Domnișoară, automobil

N-o să-ți vină crezi: Ce-și doresc moldovencele de 8 martie

426
(reînnoit 10:35 06.03.2019)
Magenta Consulting a realizat un studiu cu privire la cadourile pe care și le doresc femeile de 8 martie.

CHIȘINĂU, 6 mart – Sputnik. În ajun de opt martie, toți bărbații sunt în căutarea cadoului perfect pentru femeile pe care le iubesc. Agenții economici 

încearcă să ademenească cumpărătorii cu tot felul de daruri ingenioase. Nu de alta, dar trebuie să-și sporească și ei câștigurile în ajun de sărbători. Mai ales că bărbații trebuie să cumpere cadouri nu doar pentru iubite, dar și pentru mame, surori și fiice.  

Cu toate acestea, să știți că femeile din Moldova nu cer prea multe de 8 martie, arată un studiu realizat de Magenta Consulting. Majoritatea își doresc flori, o bună parte dintre ele s-ar mulțumi și cu un cuvânt frumos, o atenție cât de mică sau cu o urare de sănătate.

Cine gătește cina de 8 martie?

Cele mai multe femei sărbătoresc 8 martie acasă, iar cina o gătesc împreună cu soțul sau familia. Cu toate că se spune că în această zi bărbatul ar trebui să facă toate treburile casnice, doar 3 la sută dintre femei au spus că soțul/iubitul pregătește cina, iar 16% dintre femei susțin că ele fac acest lucru fără ajutorul cuiva. Cinci procente dintre femei nu sărbătoresc 8 martie, majoritatea dintre acestea având vârsta de peste 50 de ani și fiind din mediul rural.

Femeile preferă să primească cadouri mai des și vor să fie surprinse

Aproape 9 din 10 femei preferă mai degrabă surprizele decât să sugereze un cadou. Femeile care obișnuiesc să le sugereze bărbaților ce cadou și-ar dori se pare că sunt și cele mai sigure de sine, după cum ne spun datele sondajului. O treime dintre ele au venituri de peste 5 000 de lei lunar, 40 la sută au studii superioare și 78 de procente au vârsta de peste 30 de ani.

Jumătate dintre femeile intervievate au spus că preferă să primească cadouri mai puțin scumpe de 8 martie. Și bărbații au declarat că vor procura cadouri în măsura posibilităților: cât mai ieftin cu atât mai bine.

Femeile își doresc flori și cuvinte frumoase

Datele sondajului arată că este destul de ușor să o faci fericită pe o moldoveancă de 8 martie.

Jumătate dintre participantele la studiu își doresc pur și simplu flori de 8 martie. 56% dintre bărbați spun că anume asta și planifică să dăruiască.

O bună parte dintre femei au dat dovadă de modestie. Acestea au menționat ca le-ar plăcea orice tip de cadou, o simplă atenție, cuvinte frumoase și urări de sănătate. Doar 10 la sută dintre femei au declarat că și-ar dori să primească în dar o călătorie.

Puțini au fost și bărbații care intenționează să ofere un astfel de cadou. Este vorba de doar 2 la sută. În schimb, bărbații au spus că planifică să dăruiască bijuterii într-o proporție mai mare decât femeile care au afirmat că și-ar dori acest lucru.

Trandafiri și lalele de 8 martie

La capitolul flori, gusturile bărbaților și ale femeilor coincid. Florile preferate sunt trandafirii – bărbații aleg să-i dăruiască într-o proporție un pic mai mare decât femeile vor să-i primească. Trandafirii sunt în topul preferințelor pentru jumătate dintre respondenți.

Și lalele ocupă un loc de frunte – o pătrime dintre bărbați și tot atâtea femei afirmă că preferă să le dăruiască/primească de 8 martie.

11% dintre femei și-ar dori crizanteme și o bună parte spun că le-ar plăcea să primească orice tip de flori. Bărbaților le place să dăruiască crizanteme într-o proporție mai mică (7% au menționat aceste flori), unii au spus că ar dărui ghiocei, iar câțiva bărbați au recunoscut că nu dăruiesc flori.

Cadourile și florile sunt doar un bonus pentru femeile din țara noastră. Femeile din toată lumea își doresc să fie tratate de la egal la egal, să li se respecte drepturile și să fie sănătoase, ele și apropiații lor.

