Alegeri, foto de arhivă

Din cele 46 de partide din Moldova, 25 ar putea avea probleme la alegeri

242
(reînnoit 10:22 12.12.2018)
Din totalul de 46 de partide și organizații social-politice din Moldova, 25 vor trebui să reconfirme mandatul conducătorului dacă vor dori să participe la alegerile din 24 februarie 2019.

CHIȘINĂU, 12 dec – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) a făcut publică lista celor 46 de partide și organizații social-politice din Moldova care au dreptul să participe la alegerile parlamentare din data de 24 februarie 2019. 

Informația despre aceste partite a fost prezentată comisiei de Agenția Servicii Publice (ASP).

”La solicitarea CEC, ASP a prezentat comisiei lista actualizată a partidelor și organizații social-politice din Moldova”, a declarat președintele CEC, Alina Russu.

Potrivit președintelui CEC, 25 dintre cele 46 de partide politice au mandatul expirat al liderului.

”Statistica nu este îmbucurătoare. Din 46 de partide, la 25 de partide conducătorii au mandatele expirate. Astfel, fie că este reglementarea în actele interne ale partidului că este posibilă aplicarea instituției interimatului, fie aceste partide ar trebui să-și actualizeze mandatul conducătorului ales anterior”, a declarat Russu.

CEC le-a solicitat partidelor politice ajustarea informației privind mandatul conducătorului formațiunii din Registrul partidelor politice, deținut de ASP.

Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din 2019, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporţional şi majoritar – într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.

Exclusiv: Alegeri parlamentare și referendum într-o zi - cum se va modifica bugetul>>>

Tot pe data de 24 februarie 2019, în Moldova va fi organizat și un referendum consultativ. La acest plebiscit cetățenii vor trebui să se pronunțe dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea de ca poporul să poată revoca din funcție deputații dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile pe care le au. 

242
Tagurile:
partide politice, CEC, referendum, alegeri parlamentare
Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2019, rezultate (188)
Tematic
Alegeri parlamentare: Unde va fi amplasată camera video în secțiile de votare
Exclusiv: Alegeri parlamentare și referendum într-o zi - cum se va modifica bugetul
Unele persoane ar putea fi amendate în ziua alegerilor
Ion Chicu

Chicu a anunțat când vor fi reluate negocierile privind acordarea creditului rus

2
(reînnoit 14:10 03.08.2020)
După ședință de luni cu șeful statului Igor Dodon și președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi, premierul Ion Chicu a vorbit despre reluarea negocierilor cu Federația Rusă privind contractarea creditului în valoare de 200 de milioane de euro.

CHIȘINĂU, 3 aug - Sputnik. Premierul Ion Chicu susține că negocierile privind accesarea creditului în valoare de 200 de milioane de euro din partea Federației Ruse vor fi reluate în decursul acestei săptămâni. Asta după ce vineri a fost aprobată o hotărâre de guvern în acest sens. 

„Sperăm că săptămâna aceasta, având deja formalizat procesul, negocierile vor fi reluate cu partea rusă, astfel încât să ajungem la o înțelegere referitor la acest credit”, a declarat premierul Ion Chicu. 

Anterior, vicepremierul și ministrul Finanțelor Serghei Pușcuța a declarat că pe 23 iunie Ministerul rus al Finanțelor a confirmat disponibilitatea de a relua consultările bilaterale privind acordarea împrumutului în valoare de 200 de milioane de euro. 

Amintim că anterior Chișinăul a ajuns la o înțelegere cu Moscova privind contractarea creditului de 200 de milioane de euro, dar pe 7 mai judecătorii Curții Constituționale au declarat neconstituțional acordul de împrumut, invocând pretinse clauze nefavorabile pentru Moldova. 

Sesizarea a fost depusă la CC de către de deputatul din grupul parlamentar PRO Moldova Sergiu Sîrbu. Mai multe prevederi au fost contestate și de deputații din PAS și PPPDA. 

Moscova urma să ofere Chișinăului creditul cu dobândă de 2% anual, pe un termen de 10 ani. Prima tranșă de 100 de milioane de euro trebuia să fie transferată timp de 30 de zile din data intrării în vigoare a Legii privind ratificarea acordului cu Rusia. Creditul oferit trebuia să fie cheltuit parțial la acoperirea deficitului bugetar.

După deicizia Curții Constituționale de a anula Acordul de împrumut dintre Moldova și Rusia, Moscova a venit cu o reacție. 

„Rusia a vrut sincer să ajute Moldova, dar, din păcate, politicienii moldoveni pun ambițiile politice mai presus de interesele cetățenilor”, - a declarat viceministrul de Externe al Rusiei, Andrei Rudenko, potrivit unui comunicat emis de dimplomația rusă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2
Tagurile:
negocieri, rus, credit
Tematic
Reacția Moscovei la decizia Curții Constituționale de la Chișinău de a anula creditul rus
Creditul rus în valoare de 200 de milioane de euro: Vor fi reluate negocierile


Загрузка...
Vamă

Regulile de trecere a frontierei Republcii Moldova pe timpul stării de urgență - Detalii

448
(reînnoit 13:49 03.08.2020)
Poliția de Frontieră a venit cu mai multe precizări referitor la regulile de trecere a frontierei Republicii Moldova până în data de 31 august, când expiră starea de urgență în sănătate publică.

