Războiul din Afganistan

Coșmarul Afganistanului l-a chinuit ani de zile pe Mihai Carp: Ce-i apărea mereu în vis

319
(reînnoit 15:02 15.02.2019)
Mărturisirea cutremurătoare a unui veteran al războiului din Afganistan: Tinerii aduși erau niște copii, atinseseră doar majoratul. Mulți dintre ei și-au ieșit din minți la propriu...

CHIȘINĂU, 15 feb - Sputnik, Silvia Zavadovschi. Era o zi de mai a anului 1987 când Mihai Carp pornea spre noua sa misiune - Afganistan. Deoarece avea pregătirea necesară și nu era la prima misiune în care trebuia să-și servească cu mândrie patria, militarul a mers cu încredere și devotament pentru a-și atinge obiectivul propus.

Mihai Carp
© Sputnik / Miroslav Rotari
Mihai Carp

”Eu am mers în Afganistan în bază de contract. Eram proaspăt venit din Germania, acolo unde am trecut pregătirea necesară. Mi s-a propus și am mers de bună voie pentru a-mi servi patria”, a început a povesti veteranul Mihai Carp.

Ajuns la destinație, militarul a avut marea dezamăgire să vadă un cu totul alt tablou decât cel pe care și-l imagina. 

”Acolo am văzut o cu totul altă realitate. Eu am înțeles atunci că ceea ce ni se preda nouă era cu totul diferit de situația reală. A trebuit să mă mobilizez și să mă adaptez la situație, deoarece cale de întoarcere nu era”, adaugă Mihai Carp.

Fiindcă avea experiența și pregătirea necesară, pe câmpul de luptă avea misiunea de a-i instrui pe tinerii aduși aici. Veteranul își amintește și acum tinerii pe care i-a avut în subordine.

”Eram plutonier-adjutant și aveam misiunea de a-i instrui pe tinerii veniți. Erau niște copii, care aveau doar majoratul și atât. Erau speriați, mulți dintre ei nici nu știau la ce vin”, începe a povesti veteranul de Război, Mihai Carp.

Mulți dintre tinerii ajunși la război au murit până să apuce să apese pe trăgaci, iar unii și-au ieșit din minți la propriu.

”În una dintre misiuni, grupul nostru a ajuns sub bombardament. Unul dintre tinerii mei nu a fost atins deloc, dar de la explozie și de la stres și-a ieșit din minți. Vă spun sincer, cu toate că eram mai în vârstă, aveam experiență, efectiv nu știam ce să fac, cum să-l ajut. Mulți copii au fost distruși psihic. Pe unii nici nu-i puteam trimite în misiuni...”, adaugă Mihai Carp.

Realitatea dură a Afganistanului i-a șocat nu doar pe tinerii fără experiență. 

”Acolo am văzut imaginile groazei… Când spun asta nu mă refer doar la sânge, vorbesc de oameni desfigurați, cu oasele strivite”, adaugă Mihai Carp.

Cel mai greu îi era atunci când trebuia să-și „îngroape copiii”

”Acești tineri erau ca niște copii pentru mine. Cel mai dificil era atunci când mureau în brațele mele...erau niște copii”, povestește Mihai Carp.

Trăirile din cele 15 luni pe care le-a petrecut în Afganistan l-au însoțit încă mulți ani pe Mihai Carp, iar coșmarurile războiului i-au umplut multe nopți.

”Pentru mine, războiul nu s-a încheiat odată cu întoarcerea acasă. Mulți ani la rând m-au chinuit coșmarurile...”, adaugă Mihai Carp.

Afganistanul a fost o lecție prea dură de viață, i-a furat multe lui Mihai Carp, dar i-a oferit mai mulți prieteni, spune veteranul.

”Acest război mi-a schimbat total viziunile față de viață, față de oameni. A fost foarte dificil, dar noi am fost uniți și am rămas uniți și după război. Așa se face că la 30 de ani de la încheierea războiului noi ținem prietenii strânse între noi și trăim ca frații”, conchide Mihai Carp.

Amintim că la războiul din Afganistan, din perioada 1979-1989, au participat peste 12 mii de moldoveni. 301 și-au pierdut viața pe câmpul de luptă, patru au fost dați dispăruți, iar 700 au rămas invalizi pe viață. Mulţi dintre cei care s-au întors pe picioarele lor au rămas cu traumatisme pentru tot restul vieții.

