Корова

Tetraciclina folosită la tratarea rănilor la vaci lasă reziduri în lapte

131
(reînnoit 16:43 18.02.2019)
Cercetătorii de la Universitatea de Medicină Veterinară din Minnesota au realizat un nou studiu care arată că tetraciclina folosită pentru tratarea dermatitei digitale lasă reziduuri în lapte.

CHIȘINĂU, 18 feb – Sputnik. Tetraciclina este unul dintre cele mai des utilizate medicamente pentru tratarea diverselor răni la animale, cu un preț relativ mic. Însă medicamentul, la prima vedere inofensiv, de fapt poate afecta esențial calitatea laptelui. Tetraciclina trebuie utilizată pentru tratarea leziunilor copitelor la vaci în cea mai mică doza posibilă.

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină Veterinară din Minnesota au realizat un nou studiu care arată că tetraciclina folosită pentru tratarea dermatitei digitale lasă reziduuri în lapte. Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA a inițiat în iulie 2017 un program pilot privind prevalența reziduurilor de tetraciclină în laptele vrac din rezervoarele pentru lapte. Limita legală este de 300 de părți per miliard, iar în Canada de 100 părți per miliard. Testele de screening rapid disponibile pe piață în acest moment pot depista însă niveluri de 10 până la 30 părți per miliard, scrie ferma.veterinarul.ro.

Cercetătorii de la Universitate au folosit tetraciclina fie sub formă de pastă, fie un pansament în doze de 2,5 și 25 grame pe picior la 50 de vaci cu dermatită digitală diagnosticată la două picioare. Au fost colectate probe de lapte și de piele de pe uger de la toate grupele aflate sub tratament și sânge de la cele care au primit 25 de grame de tetraciclină la fiecare 8 ore, timp de 7 zile.

„Spre surprinderea noastră, tetraciclina era prezentă în lapte, în pielea de pe uger și în sânge, în concentrații variabile, în funcție de momentul de prelevare a probelor, metoda de aplicare sau de doză. La opt ore după tratament, 69% din probele de lapte aveau tetraciclină, 16% dintre acestea conținând concentrații ridicate 120 până la 244 per miliard”, a spus Gerard Cramer, specialist în cadrul universității.

Tratamentul de 25 de grame a avut, de asemenea, cea mai lungă perioadă consecutivă de detectare, de până la 72 de ore și până la 70 de ore în cazul utilizării limitei de 100 per miliard.

131
Tagurile:
lapte, reziduuri, vaci, ranit, tratare
Tematic
Proiectul de izolare termică a blocurilor – vacă de muls pentru edilii Capitalei
Lumânări

Doliu în sistemul sănătății: Un fost ministru a murit

12
Fostul ministru al Sănătății Andrei Gherman s-a stins din viață joi, 25 februarie. El a condus ministerul în perioada 2001-2005.

CHIȘINĂU, 25 feb - Sputnik. Informația despre decesul lui Andrei Gherman a fost confirmată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, dar și de mulți colegi de breaslă ai fostului oficial. Ex-ministrul suferea de o boală incurabilă de mai mulți ani. 

„În calitatea Sa de Ministru al Sănătății, Andrei Gherman a contribuit substanțial la promovarea schimbărilor în sistemul de sănătate, având un rol aparte în pregătirea politicilor și coordonarea implementării asigurărilor obligatorii de asistență medicală. Datorită acestei reforme, a fost posibilă revitalizarea sistemului sănătății, schimbarea cardinală a paradigmei de finanțare, ceea ce a stimulat alte numeroase reforme, a dus la îmbunătățirea accesului și calității serviciilor prestate”, se precizează în comunicatul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. 

Andrei Gherman s-a născut la data de 4 octombrie 1941, în satul Dumeni, raionul Râșcani. A absolvit Institutul de Stat de Medicină din Chișinău. Între 1971-1972 a fost profesor de medicină. În perioada 1972-1975 lucrează în calitate de medic ordinator, medic-șef adjunct la Dispensarul de dermatovenerologie. Între 1975 și 1979 a fost șef-adjunct al Direcției cadre a Ministerului Sănătății.

În perioadele 1979-1986 și 1991-2001 a fost medic-șef al Dispensarului dermatovenerologic. În perioada 1986-1991 a fost șef al Direcției principale cadre, instituții de învățământ, dezvoltare socială și relații externe a Ministerului Sănătății, iar între 19 aprilie 2001 – 19 aprilie 2005 a deținut funcția de Ministru al Sănătății al Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

12
Tagurile:
ministrul Sănătății, ocrotirea sănătăţii, Ministrul Sănătății, Sistem de sănătate
Tematic
Doliu mondial, a murit unul dintre cei mari muzicieni – mesaj superb înainte de moarte


Загрузка...
Topor

A ucis doi copii și un tânăr cu toporul, apoi a incendiat casa în care se aflau cadavrele

126
O crimă teribilă a fost săvârșită în satul Mereșeni, raionul Hâncești. Un tânăr de 23 de ani a ucis cu cruzime trei amici, inclusiv doi minori, după ce i-a lovit pe toți cu toporul în cap. După ce a săvârșit triplul omor, a dat foc la casa în care se aflau cadavrele. 

CHIȘINĂU 25 feb - Sputnik. Făptașul care a fost inițial condamnat la 20 de ani de pușcărie își va petrece tot restul vieții după gratii. Curtea de Apel Chișinău a înăsprit pedeapsa pentru triplul omor. 

Potrivit Procuraturii, crima a fost săvârșită în 2018. Oamenii legii și pompierii au fost anunțați că în satul Mereșeni arde o casă. Imediat după ce au fost stinse flăcările, pompierii au depistat în locuință cadavrele a doi minori de 15 și, respectiv, 17 ani. Totodată, poliția a găsit încă în viață un tânăr de 18 ani care avea mai multe leziuni la cap și a fost transportat de urgență la spitalul din Hâncești, unde a și decedat peste câteva zile. În timpul cercetării s-a stabilit că de la domiciliu au dispărut telefoanele mobile ale victimelor și un topor.

Astfel, în urma investigațiilor, a fost identificat şi reţinut presupusul făptaș - un locuitor al satului Caracui, în vârstă de 23 de ani. Oamenii legii au efectuat percheziții la domiciliul lui. El a returnat de bună voie bunurile furate de la victime - telefoanele mobile, iar ulterior a fost găsit și toporul cu care a fost comisă crima.

Tânărul și-a recunoscut vina în totalitate. El le-a declarat oamenilor legii că a făcut cunoștință cu victimele prin intermediul rețelelor de socializare. Ulterior, ei au convenit să se întâlnească pe 24 noiembrie 2018 la domiciliul unuia dintre tinerii din satul Mereșeni. După ce au stat la masă și au consumat alcool, între ei s-a iscat un conflict, iar inculpatul le-a aplicat celor trei tineri câteva lovituri cu toporul în regiunea capului, după care a incendiat casa.

Pentru cele săvârșite, instanța a decis să-i aplice o pedeapsă pe un termen de 20 de ani de închisoare, dar procurorii nu au fost de acord cu decizia primei instanțe și au contestat-o la Curtea de Apel Chișinău. Astfel, tânărul a fost condamnat la detenție pe viață. 

Decizia Curții de Apel este executorie, însă poate fi supusă recursului la Curtea Supremă de Justiție.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

126
Tagurile:
Curtea de Apel Chișinău, tânăr, detenție pe viață, Hâncești, omor
Tematic
Crimă învăluită de mister la Drochia: Ce s-a întâmplat


Загрузка...