bani

Ați muncit în Germania și vreți pensie: Unde adresați și ce acte prezentați

396
(reînnoit 22:18 01.03.2019)
Din martie, cetățenii Republicii Moldova pot primi pensie în Germania. Ce condiții trebuie să respecte și ce acte trebuie să prezinte pentru a beneficia de pensie în această țară europeană.

CHIȘINĂU, 2 mar – Sputnik. La 1 martie, a intrat în vigoare Acordul în domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Republica Federală Germania. Acordul stipulează condiţiile stabilirii pensiei pentru limita de vârstă, de dizabilitate, de urmaş precum şi indemnizaţiei de dizabilitate cauzate de accidente de muncă din ambele state.

Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) aplică acorduri în domeniul securităţii sociale cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania,  acordul cu Germania fiind al 12-lea la număr.

Potrivit documentului, persoanelor, care au activat legal şi au achitat contribuţii de asigurări sociale pe teritoriul Germaniei, la atingerea vârstei de pensionare conform legislaţiei acestui stat, le va fi acordată pensia, care urmează a fi transferată pe contul bancar deschis în Republica Moldova. Măsuri similare de securitate socială sunt prevăzute şi pentru persoanele cu domiciliul permanent în Republica Federală Germania care au muncit legal pe teritoriul Republicii Moldova.

”Astfel, fiecare ţară semnatară achită partea de pensie calculată pentru stagiul de cotizare realizat pe teritoriul ei”, anunță CNAS.

Pentru a beneficia de pensia acordată conform legislaţiei Republicii Moldova solicitantul urmează să depună o cerere la CNAS sau la instituţia competentă a Germaniei, anexând un set de documente, printre care actul cu privire la istoricul activității în câmpul muncii, perioada de asigurare socială, date despre adresa de domiciliu.  

Odată cu intrarea în vigoare a Acordului, persoana care a beneficiat de pensie în Republica Moldova şi a plecat cu traiul permanent în Germania, pentru a avea dreptul la pensia calculată în sistemul public de asigurări sociale, trebuie să depună la CNAS sau la o instituție competentă a Germaniei o cerere cu anexarea contului bancar la o instituţie bancară germană. În luna decembrie a anului de gestiune, beneficiarul pensiei trebuie să prezinte la Casa Naţională de Asigurări Sociale un certificat ce confirmă faptul aflării în viaţă.

396
Tagurile:
Moldoveni, Germania, pensie
Tematic
Ce acte trebuie să prezentați la stabilirea pensiei dacă ați pierdut carnetul de muncă
Din februarie, pensia unor anumite categorii de pensionari crește cu până la 5000 de lei
Fără motive de îngrijorare: Bani pentru pensii și alte prestații sociale sunt îndeajuns


Загрузка...