIȘINĂU, 19 mart – Sputnik. Casa Naţională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova (CNAS) informează că subdiviziunile teritoriale ale instituției întocmesc răspunsuri şi prezintă informaţia solicitată doar în baza solicitărilor venite de la direcţiile fondurilor de pensii din Federaţia Rusă, Ucraina, Azerbaidjan, Uzbekistan şi Belarus. Aceasta se referă la adresările din partea solicitanţilor în baza acordurilor bilaterale privind garanţiile drepturilor cetăţenilor în domeniul asigurării cu pensii, numărul cărora în ultimul timp a crescut simţitor.

”Dosarele de pensionare ale beneficiarilor de pensii nu se eliberează personal, ci doar în baza solicitărilor oficiale din partea direcţiilor fondurilor de pensii din statele menţionate”, precizează CNAS.  

Referitor la informaţia necesară pentru a fi prezentată instituţiei competente, în baza acordurilor bilaterale în domeniul securităţii sociale cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Austria, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, privind confirmarea stagiului de cotizare, beneficierea sau nebeneficierea de prestaţii sociale poate fi emisă atât în baza cererii personale a solicitantului, cât şi în baza interpelării venite din partea instituţiilor respective din ţara cu care există un acord bilateral în domeniul securităţii sociale.

Ați muncit în Germania și vreți pensie: Unde să vă adresați și ce acte să prezentați>>>

În cazul în care nu este semnat niciun acord bilateral în domeniul asigurărilor/securităţii sociale, solicitanţii se pot adresa personal pentru obţinerea informaţiei referitoare la venitul asigurat, tipul şi mărimea prestaţiei sociale stabilite la subdiviziunea teritorială a CNAS, din raza ultimului domiciliu.

203
Tagurile:
CNAS, Pensionari, pensie
Tematic
Schimbări majore pentru bărbații din Moldova care ies din acest an la pensie
Anii munciți de moldoveni în Grecia vor fi luați în calcul la stabilirea pensiei


Загрузка...