CHIȘINĂU, 3 ian – Sputnik. Pentru Centrul Național Anticorupție anul care a plecat a fost un an al transformărilor, a spus pentru Sputnik Moldova Bogdan Zumbreanu, directorul (CNA).
„Acesta a fost un an al transformărilor pentru întreg Centru. Noi ne-am propus - și am reușit - nu doar să luptăm împotriva unor cazuri aparte în urma plângerilor și a semnalelor, ci să activăm într-un mod sistemic”, a spus Zumbreanu.
Acesta a menționat că anume în domeniile Educație și Sănătate este necesară combaterea sistemică a corupției, anume aici a fost și continuă să fie desfășurată lupta activă împotriva acestui fenomen.
„Am efectuat o analiză internă și am decis să sporim prezența noastră în acele domenii ale relațiilor sociale în care cetățeanul vine cel mai frecvent în contact cu reprezentanții puterii, cu cei care pot să le ceară bani. Anume de aceea am decis să începem a combate sistemic corupția în sferele Educație și Sănătate”, a rezumat expertul.
În anul 2019, industria IT din Moldova a înregistrat venituri de circa 6,8 miliarde de lei, depășind industria vitivinicolă, iar volumul exporturilor de produse și servicii a atins cifra de 5 miliarde de lei. Cele 2300 de companii aflate pe piața din Moldova își exportă produse și serviciile IT în peste 30 de țări ale lumii.
Administratorul Moldova IT Park, Natalia Donțu a vorbit în studioul Sputnik despre ultimele tendințe de pe piața IT din Moldova în contextul pandemiei. Ea spune că în prezent mai multe companii de pe piață își regândesc modelul de business pentru a se concentra mai mult pe generarea de produse, care au o valoare adăugată mult mai mare.
„Suntem focalizați pe serviciile IT, dar se observă o tendință de dezvoltare a componentei de produse IT. În general, estimăm că balanța va înclina spre generarea de produse pe viitor, pentru că ne confruntăm cu problema lipsei de capital uman pentru această industrie. Avem o cerere mai mare decât oferta de pe piață și atunci companiile vor fi în situația să-și regândească modelul de business astfel încât să se focalizeze mai mult pe generarea de produse, care au o valoare adăugată mult mai mare. În Moldova, companiile sunt dezvoltatoare de produse pentru sectorul de telecomunicații, sectorul bancar și pentru domeniul guvernamental”, a precizat Natalia Donțu
„Avem o comunitate IT foarte bună care poate oferi servicii la nivelul așteptărilor, avem o agenda guvernamentală ambițioasă de a trece cât mai multe servicii publice în format electronic și avem cetățenii, consumatorii care au un grad înalt de digitalizare comparativ cu alte state și care absorb aceste servicii”, a precizat Natalia Donțu.
În anul 2019, contribuția sectorul TIC în PIB-ul național a constituit 7,1%, iar cea a pieței IT e de 3,1% și de circa 15 mii de angajați. La ora actuală, pe piața TIC activează 2300 de companii.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIŞINĂU, 15 ian – Sputnik. În ultimele 24 de ore au fost confirmate 576 cazuri noi de infectare cu COVID-19, în urma efectuării a 3108 teste, comunică Ministerul Sănătății.
Din numărul total de cazuri, șapte sunt de import (Marea Britanie-două, Germania-unu, Irlanda-unu, Italia-unu, Ucraina-unu, Federația Rusă-unu).
Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 152 263.
Au fost efectuate în total 3108, dintre care 2824 primare și 284 repetate.
Din numărul total de cazuri, în 18 este vorba de lucrători medicali: patru medici, noiă asistenți medicali și cinci angajați din cadrul personalului auxiliar.
În instituțiile medico-sanitare spitalicești sunt internați 2291 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 224 în stare extrem de gravă (40 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).
Alte 992 persoane au fost vindecate. În total, 141 975 persoane au fost tratate de COVID-19.
În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 3966 persoane, iar 18 357 sunt sub supraveghere la domiciliu.
Din păcate, au fost înregistrate și 17 decese provocate de COVID-19. Este vorba de 9 bărbați și 8 femei cu vârste cuprinse între 41 și 85 de ani.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova