Verighetă, foto simbol

Din 1 martie, soții din Moldova nu vor mai putea divorța așa cum o fac acum

474
(reînnoit 18:24 01.02.2019)
Din această dată intră în vigoare noua Lege privind procedura notarială, document publicat astăzi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 1 feb – Sputnik. Din 1 martie 2019, desfacerea căsătoriei, prin acordul soţilor, va putea fi făcută la notar. Din această dată intră în vigoare noua Lege privind procedura notarială, document publicat astăzi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Potrivit noii legi, cererea de desfacere a căsătoriei prin acordul soţilor poate fi depusă la orice notar în baza acordului comun al soţilor şi în prezenţa acestora. Cererea de desfacere a căsătoriei se va întocmi în scris, după modelul aprobat de Ministerul Justiţiei.

Aceasta, potrivit noilor reglementări, trebuie să vizeze, după caz, modul de participare a părinţilor la educaţia, întreţinerea copiilor minori comuni, stabilirea domiciliului acestora, plata pensiei de întreţinere a soţului sau partajul averii comune dobândite în perioada căsătoriei.

Celibatarii din Parlament: Lista deputaților necăsătoriți>>>

La momentul înregistrării cererii, notarul le va acorda soţilor, potrivit prevederilor Codului Familiei, un termen de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de desfacere a căsătoriei. Termenul pentru retragerea cererii de desfacere a căsătoriei va putea fi prelungit cu maximum 30 de zile. La expirarea termenului,  notarul va emite încheierea de desfacere a căsătoriei prin acordul părţilor și în termen de trei zile o va transmite organului de stare civilă teritorial, pentru efectuarea înregistrării actului de stare civilă.

De asemenea, noile reglementări instituie competenţe lărgite ale notarului cu privire la autentificarea înscrisurilor şi legalizarea copiilor de pe înscrisuri.

Legea va intra la 1 martie 2019, cu excepția art. 51 alin. (1), care intră în vigoare la 1 ianuarie 2020 și care se referă la înregistrarea de către notar a drepturilor în Registrul bunurilor imobile, și a capitolelor V și VI, care se aplică moștenirii persoanelor care au decedat la data de 1 ianuarie 2019 sau după data respectivă.

Urmărește-ne pe rețeaua de socializare Sputnik Moldova pe OK>>>

474
Tagurile:
sot, sotie, notar, divort
Тема:
Viața în Moldova (30)
Tematic
Cauzele care pot duce un cuplu în pragul divorțului
Ce se va întâmpla cu cei care vor să divorțeze sau să se căsătorească în 2019


Загрузка...