Victor Țurcan

Ultima rugăminte a unui tânăr din Moldova care a murit în războiul din Afganistan

2816
(reînnoit 15:18 14.02.2019)
Victor Țurcanu își amintește și acum ziua în care a ajuns în pustiul din Afganistan.

CHIȘINĂU, 15 feb - Sputnik, Silvia Zavadovschi. Victor Țurcan avea 18 ani când a ajuns pe câmpul de luptă din Afganistan. Se întâmpla în vara anului 1987. Veteranul își amintește și acum șocul pe care l-a trăit acum 30 de ani.

 „Eram un tânăr, care din comisariatul de poliție a ajuns direct în miezul războiului”, așa a început veteranul să depene amintirile din cea mai dificilă perioadă din viața lui.

„Din comisariat, am ajuns în orașul Chirchik din Tashkent, unde am stat câteva luni. În această perioadă am trecut o pregătire specială, după care au am ajuns în grupa cu destinație specială, care a fost trimisă în Qandahar. Era foarte greu...”, spune Victor Țurcan.

Pe lângă tot stresul și teroarea pe care o trăiau zi de zi, veteranul spune că trebuiau să facă față și fluctuațiilor de temperatură.

„Acolo era pustiu, ziua, temperatura se ridica până la +56, +57 de grade, iar noaptea, valorile termice coborau până la -5 grade Celsius. Vă imaginați cum un tânăr din Moldova, obișnuit cu o viață simplă, trebuie să facă față unei astfel de situații”, a declarat Victor Țurcan în studioul Radio Sputnik Moldova.

Totuși, cel mai greu era momentul când își pierdeau camarazii.

„E greu să reziști psihologic atunci când vezi că prietenii, camarazii tăi cu care ai dormit alături, ai mâncat sau ai vorbit, seara nu mai sunt în viață. Unul dintre prietenii mei a murit în brațele mele. Și acum îmi amintesc cum m-a rugat să am grijă de mama și de sora lui...”, adaugă Victor Țurcan.

Spune că nu și-a lăsat niciun camarad pe câmpul de luptă, indiferent de starea acestuia.

„Dacă mergeam în misiune, iar băieții noștri cădeau, noi nu plecam până nu-i luam pe toți cu noi, chiar dacă unii nu mai erau în viața. Îi luam pentru a-i înmormânta cum se cade”, adaugă Victor Țurcan.

Cert este că mulți dintre cei care au rămas în viață s-au ales cu sechele psihologice pentru mult timp.

„Noi eram distruși, războiul ne-a schimbat foarte mult... eu, personal, am avut trei comoții cerebrale. Când am ajuns în Chișinău, am fost înconjurați de medici. Atunci, noi nu înțelegeam de ce medicii ne investighează, dar ulterior am înțeles”, conchide Victor Țurcan.

Cu regret, coșmarul lui Victor Țurcan nu a durat doar 18 luni cât s-a aflat în Afganistan.

Aniversarea introducerii trupelor sovietice în Afganistan
© Sputnik / Николай Костыркин

„Este foarte dureros să te adresezi după ajutor și să ți se reproșeze că nu meriți nimic deoarece nimeni nu ne-a trimis în Afganistan. Noi nu am avut altă alegere. Am primit ordinul și trebuia să-l îndeplinim. Mai mult, noi doar nu am ieșit din Afganistan în calitate de fugari, noi am ieșit cu drapelele ridicate, cu capul sus”, adaugă Ion Țurcan.

Amintim că la războiul din Afganistan, din perioada 1979-1989, au participat peste 12 mii de moldoveni. 301 și-au pierdut viața pe câmpul de luptă, patru au fost dați dispăruți, iar 700 au rămas invalizi pe viață. Mulţi dintre cei care s-au întors pe picioarele lor au rămas cu traumatisme pentru tot restul vieții.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

2816
Tagurile:
Silvia Zavadovschi, militari, URSS, Afganistan, razboi
Tematic
Masacru în Afganistan: 21 de persoane au murit - detalii
Reporterul Sputnik, decorat de veteranii războiului din Afganistan
Un elicopter militar s-a prăbușit în Afganistan - cel puțin 25 de morți
Politologul Victor Juc spune ce a însemnat, de fapt, războiul din Afganistan
Sculptura Veronicăi Micle

Căutați-vă de treabă: Reacția lui Ion Ceban după declarația Ministerului Educației - Video

5
Primarul Capitalei a venit cu o replică dură în adresa Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, după ce acesta a criticat sculptura Veronicăi Micle din scuarul Mihai Eminescu și faptul că instalarea acesteia nu a fost coordonată cu ministerul.

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Ion Ceban s-a arătat indignat de reacția Ministerului Educației, Culturii și Cercetării privind sculptura Veronicăi Micle, care a fost inaugurată joi în scuarul Mihai Eminescu. După ce MECC a menționat într-un comunicat de presă că instalarea sculpturii s-a făcut cu încălcarea normelor legale, primarul Capitalei a decis să vină și el cu o reacție pe pagina sa de Facebook.

