Alegeri, foto de arhivă

Cine sunt observatorii care vor monitoriza desfășurarea alegerilor parlamentare în Moldova

118
(reînnoit 14:55 13.02.2019)
Observatorii din partea Comunității Statelor Independente urmăresc deja cum este organizat procesul electoral în țara noastră.

CHIȘINĂU, 13 feb – Sputnik. Reprezentanții delegației de observatori din partea CSI au luat cunoștință de modul în care își desfășoară activitatea consiliile electorale și circumscripțiile. Aceștia au reușit deja să monitorizeze situația în circumscripțiile electorale Nr. 4 , 6, 7, 10,45.

Observatorii au fost informați de către conducătorii consiliilor electorale despre acțiunile întreprinse de organele electorale în vederea pregătirii alegerilor, verificarea listelor alegătorilor, instruirea membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare. Informația respectivă a fost publicată pe site-ul Comitetului Executiv al CSI. Părțile au discutat desfășurarea procesului electoral și au convenit să conlucreze în continuare.

Staful observatorilor CSI a expediat scrisori la adresa Comisiei Electorale Centrale din Moldova, Ministerului de Interne al țării, Curții Supreme de Justiție, Procuraturii Generale, cu rugămintea de fi informat despre eventualele încălcări care ar putea fi stabilite atât în cadrul campaniei electorale, cât și în ziua alegerilor.

Campania electorală din Moldova va fi monitorizată de aproximativ o sută de observatori CSI, din Kazahstan, Tadjikistan, Armenia, Azerbaidjan, Kîrgîzstan, Turkmenistan, Belarus și Federația Rusă. Totodată, desfășurarea alegerilor în Moldova va fi monitorizată de reprezentanții Comitetului Executiv al CSI.

 

Duminică, 24 februarie, în Moldova vor avea loc alegeri parlamentare care se vor desfășura în baza unui sistem mixt într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se aleg 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se aleg 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie. În aceeași zi cu scrutinul parlamentar va avea loc și un referendum consultativ.

© Sputnik / Vadim Rusu
Tot ce trebuie să știi despre alegerile din Moldova
118
Tagurile:
monitorizare, observatori, alegeri
Tematic
Alegeri parlamentare-2019: Cine sunt aspiranții la funcția de deputat
Dodon, în dialog cu reprezentantul OSCE: Ce ar putea submina legitimitatea alegerilor
Alegerile din 24 februarie: Buletinele de vot vor fi securizate la maximum


Загрузка...