Alegeri în Moldova. Fotografie de arhivă

Observatorii din partea AIP a CSI sunt pregătiți monitorizeze alegerile din Moldova

114
(reînnoit 16:18 19.02.2019)
Observatorii din partea Adunării Interparlamentare a CSI au încheiat deja monitorizarea pe termen lung a alegerilor parlamentare din Moldova și au întocmit un raport detaliat. Sputnik a clarificat care sunt planurile experților în cadrul monitorizării pe termen scurt.

CHIȘINĂU, 19 feb – Sputnik. Un grup de observatori internaționali din partea Adunării Interparlamentare a CSI (AIP CSI) va monitoriza alegerile parlamentare din Republica Moldova.

„În ziua scrutinului, pe 24 februarie, observatori internaționali din partea AIP a CSI, în conformitate cu planul individual, vor realiza monitoriza la secțiile votare din Chișinău, dintr-un șir de localități din raioanele țării, precum și la secțiile de votare din străinătate - Baku, Minsk, Moscova și Sankt Petersburg”, a comunicat serviciul de presă al consiliului AIP a CSI.

Coordonatorul acestui grup este vicepreședintele senatului Republicii Kazahstan, Bektas Beknazarov. Din componența grupului fac parte 35 de observatori internaționali care reprezintă cele șapte state membre ale Adunării Interparlamentare (Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikistan).

Printre observatorii Adunării Interparlamentare se numără deputați, reprezentanți ai organelor superioare ale puterii, precum și lucrători ai secretariatului AIP a CSI și experți ai Institutului Internațional de monitorizare a dezvoltării democrației, parlamentarismului și respectării drepturilor electorale ale cetățenilor statelor-membre ale AIP a CSI (IIMDD AIP CSI).

„Numărul total al membrilor Misiunii, condusă de vicepreședintele comitetului executiv, secretarul executiv al CSI, Victor Guminski, este de 106 persoane”, a comunicat serviciul de presă.

Monitorizarea pe termen scurt și pe termen lung

De pe 30 ianuarie până la 1 februarie 2019, în cadrul monitorizării pe termen lung a alegerilor parlamentare, Republica Moldova a fost vizitată de un grup de observatori din partea AIP a CSI din care au făcut parte lucrători și experți ai IIMDD AIP CSI.

„În cadrul vizitei au avut loc întâlniri ale observatorilor cu reprezentanții CEC a Republicii Moldova, familiarizarea cu activitatea consiliilor electorale de circumscripții, vizitarea stafurilor electorale ale partidelor politice și candidaților independenți care participă la alegeri, în Chișinău și în regiunile Republicii Moldova”, a menționat serviciul de presă al AIP a CSI.

În baza rezultatelor monitorizării pe termen lung, grupul de experți a întocmit un raport privind monitorizarea pe termen lung a desfășurării alegerilor.

„În perioada monitorizării pe termen scurt vor avea loc întâlniri cu conducerea Republicii Moldova, cu reprezentanți ai partidelor politice și ai blocurilor electorale care vor participa la alegeri, precum și cu membrii misiunilor de observatori ai altor organizații internaționale”, a mai comunicat serviciul de presă.  

Până la ziua „X” au rămas doar câteva zile

Alegerile parlamentare din 24 februarie se vor desfășura pentru prima dată conform sistemului mixt: 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar 51 pe circumscripții uninominale.

Tot în aceeași zi în Moldova se va desfășura referendumul republican consultativ. În cadrul plebiscitului cetățenii vor răspunde la două întrebări:

1. Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?

2. Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?

Astfel, fiecare alegător va primi câte patru buletine de vot. Unul pentru votarea partidului sau a blocului electoral, altul pentru votarea candidatului pe circumscripție uninominală și câte unul pentru fiecare dintre cele două întrebări ale referendumului.

114
Tagurile:
alegeri parlamentare, monitorizare, CSI, Observatori
Tematic
Alegerile din 24 februarie: Unde pot vota moldovenii din SUA și Canada - adresele exacte
Ar putea avea loc destabilizări în masă în Moldova, după alegeri? – Opinia politologului
Протесты аграриев в Кэушень

În dimineața zilei de mâine, agricultorii continuă acțiunea de protest la Căușeni

75
Surse din cadrul agricultorilor protestatari din sud-estul țării au anunțat că astăzi ei au încheiat acțiunile de protest, dar le vor relua în dimineața zilei de mâine.

CHIȘINĂU, 11 aug - Sputnik. Agricultorii protestatari din raioanele Anenii Noi, Căușeni și Ștefan Vodă și-au lăsat tehnica agricolă la intrarea în Căușeni, fără a bloca drumul național. Oamenii au plecat acasă, dar vor reveni mâine dimineață ca să reiau acțiunile de protest, eventual cu blocarea circulației rutiere pe șoseaua Chișinău-Căușeni.  

În seara zilei de astăzi, agricultorii intenționau să pornească în marș cu tehnica agricolă spre Capitală, dar au renunțat la planurile lor.

Și asta pentru că tractoarele lor sunt completate cu tot felul de agregate agricole, care le face extrem de dificilă deplasarea pe șosea, mai ales că ar putea să provoace și accidente rutiere.