CHIȘINĂU, 3 iul - Sputnik. Poliția de Frontieră a venit cu mai multe precizări referitor la traversarea frontierei țării noastre în timpul stării de urgență în sănătate publică. Astfel, se interzice intrarea în Republica Moldova, până în data de 31 august 2020 inclusiv, a străinilor și apatrizilor, cu următoarele excepții:

 1. Membrii de familie ai cetățenilor Republicii Moldova. Aceștia trebuie să prezinte un document confirmativ precum certificat de căsătorie, certificat de naștere. 
 2. Persoanele care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autorități - buletin de identitate pentru refugiați, apatrizi, beneficiari de protecţie umanitară, confirmare a dreptului de aflare pe teritoriul Republicii Moldova;
 3. Persoanele care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document confirmativ - legitimație de serviciu, foaie de parcurs, contract de muncă, extras din registrul de stat al persoanelor juridice, contract de prestare a serviciilor;
 4. Membrii misiunilor diplomatice și oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizațiilor și misiunilor internaționale, precum și membrii familiilor acestora sau personalul care poate asigura ajutor umanitar, la prezentarea unui document confirmativ - legitimația de acreditare, permis de ședere;
 5. Persoanele în tranzit, inclusiv cei repatriați ca urmare a acordării protecției consulare, la prezentarea unui document confirmativ privind acceptarea în țara de destinație. Aceștia trebuie să pezinte un permis de ședere, contract de muncă, document care atestă relația familială, bilet avia;
 6. Persoanele care călătoresc din motive de sănătate, inclusiv însoțitorul, după caz, la prezentarea unui document confirmativ - programare la instituția medicală, actul eliberat de instituția medicală ce confirmă tratamentul medical;
 7. Persoanele care călătoresc din motive umanitare - deces, îmbolnăvirea unei persoane în etate care necesită îngrijitor, inclusiv însoțitorul, după caz, la prezentarea unui document confirmativ (certificat de deces; document eliberat de instituția medicală;
 8. Lucrătorii transfrontalieri, la prezentarea unui document confirmativ - contract de muncă, legitimația de serviciu, document confirmativ din partea angajatorului;
 9. Conducătorii auto şi personalul de deservire a mijloacelor de transport care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele aeronavelor/navelor şi brigăzile garniturilor de tren, la prezentarea unui document confirmativ - legitimație de serviciu, lista membrilor echipajului aeronavei, foaia de parcurs, lista personalului însoţitor la bordul trenului.

Regimului de autoizolare 

Persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova în mod obligatoriu vor completa și semna fișa epidemiologică. 

De asemenea, în mod obligatoriu vor completa și semna Declarația pe propria răspundere de respectare a regimului de autoizolare pe o perioadă de 14 zile. Se interzice ieșirea, până în data de 31 august 2020 inclusiv, din Republica Moldova a persoanei aflate în regim de autoizolare.

În cazul în care nu prezintă semne clinice de infecție respiratorie sau stare febrilă, nu sunt obligate să completeze și să semneze Declarația pe propria răspundere de respectare a regimului de autoizolare pe o perioadă de 14 (paisprezece) zile următoarele categorii de persoane: 

 • conducătorii auto şi personalul de deservire a vehiculelor rutiere de transportare a mărfii și a vehiculelor rutiere de transportare a persoanelor contra cost, echipajele aeronavelor/navelor şi brigăzile garniturilor de tren (la prezentarea unui document confirmativ precum legitimație de serviciu, lista membrilor echipajului aeronavei, foaia de parcurs, lista personalului însoţitor la bordul trenului);
 • persoanele care călătoresc din motive de sănătate sau umanitare, inclusiv însoțitorul, după caz (cu prezentarea documentelor confirmative - programare la instituția medicală, actul eliberat de instituția medicală ce confirmă tratamentul medical, certificat de deces);
 • Elevii și studenții înmatriculați în instituțiile de învățământ din alte state care au de susținut probe sau examene la încheierea ciclurilor de învățământ gimnazial, liceal, învățământ superior, la prezentarea unui document confirmativ (carnet de student/elev, confirmarea din partea instituției de învățământ, ordinul/contractul de înmatriculare la instituția de învățământ);
 • Persoanele care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document confirmativ - legitimație de serviciu, foaie de parcurs, contract de muncă, extras din registrul de stat al persoanelor juridice, contract de prestare a serviciilor;
 • Lucrătorii transfrontalieri (la prezentarea unui document confirmativ precum contract de muncă, legitimația de serviciu, document confirmativ din partea angajatorului); Membrii misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizaţiilor/misiunilor internaţionale, precum şi membrii familiilor acestora sau personal care poate asigura ajutor umanitar (la prezentarea unui document confirmativ - legitimația de acreditare, permis de ședere);
 • Persoanele în tranzit (la prezentarea unui document confirmativ privind acceptarea în țara de destinație cum ar fi permis de ședere, contract de muncă, document care atestă relația familială, bilet avia;
 • Persoanele cărora nu li s-a autorizat intrarea în statul vecin România sau Ucraina prin punctele de trecere rutiere. De exemplu decizia de neautorizare eliberată de autoritatea de frontieră a statului vecin.

Tranzitarea teritoriului Republicii Moldova

Tranzitarea teritoriului Republicii Moldova poate fi efectuată direct, fără oprire, prin următoarele culoare instituite între punctele de trecere a frontierei de stat:

 •  Giurgiulești-Galați, rutier – Giurgiulești-Reni, rutier;
 • Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Leușeni-Albița, rutier;
 • Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Tudora-Starokazacie, rutier;
 • Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Palanca-Maiaki - Udobnoe, rutier.

Aceste culoare pot fi utilizate pentru tranzitare în ambele direcții. În cazul tranzitării veți primi un act privind itinerarul de tranzitare și timpul necesar pentru ieșirea din Republica Moldova. Acest timp este limitat, are o durată scurtă, atât cât este necesar pentru a ajunge la punctul de trecere de ieșire din țară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

448
Tagurile:
Frontieră, trecere, reguli
Tematic
Peste 20 de tone de cartofi românești, returnate la vamă: Legumele aveau viermi


Загрузка...