Adrian Lupușor

Obișnuiești urci la volan după o noapte de muncă? Vezi la ce riscuri te expui

164
(reînnoit 14:06 11.01.2019)
Specialiștii afirmă că, după o noapte nedormită, organismul unei persoane funcționează la fel ca atunci când consumă alcool.

CHIȘINĂU, 11 ian — Sputnik, Silvia Zavadovschi. Munca în ture de noapte este inevitabilă în societatea modernă. În multe meserii, turele de noapte sunt obligatorii, așa că mulți sunt cei care trebuie să-și jertfească orele de somn la locul de muncă.

Oamenii s-au obișnuit cu acest regim, iar unii spun că chiar nu-i deranjează acest regim obositor. Așa se face că majoritatea dintre aceștia urcă la volan imediat după ce ies de la muncă, subestimând efectele oboselii. Specialiștii bat alarma și spun clar că lipsa somnului este extrem de nocivă și poate provoca tragedii atunci când individul urcă la volan sau se implică în activități care necesită atenție maximă. Și asta deoarece privarea de somn afectează creierul, viteza de reacție, capacitatea de atenție si chiar memoria.

„Este total greșit să urcăm la volan după o tură de 24 de ore. Mai ales că pui în pericol nu doar viața ta, ci și a familiei sau a altor participanți la trafic. Indiferent unde mergem, atunci când pornim la un drum trebuie să ne asigurăm că am dormit 7-8 ore noaptea precedentă și am dormit bine”, a declarat Adrian Lupușor, medic neurolog în cadrul Centrului de Somnologie din Chișinău.

Potrivit medicului, după o noapte nedormită, organismul unei persoane funcționează la fel ca atunci când consumă alcool.

„Starea de somnolență se echivalează cu starea de alcoolemie în sânge de 0,2 promile. Deci, o cantitate destul de mare de alcool. Practic, un șofer somnoros poate fi comparat cu un șofer în stare de ebrietate. Ambii pot provoca tragedii pe șosele, deoarece ambii sunt cu atenția scăzută”, adaugă medicul neurolog Adrian Lupușor.

Cert este că metodele practicate de majoritatea șoferilor, cum ar fi deschiderea geamului sau spălatul pe față cu apă rece, sunt ineficiente.

„Studiile arată că atunci când ne i-a somnolența în drum, trebuie să ne oprim să dormim 15-20 de minute și să consumăm o cafea dublă. Cel puțin așa recomandă literatura de specialitate. Celelalte metode, precum deschiderea geamului, mersul în jurul mașinii sau spălatul pe față cu apă rece sunt ineficiente în combaterea somnolenței”, adaugă Adrian Lupușor.

Medicul atrage atenția tuturor șoferilor să nu subestimeze efectele turelor de noapte.

„Aproximativ 20% din numărul total de accidente care se produc, sunt cauzate de adormirea la volan, iar 80 la sută din numărul total de accidente produse în urma ațipirii la volan sunt cu persoane decedate. Este una când un șoferul nu a observat un indicator și a produs o încălcare și este cu totul altceva când șoferul a adormit la volan și a ieșit pe contrasens...ieșiri care, de obicei, se încheie cu ciocniri frontale, care sunt cele mai periculoase sau cu mașini ieșite de pe acostament”, adaugă medicul neurolog.

Specialistul le recomandă tuturor șoferilor să țină cont de efectele nopților nedormite și să nu-și pună viața în pericol dacă nu dorm suficient noaptea.

„Studiile din SUA arată că toți cei care dorm mai puțin de șase ore pe noapte pot să ațipească la volan. Pe locul doi se află tinerii care își petrec nopțile în localuri, iar dimineața pornesc la drum...de multe ori și cu alcoolul în cap, pe locul trei sunt părinții cu copii mici, și pe locul patru sunt șoferii de cursă lungă. Pot adormi la volan și pacienții care suferă de tulburări ale somnului sau pacienții care consumă medicamente cu efect hipnotic”, adaugă medicul neurolog Adrian Lupușor.

Despre efectele nopților nedormite, pericolele la care se expun cei care muncesc noaptea, dar și cauzele și metodele de tratament ale insomniei, aflați în emisiunea „La ordinea zilei”, atașată mai jos.  

Potrivit datelor oficiale, numai în 2018, din cauza ațipirii la volan, în țara noastră s-au produs 70 de accidente rutiere. În urma acestora, cinci persoane au decedat, iar alte 23 au suferit diferite traumatisme. Și la nivel mondial, situația este extrem de critică în ceea ce privește somnolența la volan. Potrivit statisticilor, 100.000 de accidente se înregistrează anual în lume. În urma acestora, aproximativ 71.000 de persoane sunt rănite şi 1.500 mor din cauza "aţipitului" la volan.