În același timp, autoritățile locale i-au informat pe liderii agricultorilor protestatari că premierul Ion Chicu se va deplasa joi la Căușeni, la Consiliul Raional, pentru a discutat cu ei. Mai mult, premierul va merge la Căușeni cu propuneri concrete de ajutorare a agricultorilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

75


Загрузка...
Vasile Baș

Cum va fi organizat învățământul într-un liceu din orașul Soroca de la 1 septembrie

50
(reînnoit 18:56 11.08.2020)
Consultările în vederea identificării modelului de funcționare de la 1 septembrie a instituțiilor de învățământ sunt în toi. Instituțiile de învățământ trebuie să decidă în ce mod vor activa odată cu începerea noului an de studii.
Cum va fi organizat învățământul într-un liceu din orașul Soroca de la 1 septembrie

Ministerul Educației a propus șapte modele de organizare a procesului educational 2020-2021: „Prezența fizică 100% la școală”; „Învățarea în 2 schimburi” ; „Învățarea combinată” ; „Învățarea de tip hibrid” ; „Învățarea alternantă”; „Învățarea la distanță, inclusiv online” și „Învățarea mixtă”. În prezent, fiecare instituție de învățământ din țară trebuie să ia o decizie privind modul în care-și vor relua activitatea de la 1 septembrie.

În urma consultărilor cu părinții, cadrele didactice și elevii, Instituția Publică Liceul Teoretic "Constantin Stere" din orașul Soroca a decis că-și va relua activitatea conform modelului de studii numărul doi - „Învățarea în 2 schimburi”.

Potrivit directorului instituției de învățământ, Vasile Baș, la identificarea acestui model s-au luat în considerare toate condițiile și posibilitățile instituției, dar și doleanțele părinților.

"Am convenit cu părinții că vom activa conform unei liste speciale, fiind specificate săptămânile pare și impare. Timp de o săptămână - jumătate de clasă va veni dimineața, iar a doua jumătate începând cu ora 13:00, iar apoi se vor schimba. Lecția se va desfășura 30 de minute", a precizat directorul Liceului din orașul Soroca.

Vasile Baș a mai declarat că, după reluarea activității, angajații instituțiilor vor purta obligatoriu echipamente de protecție. Astfel, cadrele didactice vor purta măști, personalul auxiliar va purta și halate, iar cei care lucrează în cantinele școlilor vor avea și viziere. Cu referire la copii, aceștia nu vor purta măști medicinale la școală, însă vor respecta distanța fizică între ei de nu mai puțin de 1,5 metri.

"Instituția este pregătită sută la sută – avem dezinfectanți, termometre, covoare speciale ș.a.  De asemenea, pentru a evita aglomerația, vom folosi cele patru intrări și ieșiri ale școlii, pentru a reduce toate riscurile. Vom crea toate condițiile necesare pentru ca procesul de studii să se desfășoare în condiții foarte sigure", a remarcat managerul instituției.

De menționat este că în cadrul Instituției Publice Liceul Teoretic "Constantin Stere" își fac studiile 1298 de copii, care sunt instruiți de către 86 cadre didactice calificate.

Care este modelul de organizare a procesului educațional pentru care au optat și alte instituții de învățământ preuniversitar din orașul Soroca aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

50
Tagurile:
Ministerul Educaței, 1 Septembrie, Liceu, Soroca
Tematic
Proiect inedit: UTM pregătește un sistem hibrid de studii pentru 1 septembrie


Загрузка...

Mare bucurie! Iată unde va ploua astăzi: Prognoza meteo pentru 12-18 august

0
(reînnoit 17:28 11.08.2020)
Vă dăm o veste foarte bună la început de zi: va ploua astăzi în Moldova. Meteorologii anunță ploi slabe în nord și mai puternice în centru și sud.

CHIȘINĂU, 12 aug – Sputnik. Arșița scade astăzi cu două grade Celsius și va ploua.

Meteorologii anunță ploi calme în partea de nord și ploi însoțite cu descărcări electrice în regiunile de centru și nord.

Maximele termice ale zilei vor urca până la +26..+29 de grade Celsius în nord, +27..+30 de grade în centru și +28..+31 de grade în sud.

Vântul va bate din direcția nord-vest destul de iute, cu o viteză de 5-10 metri pe secundă.

Presiunea atmosferică va fi normală.

Prognoza meteo pentru 12-18 august
Prognoza meteo pentru 12-18 august

Joi, 13 august, arșița va mai ceda cu un grad – se va răcori datorită ploilor. Vântul va sufla tot din direcția nord-vest, dar mai slab, cu o viteză de 2-7 metri pe secundă.

Ploi mai sunt anunțate pentru 16 august, în nord și în centru.

Dar perioada secetoasă va dura: codurile galbene de secetă hidrologică și pericol de incendii au fost prelungite până pe 14 august. 

A fost instituit un Cod Galben de secetă hidrologică, pentru că nivelul apei a scăzut mult în râurile mici și în bazinele acvatice din țară.

De asemenea, este în vigoare un Cod Galben de pericol excepțional de incendiu din cauze naturale, ca efect al secetei și temperaturilor înalte. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
prognoza meteo, prognoza vremii
Tematic
Chișinăul a devenit și mai frumos: Havuzurile au fost repornite - Galerie foto


Загрузка...