Incendiu de vegetație, foto de arhivă

Intervenție în forță a pompierilor: Sute de hectare, cuprinse de flăcări

141
Pompierii au intervenit la stingerea a aproximativ 60 de focare, inclusiv în Chișinău.

CHIȘINĂU, 4 mart – Sputnik. În ultimele 24 de ore, în urma incendiilor de vegetație au fost afectate 850 ha de teren în toată țara. Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI ai intervenit la lichidarea a 56 focare de vegetație aprinsă.

Pompierii au intervenit în mai multe localități din țară, inclusiv și în municipiul Chișinău, comuna Trușen,i unde focul a afectat 10 ha de teren.

În partea centrală a țării, focul a nimicit 29 ha de teren în raionul Ialoveni, satul Costești, 20 ha în raionul Orhei, satul Donici, dar și 15 ha în Anenii Noi, satul Țînțăreni.

Totodată, în nordul țarii salvatorii au stins 50 ha de vegetație la Fălești, satul Taxobeni. Mai multe suprafețe de teren au fost afectate de flăcări în UTA Găgăuzia. Astfel, pompierii au stins peste 20 ha de iarbă uscată în preajma orașului Vulcănești. Mai multe incendii de vegetație uscată au fost înregistrate la Edineț, Cantemir, Călărași.

Angajații IGSU îndeamnă oamenii să respecte regulile antiincendiare la utilizarea focului deschis. În condiții de umiditate redusă și vânt, salvatorii le recomandă cetățenilor să evite aprinderea gunoiului, vegetației și miriștii uscate în apropiere spațiilor forestiere și a celor de locuit pentru a evita incendiile de proporții, dar și pagube materiale.

141
Tagurile:
interventie, flacari, pompieri, Hectare, incendiu de vegetație
Tematic
News Alert: Incendiu devastator și nori groși de fum, în apropiere de București (VIDEO)
Incendiu de proporții la Zatoka: Zeci de clădiri mistuite de flăcări
Ședința Parlamentului RM – Moțiunea de cenzură

Un deputat PDM propune moțiune împotriva Guvernului Chicu

7
(reînnoit 09:57 05.12.2020)
Deputatul PDM Nicolae Ciubuc afirmă că unica posibilitate pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate este doar înaintarea unei moțiuni împotriva Guvernului Chicu. El îndeamnă și ceilalți deputații să-i susțină inițiativa pentru a dizolva actualul Parlament.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Democratul Nicolae Ciubuc a făcut o postare pe Facebook în care anunță că PDM are fi gata să depună o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu și face apel la ceilalți deputați să-i susțină inițiativa, dacă își doresc cu adevărat alegeri parlamentare anticipate. 

”În condițiile în care toți își doresc alegeri anticipate, stimați, încă, colegi din actualul Parlament, din toate fracțiunile, haideți să declanșăm acest proces. În situația în care Guvernul nu pleacă în demisie, totul este în mâinile noastre. Declarăm și semnăm cu toții, o moțiune, prin care retragem încrederea actualului Guvern. Pentru o moțiune, Legea indică minim 1/4 din deputați. Ce ne încurcă să semnăm toți această moțiune. O scriem împreună. La sigur, până la înregistrarea ei oficială Guvernul își va da demisia. În caz contrar, dorința de alegeri anticipate este una mimată”, a scris Nicolae Ciubuc.

Recent, și președintele în exercițiu, Igor Dodon, a declarat că deputații din opoziție pot cere demisia Guvernului Chicu, dacă aceștia nu sunt mulțumiți de activitatea lui. 

De precizat că ieri, Partidul Socialiștilor a chemat fracțiunile parlamentare la discuții pentru elaborarea unei foi de parcurs pentru dizolvarea Parlamentului. Mai exact, socialiștii propun elaborarea unei foi de parcurs conform căreia să acționeze în cazul anticipatelor. Mai mult, ei subliniază că toate aceste fracțiuni, împreună, trebuie să-și asume răspunderea pentru dizolvarea Parlamentului.

Anterior, și deputații PAS, PPDA, dar și cei la la grupul parlamentar PRO Moldova au anunțat că își doresc alegeri parlamentare anticipate. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

7
Tagurile:
moțiune de cenzură, Parlament, Guvern, Deputați
Tematic
PDM nu mai face parte din majoritatea parlamentară
Deputați PDM și PPDA: Iată cine ar fi gata să facă coaliție cu PSRM


Загрузка...
Vladimir Curbet

Maestrul Vladimir Curbet ar fi împlinit azi 90 de ani

23
(reînnoit 09:24 05.12.2020)
Maestrul Coregraf Vladimir Curbet, conducătorul ansamblului de dans „Joc” ar fi împlinit astăzi 90 de ani.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Artistul Vladimir Curbet a încetat din viață în data de 8 decembrie 2017, la trei zile după ce a sărbătorit împlinirea a 87 de ani. 

Vladimir Curbet s-a născut pe 5 decembrie 1930, în satul Susleni, Orhei. A absolvit şcoala de muzică „Ştefan Neaga" din Chişinău în anul 1966. În 1957 este numit pedagog-repetitor, iar în 1958 conducător artistic și prim-maestru de balet al Ansamblului Moldovenesc Academic de Stat de Dansuri Populare „Joc”. Împreună cu ansamblul „Joc", Vladimir Curbet a montat aproximativ 50 de dansuri populare, adevărate spectacole de muzică, port şi dans popular, atingând o performanţă artistică fără pereche în lume. Printre acestea putem remarca "Jocul ferarilor", "Brâul", "Bătuta", "Voiniceasca", "Haiduceasca", "Hora fetelor", "Mărunţica" și altele.

Maestrul a fost desemnat Artist al Poporului din Republica Moldova, Artist al Poporului din ex-URSS, Laureat al Premiului de Stat și deţinător al "Ordinului Republicii". A prezentat împreună cu Ansamblul „Joc” 10 mii de spectacole în peste 70 de ţări. În 2013, lui Vladimir Curbet i s-a conferit cea mai înaltă distincţie a Organizaţiei Mondiale de Proprietate Intelectuală – Medalia de Aur pentru Creativitate. În acest an, în memoria maestrului Vladimir Curbet a fost inaugurată o placă comemorativă la sediul Ansamblului „Joc”. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

23
Tagurile:
Joc, joc, dans, dansuri, artist
Tematic
FOTO: In memoriam Vladimir Curbet - gest pentru fondatorul „Jocului”
Ansamblul "Joc" va aduce un omagiu în memoriam maestrului Vladimir Curbet


Загрузка...