CHIȘINĂU, 8 feb – Sputnik. Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a venit cu o reacție la perchezițiile și reținerile pe care le-au efectuat în ajun ofițerii Centrului Național Anticorupție.
ANSP condamnă cu vehemenţă actele de corupţie printre angajaţi şi reiterează importanța respectării prevederilor legislației.
”Totodată, ne exprimăm regretul faţă de situaţia creată şi anunţăm că asemenea cazuri nu vor fi tolerate. Menţionăm că vor fi întreprinse toate acţiunile necesare pentru a implementa şi asigura respectarea actelor normative în vigoare, de către angajaţi”, anunță instituția într-o notă informativă.
Administraţia ANSP susține că va acorda tot suportul necesar în documentarea cazului.
Joi, 7 februarie, 11 angajați ai Centrului municipal de Sănătate Publică din cadrul Agenţiei Naționale pentru Sănătate Publică a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au fost reţinuţi de ofițeri CNA în cadrul unei ample anchete, începute în luna mai, 2018. La această etapă, douăzeci şi cinci de persoane sunt bănuite, iar 11 au fost deja reţinute, fiind suspectate de fapte de corupţie.
Aceştia sunt bănuiţi că pretindeau şi luau sistematic bani, personal sau prin mijlocitori, de la diferite persoane fizice și juridice pentru un şir de servicii. Potrivit materialelor cauzei, inspectorii sanitari şi unii conducători ai CSP, acceptau mijloace financiare pentru eliberarea autorizaţiilor şi certificatelor sanitare, pentru renunţarea la unele controale sau neindicarea neregulilor, depistate în urma verificărilor inopinate.
De asemenea, aceştia sunt bănuiţi că ar fi pretins bani şi pentru eliberarea, fără impedimente, a avizelor la lot, la proiect şi la recepţia finală, organizarea orelor de instruire igienica şi susţinerea cu succes a examenelor, fără prezenţa nemijlocită la instruire a persoanelor, precum şi evaluarea pozitivă a rezultatelor măsurărilor instrumentale şi analizelor de laborator, fără deplasarea la faţa locului.
În procesul documentării, s-a mai constatat că unii inspectori întocmeau petiţii fictive cu privire la unele nereguli, după care citau agenţii economici la sediul CSP Chişinău şi estorcau bani pentru a nu efectua controlul fizic la faţa locului şi pentru a nu-i sancţiona. Sumele pretinse sistematic variau între o mie şi câteva mii de lei.
CNA îndeamnă persoanele care au avut de suferit de pe urma acţiunilor ilegale ale funcţionarilor Centrului de Sănătate Publică să sesizeze instituția la numerele de telefon ale unităţii de gardă 257 202 sau cel al liniei naţionale anticorupţie 0 800 55555.
Potrivit lui Iurie Ciocan, în urma implementării acestei reforme, instituțiile publice vor putea face ușor schimb de date. Ca urmare, cetățeanul nu va trebui sa solicite certificate de la unele instituții publice pentru a le prezenta altor instituții publice.
"Totul se automatizează într-o manieră foarte simplă. Fiecare instituție care are nevoie de o informație despre cetățean o poate accesa în baza codului personal. În 2021, a fost lansat cabinetul personal al cetățeanului de către Agenția de Guvernare Electronică, ceea ce deja înseamnă un progres. Cred că anume instrumente de acest gen – exluderea certificatelor de la o instituție la alta, excluderea de fapt a unor contacte inutile între stat și cetățean - vor îmbunătăți colaborarea dintre aceștia", a remarcat Iurie Ciocan.
Expertul a susține că reforma ar putea fi implementată până la alegerile locale din 2023 sau până la cele din 2027, iar cooperarea intercomunitară este un element definitoriu în acest sens.
"Ar fi bine dacă vom reuși până la viitoarele alegeri locale. Dacă nu, atunci mai avem de muncit. Nu avem bătut în cuie un termen. Scopul este să avem o reformă bine gândită, pentru că noi credem că aceasta este calea corectă", a precizat expertul.
Opinie: Primăriile din Moldova nu mai sunt eficiente
Și reprezentantul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Alexandru Morcov, a declarat că reforma APL este necesară, deoarece primăriile nu mai sunt eficiente.
Potrivit lui, activitatea primăriilor este ineficientă din cauza statului care nu și-a onorat obligațiunile asumate față de APL-uri pe parcursul anilor, cu privire la descentralizarea fiscală și financiară, consolidarea capacităților economiilor locale, crearea unor mecanisme fezabile de prestare a serviciilor etc.
"Spre exemplu, dacă ne referim la perceptorul fiscal, acesta include impozitul pe bunurile imobiliare și impozitul funciar. Cum poate să fie autosustenabilă autoritatea publică locală, când cheltuielile de administrare a unui impozit depășesc propriu-zis impozitul. Aceasta a fost funcția statului să facă înregistrarea și evaluarea bunurilor imobile, autoritățile publice locale nu au nici o vină", a remarcat pentru Sputnik reprezentantul CALM.
De menționat că executivul are trei scenarii pentru reforma teritorial-administrativă a Republicii Moldova, între care unul prevede reducerea numărului de primării de nivelul I cu tocmai 90 la sută, adică din cele 896 existente astăzi să mai rămână doar 93.
Reforma preconizată de autoritățile centrale prevede și reducerea numărului de raioane - de la 35 la doar 5.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Peste șase mii de locuri de muncă sunt vacante în Republica Moldova. Aproape 70 la sută dintre acestea sunt pentru muncitorii necalificați. Datele au fost prezentate în cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei" de către șeful Serviciului de monitorizare din cadrul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Marcela Ganea.
Potrivit ei, anul trecut au fost 24 de mii de locuri vacante. În acest an, peste șase mii de locuri sunt propuse pentru șomerii din Moldova.
"70 la sută din numărul locurilor de muncă sunt pentru muncitorii necalificați, practic cele mai multe locuri sunt pentru această categorie. De exemplu, se caută lucrători în industria textilă. Avem foarte multe locuri de muncă de cusătorese, croitori, confecționeri, după care vine domeniul de transport și telecomunicații. Se caută conducători auto, taxatori, lăcătuși și specialiști în domeniul telecomunicații și electricitate", a declarat interlocutoarea.Marcela Ganea a remarcat că pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate sunt disponibile 1786 de locuri de muncă, constituind aproape 30% din numărul total de locuri vacante. Cele mai multe posturi se oferă în Capitală, în municipiul Bălți, în raioanele Orhei, Ungheni, Anenii Noi și Nisporeni.
Potrivit specialistului, în ianuarie 2021 au fost înregistrați circa 3500 de șomeri noi. În total, în prezent în țara noastră sunt înregistrați oficial 26 de mii de șomeri, 49 la sută fiind femei.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova