Intervenția salvatorilor (IGSU) pe drumurile din țară

Autoritățile sunt în alertă: Ce le-a cerut Pavel Filip serviciile abilitate

183
(reînnoit 09:53 25.01.2019)
Prim-ministrul Pavel Filip a avut în dimineața zilei de astăzi o ședință cu toate serviciile implicate în înlăturarea consecințelor vremii nefavorabile.

CHIȘINĂU, 25 ian – Sputnik. Premierul Pavel Filip le-a solicitat serviciilor abilitate să lucreze non-stop pentru a asigura circulația pe drumurile naționale și internaționale, precum și a acorda ajutorul necesar oamenilor.
Serviciile responsabile au raportat că situația pe țară este complicată din cauza poleiului, ghețușului și chiciurii, în special în sate, unde stratul de gheață este consistent. Cu toate acestea, situația nu scapă de sub control. Localități deconectate de la curentul electric nu sunt. Toate instituțiile medicale activează în regim normal.

Drumurile naționale și internaționale sunt monitorizate de angajații Inspectoratului Național de Poliție și a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

S-a lucrat pe tot parcursul zilei de ieri până noaptea târziu, iar la 4 dimineața lucrările au reînceput. În lucrări sunt antrenate 460 de unități de tehnică specială și peste 1060 de persoane. Au fost presărate peste 4352 de tone de material antiderapant.

Mai complicată este situația în zona de sud și sud-est a țării, în raioanele: Hâncești, Cimișlia, Cahul, Cantemir, Anenii Noi, Căușeni și Ștefan Vodă. Temporar este sistată circulația pentru mașinile de mare tonaj pe traseele Cahul-Giurgiulești, Anenii Noi-Ștefan Vodă-Căușeni și Comrat-Cantemir.

În lupta cu poleiul și ghețușul și la deblocarea unităților de transport participă drumarii, polițiștii, salvatorii și angajații Armatei Naționale.

Grădiniță creșă
© Sputnik / Константин Чалабов

Pe parcursul nopții, pasagerii rutei Tiraspol-Etulia nu s-au putut deplasa din cauza poleiului, fiind cazați la Azilul de bătrâni din localitatea Taraclia, Căușeni.

Pe tronsonul Căușeni-Săiți au fost deblocate șase unități de transport, în care se aflau opt persoane care au fost cazate pentru noapte la Direcția Situații Excepționale din Căușeni. În total, salvatorii au deblocat și tractat 75 de unități de transport din toată țara.

Prim-ministrul le-a solicitat tuturor serviciilor abilitate să lucreze non-stop pe parcursul zilei pentru a acorda ajutorul necesar oamenilor și a asigura circulația pe drumurile naționale și internaționale, dar și accesul către instituțiile de menire socială.

Totodată, cetățenii sunt rugați să nu se pornească la drum lung cu unitățile de transport personale, dacă nu existe urgențe.

În cazul situațiilor de criză, a blocajelor din cauza zăpezii, cetățenii pot apela  la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, la numărul de telefon 022-73-85-45 sau la Serviciul de urgență 112.

183
Tagurile:
lucru, servicii, solicitare, prim-ministru, Pavel Filip, Moldova
Tematic
Cât vor mai ține ninsorile: Meteorologii au actualizat prognoza
Микрофон в студии радио Sputnik

Sănătatea oaselor: Tot ce trebuie știi

57
(reînnoit 21:40 20.10.2020)
De Ziua Mondială de Combatere a Osteoporozei, marcată anual pe 20 octombrie, aflați despre cauzele și metodele de profilaxie a maladiei de la medicul Iurie Cușnir.
Sănătatea oaselor: Tot ce trebuie să știi

Osteoporoza este o boală care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Numită și "boala oaselor fragile", osteoporoza este caracterizată prin scăderea densității osoase, determinată de un proces de demineralizare ce poate duce la deformarea sau fracturarea oaselor.

Potrivit medicului Iurie Cușnir, masa osoasă (densitatea osoasă) scade după varsta de 35 de ani. Sunt diverse cauze și factori de risc care contribuie la apariția bolii.

"Cauza principală este insuficiența de calciu, magneziu, zinc, vitaminelor D, A și B. Sedentarismul, consumul de alcool, fumatul, cafeaua, băuturile carbogazoase la fel contribuie la apariția bolii. Un alt factor este cel endocrin - perioada de schimbări hormonale la femei (în timpul sarcinii, alăptării, menopauzei). Excesul de proteină de origine animală, sare, zahăr și grăsimi săturate. Alți factori ar fi stresul cronic și oboseala", a relatat într-un interviu pentru Sputnik Iurie Cușnir..

