Pietoni

Statistică: Femeile predomină în numărul populației în țara noastră

266
(reînnoit 15:40 09.03.2019)
Femeile predomină în numărul populației Republicii Moldova. Portretul statistic al femeilor şi bărbaţilor în Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 9 mart – Sputnik. Populația feminină predomină în rândul populației, la 100 de femei revin 93 de bărbați, potrivit unui studiu prezentat de Biroul Național de Statistică.

Raportul dintre femei și bărbați diferă semnificativ în funcție de anumite grupe de vârstă. Bărbații predomină în grupele de vârstă 0-14 ani și 15-34 ani, raportul fiind de 106 bărbați la 100 de femei și, respectiv, 104 bărbați la 100 de femei.

Diferențele sunt mai accentuate în cazul populației de 35-64 ani și 65 ani și peste. Pe acest segment la 100 de femei revin 90 de bărbați și, respectiv, 62 de bărbați.

Femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii în medie cu 8 ani. Speranţa de viaţă la naștere este de 77 de ani pentru femei şi 69 de ani în cazul bărbaţilor.

”Acest decalaj se datorează nivelului mai înalt al mortalităţii premature a bărbaţilor, în special a celor în vârstă aptă de muncă”, susțin specialiștii BNS.

Rata mortalităţii pe medii de reşedinţă determină anumite diferenţe şi în durata medie a vieţii locuitorilor din mediul urban şi rural. Astfel, bărbaţii din mediul urban trăiesc în medie mai mult cu 4,4 ani comparativ cu cei din mediul rural, iar în cazul femeilor acest decalaj este de 3,8 ani.

266
Tagurile:
femei, Moldova, barbați, criză
Tematic
Incredibil: Patru din cinci învinuiți pentru fapte de corupere pasivă sunt… bărbați
Alexandru Bordea

Cum s-au schimbat viziunile oamenilor de afaceri în pandemie

22
(reînnoit 21:59 13.04.2021)
Antreprenorii nu cedează în fața pandemiei. În ciuda obstacolelor create de situația pandemică, mulți reușesc să deschidă noi afaceri sau să extindă afacerile curente. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "ATITUDINI", cu business trainerul Alexandru Bordea.
Cum s-au schimbat viziunile oamenilor de afaceri în pandemie

Numărul persoanelor care s-au înscris la traininguri în domeniul afacerilor a crescut simțitor de la declanșarea pandemiei. Acest lucru îl afirmă business trainerul Alexandru Bordea, care spune că în ultima perioadă a avut o cerere sporită din partea antreprenorilor – cea mai mare din ultimii șapte ani.

"Nu doar cei care au deja un business, dar și cei care erau angajați și au decis să meargă pe cont propriu s-au înscris la cursuri. În această perioadă, toate instruirile le-am trecut în regim online, am făcut înregistrări video pe care le-am pus pe o platformă. Ne-am axat pe consultațiile individuale și implementarea instrumentelor pentru fiecare companie în parte. Zi de zi putem avea câte 7-8 consultații", a precizat Alexandru Bordea.

Potrivit lui, pandemia a schimbat percepțiile și viziunile oamenilor de afaceri. Multe companii mari au realizat importanța serviciilor prestate online, deși anterior, părea că se descurcă de minune și fără aceste instrumente.

"Pandemia a schimbat atitudinea antreprenorilor față de business. Abia acum oamenii de afaceri au descoperit importanța paginilor de Facebook, Instagram sau TikTok. Doar acum au ințeles că au nevoie de site web și cum trebuie să funcționeze acesta", a remarcat interlocutorul.

Care au fost cele mai mari probleme cu care s-au confruntat antreprenorii cu experiență în perioada pandemiei și ce prognoze oferă specialiștii în domeniul businessului, aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

22
Tagurile:
pandemie, antreprenor, afaceri
Tematic
Un nou centru multifuncțional pentru mediul de afaceri, deschis la Chișinău


Загрузка...
Casă

Programul guvernamental "Prima Casă": Cine poate beneficia

53
(reînnoit 21:00 13.04.2021)
Peste 5700 de locuințe au fost procurate prin Programul guvernamental "Prima Casă" de la lansarea acestuia. În total, băncile au acordat credite în valoare de 2,89 de miliarde de lei.

CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik. Potrivit Ministerului Finanțelor, din cei 5 706 beneficiari, 1 031 beneficiază de compensații din bugetul de stat în cadrul programului Prima Casă 2, 2 482 – în cadrul programului Prima Casă 3, 834 – în cadrul programului Prima Casă 4, iar 16 – în cadrul programului Prima Casă 5. Suma compensațiilor acordate din bugetul de stat pentru acoperirea parțială a cheltuielilor pe care le suportă beneficiarii constituie 44,1 milioane lei.

Din cei 5 706 beneficiari, 3 916 sunt familii, iar 1 790 sunt tineri necăsătoriți. Vârsta medie a solicitanților este de 31,4 ani. Valoarea medie a locuințelor procurate este de 608,02 mii lei. Din numărul total de locuințe procurate, 5 334 sunt amplasate în zonele urbane, iar 372 - în zonele rurale. 5 213 sunt apartamente, iar 493 - case de locuit individuale.

Beneficiari ai Programului guvernamental "Prima Casă" pot fi cetățenii Republicii Moldova cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani care sunt angajați oficial la o instituție de stat sau companie privată din țară și dispun de venituri din surse oficiale. Cota participației proprii inițiale constituie 5% din prețul de procurare a locuinței.

Amintim că programul guvernamental "Prima Casă" a fost lansat în data de 21 martie 2018. Acesta a fost conceput pentru tinerii care își doresc o locuință, dar nu au posibilitatea de a o procura. Astfel, persoanele pot accesa credite ipotecare în condiții mai avantajoase, iar statul oferă garanție băncii în locul beneficiarului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

53
Tagurile:
Prima Casă, apartamente noi, apartament
Tematic
Politician francez și soția lui, bătuți și jefuiți în propria casă
Dodon: Restricții - da, dar nu închiderea oamenilor în casă


Загрузка...