Grădiniță - Imagine Simbol

Important pentru moldovenii din Italia Cum înscrieți copilul la grădiniță

291
(reînnoit 12:04 27.02.2019)
Dacă ați ales să munciți mai mult timp în Italia și aveți copii mici, trebuie să știți cum îi puteți înscrie la grădiniță.

CHIȘINĂU, 27 feb – Sputnik. În Italia, copiii sunt acceptaţi la creșă începând cu împlinirea a trei luni de la naştere.

Cererea de înscriere și selectarea copiilor

Cererea de înscriere la grădiniţă se depune de obicei în luna ianuarie, iar rezultatele înscrierii sunt disponibile în luna martie. Prețurile variază, în funcție de zonă, între 150 și 600 de euro.

Copii sunt înscriși în funcție de numărul locurilor la grădiniţă şi momentul depunerii cererii de către părinţi.

Procedura de înregistrare a copilului la grădiniță

Pentru a înscrie copilul la grădiniţă în Italia aveți nevoie de următoarele acte:

- buletin de identitate italian, din care să rezulte locul de trai al părinţilor şi copilului;

- asigurare medicală cu indicaţia medicului de familie şi clinica medicală de apartenenţă;

- declaraţia de venit (ISEE).

Particularități importante

Declaraţia de venit (ISEE) poate fi luată la oficiul sau patronatul sindical la care vă referiţi.

În funcţie de venitul familiei, se stabileşte taxa ce trebuie achitată la grădiniţă.

Alegerea amplasării grădiniţei este benevolă, ceea ce înseamnă că o puteţi alege conform locului de trai sau după alte principii.

Pentru copiii care, din motive religioase sau din alte motive, au nevoie de un regim alimentar diferit, părinții pot cere conducerii grădiniței „respectarea regimului alimentar”.

Alte detalii

La fel ca și italienii, străinii au obligația de a se supune vaccinării pentru evitarea unor boli grave.

De exemplu, pentru nou-născuți sunt prevăzute o serie de vaccinări cu termen fix, începând de la vârsta de trei luni și până la vârsta de șase ani.

Familiile nou-născuților înscriși la SSN (Servizio Sanitario Nazionale) vor primi acasă o broșură cu informații complete legate de vaccinare.

Important pentru moldovenii din Germania – Cum înscrieți copilul la grădiniță>>>

În celelalte cazuri, această broșură sau alte informații cu privire la vaccinarea obligatorie pot fi obținute la Cabinetul de Consultanță Familială (consultorio familiare).

291
Tagurile:
gradinita, inscriere, Copii, moldoveni, Italia
Тема:
Moldovenii în Italia - ştiri, interviuri și reportaje (23)
Tematic
Se întâmplă la o grădiniță din Chișinău: Educatoare filmată cum lovește un copil - Video
Cazul educatoarei care lovește un copil, reacție dură: ”Ai crize, șterge-o din grădiniță!”
Armă - foto simbol

A împușcat-o pentru voia carne: Poliția a dezvăluit fapta unui minor

216
(reînnoit 21:53 16.01.2021)
Un băiat de 17 ani a împușcat o căprioară dintr-o armă deținută ilegal. Polițiștii au găsit bucăți din carnea animalului la domiciliul minorului. Pe acest caz a fost deschisă o cauză penală.

CHIȘINĂU, 16 ian - Sputnik. Un adolescent de 17 ani din satul Pietrosu, raionul Fălești va fi cercetat penal pentru vânătoare ilegală.

Băiatul este învinuit că a împușcat o căprioară într-o fâșie forestieră din preajma localității.

Minorul a recunoscut că deținea ilegal arma de vânătoare cu țeavă lisă pe care a folosit-o, a informat Poliția.

Băiatul ar fi avut nevoie doar de carnea căprioarei – blana animalului a fost găsită în fâșia forestieră, la o distanță de vreo 50 de metri de domiciliul său. 

„În urma cercetării domiciliului suspectului, polițiștii au depistat într-un șopron din gospodărie urme de sânge și aproximativ 10 kg de carne. Carnea a fost ridicată și transportată pentru efectuarea expertizei biologice”, a precizat Poliția.

Pe acest caz a fost pornit un proces penal, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. Arma a fost transmisă Centrului Tehnico Criminalistic și Expertize judiciare pentru efectuarea expertizei.