164
Tematic
Savanții bat alarma: Nu trebuie să faci asta în niciun caz înainte de somn
Spațiul în care muncim ne afectează calitatea somnului, dar și sănătatea ulterior
Protestele de la Minsk din 9 august

A avut de suferit vreun moldovean în timpul protestelor de la Minsk? Răspunsul MAEIE

8
Nu există nicio informație oficială la această oră că vreun cetățean moldovean ar fi avut de suferit în timpul protestelor de astă-noapte de la Minsk.

CHIȘINĂU, 10 aug – Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) nu deține la această oră nicio informație că în protestele din noaptea trecută de la Minsk, capitala Belarusului, ar fi suferit vreun cetățean moldovean.

Cuplu pe un scuter în fața polițiștilor în timpul protestelor din Minsk
© REUTERS / Dmitry Brushko/Tut.By

Răspunsul a fost oferit reporterului Sputnik de către Serviciul de presă al MAEIE, contactat către ora prânzului. 

Precizăm că, după încheierea alegerilor prezidențiale de duminică și după anunțarea rezultatelor exit-poll-urilor în mai multe orașe din Belarus au început proteste neautorizate. Oamenii s-au adunat la îndemnul forțelor de opoziție. La Minsk forțele de ordine au folosit grenade flash, gaze lacrimogene și tunuri de apă ca să disperseze mulțimea.

La rândul lor, protestatarii au încercat să opună rezistență poliției - sticlele goale au zburat din mulțime spre forțele de ordine. Mai multe persoane au fost reținute în urma confruntărilor.

Sputnik Moldova a publicat o galerie foto cu cele mai importante momente ale acestor proteste, în care forțele de ordine au intervenit și au utilizat gaze lacrimogene.

Președintele belarus Alexandr Lukashenko a obținut victoria în alegerile prezidențiale, conform rezultatelor preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală a țării. 

El a acumulat 80% din voturi, în timp ce principalul candidat al opoziției, Svetlana Tikhanouskaya, a obținut circa 10 la sută din sufragii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

8
Tagurile:
cetatean moldovean, Minsk, proteste
Tematic
Lukașenko învinge în alegerile prezidențiale din Belarus - rezultate preliminare de la CEC


Загрузка...
Павел Филип

Pavel Filip cheamă la dialog colegii din PAS, PSRM și Plarforma DA: Despre ce vor discuta

49
Pavel Filip a venit cu propunerea de a iniția discuții pe mai multe subiecte cu colegii din PAS, PSRM și Plarforma DA.

CHIȘINĂU, 10 aug - Sputnik. Deputatul din partea Partidului Democrat din Moldova, Pavel Filip a venit cu propunerea de a iniția discuții cu colegii din PAS, PSRM și Plarforma DA. Potrivit lui, discuțiiile ar urma să se axeze pe trei mari probleme cu care se confruntă țara noastră. Este vorba de situația critică din agricultură provocată de secetă, desfășurarea alegerilor libere și corecte și pandemia de COVID-19. 

”Partidul Democrat adreseasă propunerea de a desfășura o întâlnire pe platfoma parlamentară în formatul PDM, PSRM, PAS și Platforma DA. Agenda de discuii pe care o propunem este cea care preocupă nu doar Partidul Democrat, dar și PAS, PLatforma DA, dar și PSRM. Sunt teme care preocupă cetățenii. Unul din subiectele pe care îl vom propune este situația gravă din agricultură provocată de secetă. Agricultorii vor să vadă că în Parlament se discută conructiv și serios despre problemele lor. Am certitudinea că cu cei sinceri preocupați de problema din acest sector vom putea găsi o ieșire din situație”, a precizat Pavel Filip. 

Pavel Filip a mai precizat că discuțiile cu colegii se vor axa și pe desfășurarea alegerilor libere și corecte, dar și pe gestionarea pandemia COVID-19. Filip a ținut să menționeze că PDM nu va participa la disucții în cazul în care vor participa și cei din Partidul ȘOR și grupul Pro Moldova. Politicianul urmează să transmită invitațiile la dialog colegilor și ulterior să decidă ziua în care va fi organizată întrevederea. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

49
Tagurile:
dialog, Pavel Filip
Tematic
Filip: Democrații nu își doresc alegeri parlamentare anticipate, iar ele nu vor avea loc


Загрузка...