Carnet de muncă

Carnetele de muncă au devenit istorie: Cum vor fi stabilite pensiile în Moldova

3707
(reînnoit 18:03 01.01.2019)
Carnetele de muncă sunt anulate începând cu 1 ianuarie 2019 – cum va fi confirmată informația privind stagiul de cotizarea al angajatului.

CHIȘINĂU, 1 ian – Sputnik. Din 1 ianuarie, 2019, întreprinzătorii nu vor mai fi obligați să prezente statele de personal către Inspectoratul de Stat al Muncii. Informația din carnetele de muncă este transferată în Registru de stat al evidenței individuale a contribuțiilor.

În scopul completării conturilor personale de asigurări sociale cu informația privind stagiul de muncă realizat până la 1 ianuarie 1999, în perioada 1 mai 2018 - 15 decembrie 2018, Casa Națională de Asigurări Sociale a scanat informația din carnetele de muncă prezentate de angajator, informația fiind stocată în Registrul de stat al evidenței individuale a contribuțiilor.

Conducătorii întreprinderilor, organizațiilor și instituțiilor, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, au fost obligați să le elibereze salariaților carnetele de muncă până la data de 28 decembrie 2018. Până la înmânarea carnetului de muncă, angajatorul a făcut ultima înscriere în acesta privind funcția deținută. Înscrierile în carnetele de muncă efectuate până la 1 ianuarie 2019 își păstrează valabilitatea și pot fi utilizate la necesitate.

Nu toți angajații din Moldova vor să renunțe la carnetele de muncă>>>

Pentru perioada începând cu 1 ianuarie 1999, stagiul de cotizare va fi reflectat în conturile personale ale asiguraților, prin prezentarea lunară de către angajator a declarației persoanei asigurate.

Pentru perioada de până la 1 ianuarie 1999 confirmarea stagiului de cotizare se efectuează prin prezentarea carnetelor de muncă în original și copie.

3707
Tagurile:
1 ianuarie 2019, Moldova, pensiile, carnete de munca
Tematic
Fără carnete de muncă din 2019: Fiscul atenționează agenții economici


Загрузка...