Vaccin - Rabie

Cum va „scăpa” Republica Moldova de rabie: Guvernul are o soluție

243
(reînnoit 13:54 23.01.2019)
Moldova ocupă locul doi în Europa în ceea ce privește numărul de cazuri de rabie – cea mai dificilă situație a fost înregistrată în Ucraina.

CHIȘINĂU, 23 ian – Sputnik. Guvernul Republicii Moldova a prezentat proiectul de hotărâre pentru aprobarea programului de supraveghere, control și eradicare a rabiei la vulpi pentru anii 2019 – 2023.

Proiectul este elaborat și promovat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în colaborare cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Situația la momentul actual

Republica Moldova este una dintre țările cu cel mai mare număr de cazuri de rabie în Europa (la animale și oameni), fiind depășită doar de Ucraina.

În perioada anilor 2017 – 2018, au fost înregistrate 128 de cazuri (din care peste 20 la sută cazuri la vulpi), însă numărul acesta este cu mult mai mare având în vedere că multe cadavre a vulpilor decedate din cauza acestei maladii nu au fost depistate.

De menționat – din cauza acestei boli, în 2002 a decedat un copil din raionul Drochia, iar în 2016 a decedat un bărbat din raionul Căușeni. Astfel, riscurile pentru societate sunt iminente și permanente.

Lupta cu rabia în Republica Moldova

În condiţii naturale sunt receptive toate speciile de mamifere domestice şi sălbatice, inclusiv omul, indiferent de vârstă, sex, condiţii de întreţinere și anotimp.

Prevenirea rabiei se realizează printr-un complex de măsuri veterinare şi de imunoprofilaxie, care la animale constau în vaccinarea preventivă şi de necesitate.

Vulpea reprezintă rezervorul natural al rabiei și vectorul principal al răspândirii ei în populațiile de animale sălbatice și domestice.

În acest context, începând cu 1989, vaccinarea antirabică a vulpilor a fost instrumentul principal în eliminarea rabiei din multe state ale Europei. Astfel s-a reușit reducerea numărului de cazuri de boală sau chiar să obținerea statutul de ţări „libere de rabie”.

vulbe bolnavă
© Sputnik / Алексей Даничев

Ce presupune noul Program

Întru asigurarea diminuării progresive a rabiei în Republica Moldova, până la obținerea statutului de țară liberă până în 2023, se preconizează următoarele direcții de acțiuni: elaborarea și ajustarea cadrului normativ național; reglarea numerică a vulpilor; vaccinarea antirabică a populațiilor de vulpi cu momeli vaccinale distribuite pe cale aeriană; evaluare eficacității vaccinale; fortificarea laboratorului național de referință pentru rabie.

Costul implementării Programului

Implementarea prevederilor Programului menţionat pe întreg teritoriul Republicii Moldova se va realiza din fonduri aferente Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

Приют для собак
© Sputnik / Валерий Мельников

Totodată, prezentul Program va facilita posibilitatea republicii de a absorbi fondurile financiare acordate de Uniunea Europeană pentru eradicarea rabiei.

Costul implementării Programului pentru 2019 sunt de 16900000 de lei, alocat din bugetul de stat, pentru anii 2020 – 2023 este de  99159376,92 lei, alocat din bugetul de stat și contribuția partenerilor de dezvoltare.

Costurile totale pentru implementarea programului pentru anii 2019 – 2023 sunt de 116059376,92 de lei.

243
Tagurile:
solutie, rabie, proiect, program, Guvern, Moldova
Tematic
Măsuri radicale: Animalele bolnave de pesta porcină africană vor fi sacrificate
Pesta porcină africană: Guvernul a dispus măsuri sporite de combatere a focarelor
Vasile Bolea

Motivul pentru care PSRM a propus scoaterea SIS-ului din subordinea președintelui

132
Deputatul PSRM Vasile Bolea, care este și președinte al Comisei juridice, numiri şi imunităţi din cadrul Parlamentului, a explicat motivul pentru care deputații socialiști propun scoaterea SIS-ului din subordinea președintelui țări.

CHIȘINĂU, 2 dec- Sputnik. Deputatul PSRM Vasile Bolea a precizat pentru Sputnik Moldova motivul pentru care socialiștii propun scoaterea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea președintelui țării și trecerea acestuia sub controlul Parlamentului. 

”Președintele nou ales este cetățean și al altui stat, adică are dublă cetățenie și a jurat credință altei țări. În aceste condiții, noi considerăm că acest lucru este unul dăunător pentru securitatea statului. Dacă Maia Sandu va renunța la dubla cetățenie, atunci vom reveni la discuții și vom propune alte modificări legate de activitatea SIS”, a declarat Vasile Bolea, deputat PSRM. 

Deputatul socialist, care deține și funcția de președinte al Comisei juridice, numiri şi imunităţi din cadrul Parlamentului, spune că revenirea SIS-ului în subordinea Legislativului nu este ceva nou pentru țara noastră - până în 2019 a fost tot așa. 

”Republica Moldova este o țară parlamentară și este necesară consolidarea controlului parlamentar asupra sistemului național de securitate”, a mai spus Vasile Bolea. 

În această seara Maia Sandu a declarat că va contesta inițiativa socialiștilor la Curtea Constituțională, dacă aceasta va fi adoptată în plen. Totodată, ea a anunțat că mâine va organiza un protest în fața Parlamentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

132
Tagurile:
Fracţiunea PSRM, deputați PSRM, PSRM
Tematic
Deputați PDM și PPDA: Iată cine ar fi gata să facă coaliție cu PSRM
Fosta deputată PSRM, Elena Hrenova a murit


Загрузка...
Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo

Record absolut! Atâtea cazuri zilnice de COVID-19 nu au mai fost

32
Astăzi s-au înregistrat alte 1 717 cazuri noi de COVID-19. Virusul nemilos a luat viața a 20 de bolnavi. Astfel, bilanțul deceselor a ajuns la 2 343 de persoane.

CHIȘINĂU 2 dec - Sputnik. Pandemia de COVID-19 se răspândește cu repeziciune. În țară, astăzi s-au înregistrat tocmai 1 717 cazuri noi de coronavirus. Șapte cazuri sunt de import, iar restul - cu transmitere locală. 

Bilanțul total al infectărilor a ajuns la 111 580 de cazuri. 

În prezent sunt 11 526 de cazuri active de COVID-19. Printre cei diagnosticați miercuri cu COVID-19 se numără și 104 cadre medicale. Responsabilii de la Ministerul Sănătății susțin că cea mai gravă situație este în Capitală, unde doar astăzi s-au înregistrat 685 de cazuri noi. 

20 de bolnavi au pierdut lupta cu noul virus. Bilanțul deceselor a ajuns la 2 343. 

279 de pacienți se află în stare extrem de gravă, iar 51 dintre aceștia sunt conectați la aparate de ventilare artificială. 

Datele mai arată că numărul de cazuri a crescut cu 4,8 la sută comparativ cu săptămână trecută. Cele mai afectate de COVID-19 sunt persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani. 

Responsabilii de la Ministerul Sănătății susțin că 793 de persoane s-au vindecat. Astfel, bilanțul celor ce s-au tratat de COVID-19 este de 96 711 de persoane. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

32
Tagurile:
Ministerul Sănătăți, bolnavi, spitale, pandemie, COVID-19
Tematic
Putin a dispus începerea vaccinării în masă împotriva COVID-19


Загрузка...