Într-un live de-al său el a menționat că sculptura a fost instalată ca element urban ca și băncile, ghiveciurile cu flori, dar și alte obiecte din scuar, menite să înfrumusețeze zona și să creeze o atmosferă plăcută pentru cetățeni, a spun edilul-șef. 

„Ministerul Culturii de fapt ar trebui să se ocupe de protecția monumentelor de stat. Eu am multe obiecții la multe activități ale ministerului Culturii în acest sens, pentru că stau în paragină monumentele noastre de arhitectură, iar unele dintre ele au fost chiar distruse. De asta, dragi domni, ca și fraierii de la Ministerul Economiei care până astăzi nu au rezolvat problema asfaltului, cătați-vă de treabă vă rog și vă rugăm foarte mult să contribuiți măcar cu ceva la educație, la cercetare, la cultură și să faceți acest lucru bine”, a spus Ion Ceban. 

Precizăm că după ce joi, 17 iunie, în scuarul Mihai Eminescu din centrul Chișinăului a fost instalată o sculptură din bronz a Veronicăi Micle, a doua zi Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a emis un comunicat de presă în care menționează că acest lucru s-a făcut cu încălcarea normelor legale.

„Ministerul Educației, Culturii și Cercetării își exprimă dezacordul privind edificarea și inaugurarea sculpturii „Veronica Micle”, amplasată în scuarul Mihai Eminescu din capitală, acțiune întreprinsă cu încălcarea normelor legale, (...) fiind edificată fără hotărârea Guvernului, respectiv sculptura inaugurată nu dispune de Statut de monument de for public, precum prevede Legea monumentelor de for public nr.192/2011, art.4 și astfel, nu va beneficia de protecția statului”, menționează Ministerul Educației.

Instituția a mai precizat că amplasarea sculpturii în zona de protecție a monumentului de for public „Mihai Eminescu”, înscris în Registrul Monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat tot nu a fost coordonată prin intermediul Consiliului Național al Monumentelor, așa cum se cuvine conform legii. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

5
Tagurile:
reacție, Ministerul Educaței, primar, Ion Ceban
Тема:
Viața în Chișinău
Tematic
Va fi sau nu micșorat impozitul pe imobil în Chișinău - Ce spune primarul Ion Ceban


Загрузка...
Alertă de călătorie: 26 de state impun reguli noi la intrarea în țară

Alertă de călătorie: 26 de state impun reguli noi la intrarea în țară

67
(reînnoit 10:42 19.06.2021)
Ministerul Afacerilor Externe a actualizat alertele de călătorie în alte state și a menționat că 26 de țări a introdus modificări în ceea ce privește regulele de intrare la frontieră. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Germania, Ucraina, Muntenegru, Belarus, Elveția, Cehia, Bosnia și Herțegovina, Croația, Bulgaria, Slovacia, dar și alte state au modificat regulile de intrare în țară. Astfel, Ministerul Afacerilor Externe anunță că a actualizat alertele de călătorie.

În acest context, autoritățile au îndemnat oamenii care-și planifică concediul într-o altă țară să se documenteze din timp despre condițiile de intrare în țara de destinație, precum și la condițiile de tranzit.

Conform informațiilor actualizate, țara vecină, Ucraina, a introdus carantină adaptivă până la data de 31 august 2021. Astfel, cetățenii Republicii Moldova pot intra în Ucraina, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean, dar la intrarea în țară va trebui să prezinte polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 sau costurile privind cheltuielile de carantină, precum și unul din următoarele documente:

- rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat

- rezultatul negativ al testului rapid pentru determinarea antigenului coronavirusului SARS-CoV-2 (RAT), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat 

- certificatul ce confirmă primirea unui curs complet de vaccinare împotriva COVID-19, cu vaccinuri care sunt incluse în lista OMS.

Bulgaria la fel a modificat regulile de intrare în țara sa. Astfel, începând cu 14 mai 2020, starea de urgență a fost înlocuită cu situația de urgență epidemiologică, care conform deciziei Consiliului de Miniștri al Republicii Bulgaria a fost prelungită până la 31 iulie 2021. Totodată, până în data de 31 iulie sunt restricții de intrare în Bulgaria. 

Începând cu 13 iunie 2021, Republica Moldova a fost exclusă din categoria zonelor de risc a Germaniei. Cu toate acestea, restricțiile de călătorie în Germania pentru cetățenii noștri rămân în continuare în vigoare, intrarea în țară fiind permisă doar persoanelor care cad sub incidența categoriilor exceptate. 

Mai multe detalii despre modificările făcute și regulile de intrare în mai multe țări ale lumii le puteți vedea în tabelul de mai jos. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

67
Tagurile:
reguli noi, călătorie, alertă
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Ministerul Sănătății: Când vor primi moldovenii certificatul european de vaccinare
Alertele de călătorie, actualizate: În ce țări putem intra liber


Загрузка...