Medicul a mai precizat că pierderea masei osoase ce duce la osteoporoză se dezvoltă încet. Adesea fără simptome sau semne exterioare, iar o persoană poate să nu știe că suferă de această maladie până când nu are o fractură după un incident minor, cum ar fi o cădere.

Iurie Cușnir a remarcat că osteoporoza poate fi prevenită dacă oamenii vor face mai multă mișcare, vor consuma mai multe leguminoase, dacă vor consuma cofeina cu moderație, vor elimina viciile precum fumatul și alcoolul și vor lua calciu și vitamina D.

Potrivit statisticilor, peste 200 milioane de femei după vârsta de 45 de ani suferă de osteoporoză. Organizația Mondială a Sănătății estimează că în 2020 numărul celor care suferă de această maladie va ajunge la un miliard.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

57
Tagurile:
medic, calciu, boală, sănătate


Загрузка...

"Stați acasă": Ghid de supraviețuire în timpul pandemiei

42
(reînnoit 20:35 20.10.2020)
Pictorul rus Andrei Tarusov a elaborat un ghid de protecție împotriva coronavirusului. Acesta conține mai multe imagini care sunt însoțite de sfaturi pentru cetățeni.

Pictorul rus Andrei Tarusov a elaborat un ghid de protecție împotriva infecției COVID-19, doar că nu este un ghid simplu, ci așa cum îl vede el cu ochii lui de pictor. Este vorba de un proiect de tip pin-up: ”COVID-19: Survival guidelines”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

42
Tagurile:
coronavirus, ghid
Tematic
COVID-19: Situația la zi din Republica Moldova


Загрузка...
Vladimir Putin și Emmanuel Macron

Putin a discutat cu Macron despre terorism și Karabah

0
(reînnoit 22:31 20.10.2020)
Vladimir Putin a purtat o discuție cu Emmanuel Macron despre eforturile comune ale celor două țări în combaterea terorismului și evoluția situației din Karabah.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a purtat marți o discuție telefonică cu președintele Franței, Emmanuel Macron, anunță serviciul de presă al administrației prezidențiale ruse.

Președintele rus Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Никольский

Se menționează că Putin i-a exprimat lui Macron condoleanțele în legătură cu asasinarea unui profesor la Paris. De asemenea, cei doi șefi de stat și-au exprimat interesul față de activizarea eforturilor comune în lupta cu terorismul.

“La inițiativa părții franceze a avut loc o discuție telefonică a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, cu președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron. Președintele Rusiei a exprimat condoleanțe în legătură cu atentatul produs în suburbia Parisului, pe 16 octombrie – asasinarea barbară a unui învățător francez. În acest context, a fost confirmat interesul reciproc în activizarea eforturilor comune de combatere a terorismului și răspândirii ideologiei extremiste”, este menționat în comunicatul Kremlinului.

De asemenea, Putin l-a informat pe Macron despre măsurile de prevenire a escaladării acțiunilor militare în zona Karabagului.

“S-a discutat detaliat despre evoluția situației în zona de conflict din Karabahul de Munte. Vladimir Putin a oferit informații cu priviri la acțiunile întreprinse pentru prevenirea unei escaladări a acțiunilor militare și pentru reluarea cât mai grabnică a negocierilor pentru o soluționare politico-diplomatică a problemei din Karabah. A fost accentuată importanța respectări de către cele două părți în conflict a înțelegerilor încheiate pe 10 și 17 octombrie de încetare a focului”, menționează serviciul de presă al administrației prezidențiale.

Totodată, liderii celor două state au subliniat dorința de a continua coordonarea strânsă între Rusia și Franța, în calitatea lor de copreședinți ai grupului de la Minsk al OSCE, precum și în cadrul Consilului de Securitate al ONU.

“A fost subliniată disponibilitatea de a continua coordonarea strânsă între Rusia și Franța, în calitatea de copreședinți ai grupului de la Minsk al OSCE, precum și în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. S-a convenit asupra contactelor la diverse niveluri”, potrivit comunicatului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
teroris, Karabah, Macron, Putin
Tematic
Trump și Putin au pregătit „marea surpriză din octombrie”


Загрузка...