CHIȘINĂU, 16 ian – Sputnik. Procurorii anticorupție anunță despre expedierea în instanță a unui nou dosar penal deschis pe numele unui fost premier, pe faptul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Procuratura Anticorupție nu face public numele acestuia, dar anunță că el își ispășește deja pedeapsa în penitenciar pentru corupere pasivă și trafic de influență.
Potrivit procurorilor, învinuitul nu își recunoaște vina. Pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari, Cod Penal prevede o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani.
Conform materialelor cauzei, în perioada anului 2013, învinuitul, urmărind scopul deghizării originii ilicite și transferului mijloacelor financiare în proporții deosebit de mari, provenite din infracțiuni de corupție, a fost organizatorul și autorul infracțiunii de spălare de bani. Acesta a efectuat transferurile cu ajutorul unui intermediar cu care se afla în relații de afinitate.
Astfel, pe 1 iulie 2013, învinuitul a încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru un partid politic la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, învinuitul a achitat către compania nerezidentă suma totală de 12 847 902 lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii.
Conform probatoriului, inclusiv al rezultatelor cererii de comisie rogatorie efectuate către autorităţile din SUA, care au confirmat serviciile de consultanță prestate de compania din Washington către partidul politic din Republica Moldova, s-a stabilit că mijloacele bănești menționate, originea cărora se dorea camuflată, au fost primite de către învinuit urmare a săvârșirii infracțiunii de trafic de influență și corupere pasivă, pentru care învinuitul este condamnat și își ispășește pedeapsa în penitenciar.
"Cred că putem vorbi nu numai despre recunoașterea internațională a vaccinului "Sputnik V", ci și despre întâietatea noastră în lume... Trebuie să fim modești, dar cinstiți. Avem unul dintre cele mai bune vaccinuri din lume, este o mare realizare a oamenilor de știință ruși, ar trebui să fim mândri de asta", a declarat Dmitriev la deschiderea expoziției dedicate istoriei întâietății ruse în domeniul virusologiei, organizată de Societatea de Istorie a Federația Rusă.
"Mulți dușmani ai Rusiei au încercat să submineze încrederea în Rusia, dar noi înțelegem că ei depun atât de multe eforturi pentru a submina încrederea în vaccinul rusesc, deoarece el este unul dintre cele mai bune din lume și, pur și simplu, se tem de el", anunță Dmitriev.Revista științifică Lancet a publicat anterior rezultatele celei de-a treia faze a studiilor clinice a vaccinului "Sputnik V", confirmând eficiența și siguranța ridicată a acestuia. În timpul studiilor clinice de fază III, "Sputnik V" a demonstrat un nivel înalt de eficacitate, imunogenitate și siguranță – eficacitatea vaccinului a fost de 91,6%. Vaccinul oferă o protecție completă împotriva cazurilor grave de infecție cu noul coronavirus. Vaccinul "Sputnik V" a fost aprobat spre inoculare în peste 30 de țări. Populația totală a țărilor în care este înregistrat vaccinul rusesc este de peste 1,1 miliarde de persoane.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
În cadrul emisiunii "ATITUNI", psihologul Natalia Toma a menționat că adesea părinții care cunosc faptul că copiii lor au fost abuzați, agresați verbal sau amenințați, în special, în mediul online nu întreprind nici o măsură pentru a-i ajuta să treacă peste această experiență.
"Părinții cumva se simt vinovați că nu au putut evita aceste situații și încearcă să ia totul sub controlul său. Unii dintre ei nu întreprind absolut nicio măsură și nici măcar nu comunică cu copiii despre ceea ce simt", a subliniat Natalia Toma.
Psihologul susține că fiecare copil este afectat în mod diferit de această experiență. Cineva poate deveni mai timid, să aibă frica de a comunica și să întâmpine dificultăți în stabilirea contactelor cu persoane noi.
"Părintele, dacă știe că copilul a fost abuzat, trebuie să se adreseze unui specialist pentru a evita consecințele psiho-emoționale sau alte probleme mai grave. În general, persoanele cu un temperament mai slab vor fi influențate mult mai tare", a explicat psihologul.
De menționat este că fenomenul de abuz față de copii în mediul online a luat amploare în pandemie, perioadă în care minorii s-au aflat mai mult fără supravegherea părinților. Spre exemplu, în anul 2020, poliția a înregistrat 63 de cazuri de abuz și exploatare sexuală pe internet a copiilor și au fost inițiate 45 de cauze penale.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a lansat un apel către UE pentru a nude a nu se amesteca în afacerile interne ale statelor suverane.
Comentariul Departamentului de Informații și Presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse care conținea îndemnul a fost publicat pe pagina oficială.
Ministerul rus de Externe a reamintit că zilele trecute șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a criticat activitatea Consiliului Audiovizualului din Moldova și a solicitat „crearea unui mecanism legislativ care să protejeze Moldova de dezinformare din afara."
De asemenea, într-un interviu pentru o altă publicație, Mikhalko a descris legile adoptate în țară în decembrie 2020 ca fiind „contradictorii și care, în multe privințe, ar duce la degradarea țării în ceea ce privește reformele și îndeplinirea obligațiilor față de partenerii internaționali”.
"Din păcate, astfel de declarații ale șefului Delegației UE în Moldova, care sunt o interferență deschisă în afacerile interne ale țării, devin o practică obișnuită pentru el", se menționează în comentariul Ministerului Rus de Externe.
"Este și mai regretabil că de data aceasta au fost susținuți de ambasadorii statelor membre UE acreditați la Chișinău. Declarația lor comună din 25 februarie menționează că UE acționează în Moldova" într-un spirit de cooperare și parteneriat" și "cu deplin respect pentru independența și suveranitatea Republicii Moldova". Este puțin probabil ca indicațiile lui Mihalko adresate autorităților moldovenești să poată fi privite ca o manifestare de „respect și parteneriat” pentru Republica Moldova ”, a adăugat ministerul.
Ministerul rus de Externe a mai menționat că, în declarația lor, ambasadorii statelor membre UE au acordat o atenție specială „compatibilității legislației și practicii interne cu obligațiile internaționale ale Republicii Moldova, inclusiv față de Uniunea Europeană”.
"Sperăm că colegii noștri europeni își amintesc că Moldova, pe lângă acordul de asociere cu UE, are obligații internaționale în cadrul structurilor de integrare eurasiatică, fiind stat membru al CSI și având statut de observator la EAEU", se spune în comentariu.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova