Oameni în oraș

Poliția a venit cu un avertisment pentru populație: Ce pericol paște de sărbători

230
(reînnoit 10:05 24.12.2018)
Perioada sărbătorilor de iarnă este timpul în care ne întâlnim cu apropiații și prietenii, când putem face scurte escapade la munte ori în alte locuri. Dar ce trebuie să facem pentru ca aceste momente plăcute să nu se soldeze cu consecințe nedorite.

CHIȘINĂU, 24 dec – Sputnik. Perioada sărbătorilor de iarna vine cu aglomerație, multă lume la cumpărături, plecări în vacanţă. Însă anume această perioadă este propice pentru spărgătorii de locuințe şi hoţii de buzunare, care operează în pițe și magazine, în transportul public.

Pentru ca sărbătorile să fie liniștite și fără evenimente neplăcute, Poliția  le recomandă  cetăţenilor să aibă în vedere un minim de măsuri de autoprotecție:

Hoții nu au ”vacanță” de sărbători

Astfel, ar trebui evitate pe cât posibil locurile aglomerate. Nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuiţi atunci când sunteţi la cumpărături sau în mijloacele de transport în comun.

Nu păstraţi în acelaşi loc (portmoneu, buzunar, geantă) banii, actele de identitate şi cheile de locuință sau mașină.

Păstraţi banii în geantă, borsetă sau într-un buzunar inaccesibil şi nu în sacoşa de cumpărături sau în buzunarul din spate al pantalonilor.

Obiectele tentante (telefoane mobile, laptop-uri, genţi), lăsate la vedere în maşină, pot reprezenta adevărate „cadouri” pentru hoţi.

Nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii, bani sau alte documente importante.

Cum să vă protejați casa atunci când sunteți plecați

În cazul în care plecaţi de la domiciliu, indiferent de perioada în care lipsiţi, pentru ca revenirea să vă fie lipsită de surprize neplăcute, nu neglijaţi următoarele aspecte:

Rugaţi un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă vede o persoană suspectă care stă fără motiv în faţa uşii sau care încearcă să descuie uşa;

Spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi de acasă pentru mai multe zile;

Închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie;

Pregătirile de deplasare să fie făcute cât mai discret;

Obiectele de valoare mare sau banii vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor, deci nu le lăsaţi în locuinţă.

Alcoolul în exces vă poate compromite sărbătorile

Poliția mai atenționează că alcoolul în exces sporește riscul producerii unor tragedii, care ar putea să vă strice sărbătorile.

Sub influența alcoolului se pot isca mai lesne conflicte dar și puteți ajunge mult mai ușor victima unor  infracțiuni. În cazul în care ați consumat alcool, nu urcați la volan, lasă pe altcineva să conducă. 

Dacă totuși ați devenit victima unei infracțiuni, nu ezitați, sesizați imediat Poliția la numărul unic de urgență 112!

230
Tagurile:
sarbatori, avertisment, politia
Tematic
Cum vor trece moldovenii hotarul cu Ucraina în perioada sărbătorilor de iarnă


Загрузка...