Precizăm că vânătoarea de căprioare este interzisă în Republica Moldova chiar și în sezonul de vânătoare, fiind permisă doar „recoltarea” unor căpriori „în scopul completării colecției de animale pentru expoziții zoologice (scop cultural) a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală”.

Hotărârea Guvernului referitoare la vânătoarea în sezonul 2020-2021 poate fi consultată la acest link.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

216
Tagurile:
Ilegal, arma, împușcat, carne
Tematic
Ecologist, despre fauna din Republica Moldova: Vom vedea animale doar în filme
Cele mai ciudate și neobișnuite animale de pe planeta noastră - Foto
Savanții au descoperit ce animale pot contracta COVID-19


Загрузка...
Студия радио Sputnik, архивное фото

Diabetul zaharat: Tot ce trebuie știi despre maladie

428
(reînnoit 19:44 16.01.2021)
A "întinerit" diabetul - numărul bolnavilor de diabet zaharat crește de la un an la altul. Îngrijorător este faptul că maladia devine tot mai răspândită și în rândul tinerilor. Iată care sunt cauzele.
Diabetul zaharat: Cauze și prevenire

Peste 100 de mii de moldoveni sunt diagnosticați cu diabet zaharat de tip unu și doi, arată datele oficiale. Și cifra diabeticilor crește de la un an la altul, iar maladia nu cruță pe nimeni.

Potrivit specialiștilor, diabetul zaharat este de tip 1 și tip 2, ambele fiind o patologie cronică. Diabetul zaharat de tip 1 apare la copii, adolescenți și tineri (în 5% din cazuri), atunci când pancreasul nu produce insulină. Diabetul zaharat de tip 2 apare la persoanele adulte (în 95% din cazuri), când pancreasul nu mai este capabil să producă insulină ori când organismul nu poate utiliza insulina pe care acesta o produce.

"În ultimul timp, diabetul zaharat a devenit o maladie frecvent întâlnită. Cândva boala se întâlnea doar la 1 procent din populație, iar acum 8-10 procente de oameni din întreaga lume suferă de această boală severă", a declarat într-un interviu pentru Sputnik medicul Iurie Cușnir.

Diabetul este una dintre maladiile declanșate din cauza alimentației nesănătoase, susține specialistul. Alimentele bogate în grăsimi și consumate în exces perturbă sistemul metabolic al organismului. Ca urmare, apar boli care provoacă invaliditate și decese premature.

"O alimentație neechilibrată, bogată în grăsimi, dulciurile, lactatele – toate acestea consumate în exces pot duce la apariția diabetului zaharat", a subliniat medicul.

O altă cauză este obezitatea. Potrivit lui Iurie Cușnir, dintre copiii supraponderali, la maturitate, peste 75-80 la sută vor avea glicemie ridicată. De asemenea și stresul, fumatul, alcoolul, sedentarismul sunt printre principalii factori ai apariției diabetului. Cel mai grav este că tot mai mulți tineri adoptă un mod de viață necorespunzător, iar consecințele sunt foarte severe, mai spune specialistul. Cert este că diabetul zaharat poate fi prevenit prin adoptarea unor comportamente sănătoase.

"Regula de bază este respectarea alimentației sănătoase, practicarea activităților fizice cel puțin 30 de minute pe zi, evitarea stărilor de stres, un climat psihologic pozitiv acasă și la serviciu. De asemenea, o dată pe an trebuie să efectuați măsurarea glicemiei în sânge", a remarcat el.

În Republica Moldova, peste 100 de mii de persoane suferă de diabet zaharat. Diabetul zaharat de tip 1 constituie 15-20 de procente din numărul total de bolnavi, aproximativ 20 de mii de oameni insulino-dependenți, iar 80 de mii sunt depistați cu diabet de tipul 2.

La nivel mondial, 371 de milioane de oameni suferă de diabet zaharat, iar alte 280 de milioane de oameni au un risc eminent de îmbolnăvire. Către anul 2030, numărul persoanelor cu diabet zaharat va constitui jumătate de miliard.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

428
Tagurile:
maladie, simptome, diabet zaharat, diabet
Tematic
Date alarmante: Câți moldoveni suferă de diabet
Ce mâncăm ca să nu ne îmbolnăvim de diabet: Sfatul medicului endocrinolog


Загрузка...