426
Tagurile:
cadou, Moldovence, 8 martie, femeie
Tematic
Idei de cadouri pentru Ziua Îndrăgostiților: Iată cum poți să-ți surprinzi persoana iubită
Drapelul Moldovei

Are oare Moldova un lider național sau ce șanse sunt ca acesta apară

65
(reînnoit 22:25 24.11.2020)
Veteranul politicii moldovenești Serafim Urechean a analizat de ce așa și nu apare la noi o figură carismatică, în măsură să reprezinte Moldova pe arena internațională și să apere interesele cetățenilor țării.

CHIȘINĂU, 24 nov – Sputnik. În cadrul campaniei electorale, ambii candidați la fotoliul prezidențial care s-au confruntat în turul doi de scrutin au afirmat în repetate rânduri că se vor strădui să devină ”un președinte al tuturor”.

Deocamdată nu este cazul să vorbim despre apariția unui lider național în Moldova și este puțin probabil că acest lucru va fi posibil într-o perspectivă ni prea îndepărtată, deoarece politicienii autohtoni acționează deliberat spre divizarea societății, folosind această dezbinare în propriile interese. Aceste declarații au fost făcute în studioul Sputnik Moldova de către ex-primarul Chișinăului Serafim Urechean.

”Apariția unui ”președinte al tuturor” în Moldova este imposibilă deoarece încă nu s-a născut acel lider național care ar putea să-i unească pe toți cetățenii. Uitați-vă ce se întâmplă: unii vor să divizeze această țară, alții vor să instaleze frontiera pe Nistru, fără a se gândi ce se va întâmpla cu restul teritoriului Moldovei și cu sutele de mii de oameni care locuiesc acolo”, a afirmat interlocutorul.

Veteranul politicii moldovenești a subliniat că, la etapa actuală, stabilitatea și coerența activității statului depind de interacțiunea clară pe verticala parlament – guvern – președinte. Să vorbești despre stabilitate în țară fără un astfel de triumvirat este extrem de dificil, consideră Urechean.

”Țara trebuie să aibă la putere o echipă bine coordonată,  una ”de adunătură” nu va duce la nimic bun”, a conchis invitatul studioului.

Turul doi al alegerilor prezidențiale în Moldova a avut loc pe 15 noiembrie. Prezența la vot a fost de 52,78%. După prelucrarea a 100% din procesele verbale, Comisia Electorală Centrală a anunțat luni următoarele rezultate preliminare: Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” a obținut 57,75% din voturi, iar Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor – 42,25%. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

65
Tagurile:
Moldova, Lider naţional, alegeri prezidențiale
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Alegeri prezidențiale, turul doi: Ce au remarcat experții


Загрузка...
Felinare pe care sunt desenate albine

Noul „aur moldovenesc” pentru export: Despre ce este vorba

288
(reînnoit 21:34 24.11.2020)
Un apicultor a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre ce ar trebui să facă producătorii moldoveni pentru a exporta mai multă miere peste hotare.

CHIȘINĂU, 24 nov - Sputnik. Apicultura este acea ramură a agriculturii din Moldova care ar putea împleti între ele grădinăritul, viticultura, cultivarea culturilor de câmp. Expertul economic Anatol Ignat a vorbit despre acest aspect în studioul Sputnik Moldova.

Анатолий Игнат
© Sputnik / Mihai Caraus
Анатолий Игнат

„În întreaga lume, populația de albine este în scădere de la an la an. Aceasta este o tendință foarte periculoasă. În China, de exemplu, au ajuns să recurgă la polenizarea manuală a livezilor. Având în vedere că mierea este acum singurul produs animalier ce poate fi exportat în UE, sectorul apicol ar trebui să devină una dintre priorități, iar Guvernul să contribuie la dezvoltarea lui”, a spus Anatol Ignat.

Expertul a menționat că, anul trecut, Cabinetul de Miniștri a adoptat o strategie pentru dezvoltarea acestui sector, care conține măsuri clare de popularizare a industriei apicole din țară.

Din punct de vedere economic, stupinele din țară sunt destul de mici.

Există doar câteva ferme mari care au dorit să unească întregul sector, să consolideze fermierii cu stupine mici, dar până acum nu s-au înregistrat progrese în această direcție.

„Deocamdată, acest grup de inițiativă este în căutare de sponsori, dar între timp Moldova trebuie să creeze asociații mari pentru exportul de miere”, a adăugat Ignat.

Potrivit expertului, la nivel de stat, este necesar să se adopte un Cod de reguli pentru apicultorii care ar produce miere în conformitate cu standarde stricte de calitate, astfel încât acest produs să devină un adevărat „aur moldovenesc” pentru străinătate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

288
Tagurile:
export, miere
Tematic
Benefic pentru sănătate: Proceduri cu miere de albini
Moldova, fără miere: Cum supraviețuiesc apicultorii


Загрузка...