Andrian Candu

Ce spune Andrian Candu despre "limba română în Constituție"

430
(reînnoit 18:18 27.12.2018)
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a fost întrebat dacă în următorii patru ani va fi sau nu redactată Constituția astfel ca aceasta să prevadă că limba de stat în Republica Moldova este limba română și nu cea moldovenească.

CHIȘINĂU, 27 dec - Sputnik. Această întrebare i-a fost adresată lui Andrian Candu în cadrul unei conferințe de presă la care acesta făcut bilanțul activității Parlamentului de legislatura a XX-a în perioada anilor 2015 – 2018.

Întrebat dacă "Vom avea limba română în următorii patru ani în Constituție?", el a spus că aceasta deja este în Constituție.

"Limba română deja este și își are rolul său atât în sistemul de drept, cât și în sistemul educațional și, în general, în Republica Moldova. Tinerele generații, copii mei, copii voștri, copii de clasa întâi, cei de grădiniță și până la absolvire, toți înțeleg și știu că este vorba despre limba română", a spus președintele Parlamentului.

Dar, a precizat acesta, în același timp, o categorie importantă din cetățenii moldoveni consideră limba se numește moldovenească, nu română.

"Da, este adevărat: în Republica Moldova mai există un important număr al populației care consideră că limba se numește limba moldovenească. Opinia lor nu trebuie ignorată. Dar în același timp, deja este decizia Curții Constituționale care legiferează rolul limbii române în sistemul de drept", a spus Candu.

Vom aminti că articolul 13 al Constituției, adoptată în 1994, stipulează că în Republica Moldova limba de stat este „limba moldovenească în baza grafiei latine”. În același timp, în textul declarației de Independență a Republicii Moldova, 27 august 1991, limba de stat este limba română.

În această chestiune a fost sesizată Curtea Constituțională, care a conchis că, în cazul existenței unor divergențe între textul Declarației de Independentă şi textul Constituției, textul constituțional primar al Declarației de Independentă prevalează:

"Pornind de la argumentele invocate mai sus, Curtea Constituțională a hotărât că, în sensul Preambulului Constituției, Declarația de Independentă a Republicii Moldova face corp comun cu Constituția, fiind textul constituțional primar şi imuabil al blocului de constituționalitate. De asemenea, Curtea a statuat că, în cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează".

Această hotărâre a Curii este definitivă și nu poate fi supusă nici unei căi de atac.

430
Tagurile:
Independenta, limba romana, constitutie, Candu
Tematic
Mai multe cărți în limba română, în bibliotecile din sate
Elevii din şcolile ruse, învingători la Olimpiada republicană de Limba română
Dodon critică dur decizia Curții Constituționale cu privire la limba română
(VIDEO) Politolog rus: Limba română este mai mult decât o limbă


Загрузка...