319
Tagurile:
vis, Mihai Carp, coșmar, Afganistan
Tematic
Un elicopter militar s-a prăbușit în Afganistan - cel puțin 25 de morți
Mesajul președintelui Dodon pentru veteranii războiului din Afganistan

Russian Woman va reprezenta Rusia la Eurovision 2021

91
(reînnoit 22:08 08.03.2021)
Cântăreața ruso-tadjică Manizha Sangin a câștigat în rezultatul votului publicului, în cadrul concursului desfășurat de care "Первый канал" (Primul Canal). La eurovizion ea va interpreta piesa "Russian Woman" (Femeia rusoaică).

CHIȘINĂU, 8 mart – Sputnik. Cântăreața Manizha Sangin (Manizha) va reprezenta Federația Rusă la Concursul Eurovision din acest an.

Cântăreața ruso-tadjică Manizha Sangin a câștigat în rezultatul votului publicului, în cadrul concursului desfășurat de care "Первый канал" (Primul Canal). La eurovizion ea va interpreta piesa "Russian Woman" (Femeia rusoaică).

Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de MANIZHA (@manizha)

Printre concurenții din acest la concursul național din Federația rusă au mai fost duetul feminin "2Маши" (2Mașe), fondatorul și vocalistul grupului Therr Maitz, Anton Belyaev, și cântărețul DIY Manizha.

Grupul din Sankt Petersburg Little Big a fost invitatul special al spectacolului. Anul trecut, echipa trebuia să reprezinte țara cu compoziția UNO, care a devenit o adevărată senzație în Europa. Cu toate acestea, evenimentul a fost anulat din cauza noii pandemii de coronavirus. Fanii grupului au crezut până la urmă că artiștii vor participa la competiție, dar ei doar au transmis ștafeta lui Manizhe.

Mai multe detalii aflați pe site-ul ru.sputnik.md.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

91


Загрузка...

Ziua Mamei 2021: cele mai frumoase mesaje și urări

19
(reînnoit 20:08 08.03.2021)
Românii transmit, în fiecare an, cu prilejul zilei de 8 martie, cele mai frumoase și alese gânduri către iubitele, mamele, prietenele sau colegele lor. Iată câteva sugestii de mesaje care vor merge ”la țintă”.

BUCUREȘTI, 8 mart – Sputnik. În fiecare an, în ziua de 8 martie, se sărbătorește Ziua Mamei, prilej de urări și gânduri bune nu doar pentru femeile deosebite care ne-au dat viață și ne-au crescut, ci și pentru prietenele, colegele și iubitele din viața fiecăruia.

De 8 martie, bărbații și femeile trimit mesaje cu urări frumoase persoanelor de sex feminin din viața lor, dar, în special, mamelor.

Sputnik vine în ajutorul dumneavoastră și vă prezintă câteva mesaje frumoase care vor ajunge fix la inima celei mai importante persoane din viața fiecăruia dintre noi: mama.

”Îţi multumesc că m-ai iubit şi m-ai învăţat să iubesc şi pe ceilalţi, dar mai ales pe tine. La multi ani, mami!”

”Unei singure fiinţe din viaţa mea îi datorez tot ceea ce eu am şi ceea ce sunt azi. Ea mi-a dat naştere, m-a crescut şi m-a învăţat să iubesc. Nu exista cuvinte care să o descrie! Te iubesc, mamă! La mulţi ani””

”Un gând mărunt pentru iubirea imensă pe care ţi-o port. La mulţi ani, mamă!”

”Poate că pentru lume tu eşti numai o persoană, dar pentru anumite persoane tu eşti întreaga lume! La mulţi ani!”, scrie ziarulunirea.ro.

”În această zi specială, mă rog la Dumnezeu să te țină sănătoasă și puternică, fericită și liniștită și tot ce este mai bun să îți ofere ție, pentru că le meriți din plin. Măcar atât să pot face în semn de mulțumire pentru felul în care m-ai crescut, pentru că orice aș face simt că nu este suficient. La Mulți Ani, draga mea mamă!”, notează kudika.ro.

”La mulți ani, mamă! Ești cea mai specială și mai importantă femeie din viața mea, acum și pentru totdeauna. Te iubesc mult!”

”Mamă, azi este ziua ta specială și tot ceea ce vreau să îți spun este că te iubesc indiferent de ce a fost între noi de-a lungul timpului. La mulți ani!”

”Scumpa mea mamă, vreau să îți mulțumesc că ai fost alături de mine atunci când am avut nevoie și mi-ai dat curaj! La mulți ani, mamă!”

”Mamă, tu ești darul special pe care mi l-a făcut Dumnezeu. La mulți ani!”, notează totuldespremame.ro.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

19
Tagurile:
Felicitări, Urări, Mesaje, 8 Martie


Загрузка...