Grădinița nr. 184. Problemă cu sistemul de încălzire

La o grădiniță din Chișinău copii tremură de frig, iar directorul nu întreprinde nimic

351
(reînnoit 18:15 29.11.2018)
La redacția Sputnik Moldova s-au adresat părinții copiilor care frecventează grădinița nr. 184, prezentând dovezi că în grupă este frig, din care cauză micuții se îmbolnăvesc des.

CHIȘINĂU, 30 nov – Sputnik. Gerul este tot mai mare în Moldova, iar, odată cu el, probabil și marasmul. Doar așa, dar și prin atitudinea iresponsabilă față de propriile obligații, poate fi explicată situația care s-a creat la grădinița nr. 184 din sectorul Ciocana al Capitalei. Părinții copiilor care frecventează grupa nr. 14 de la această instituție s-au adresat la redacția Sputnik Moldova, prezentând dovezi care confirmă că în această grupă este frig, iar copiii lor se îmbolnăvesc destul de des.

Проблема с отопительной системой в детском саду № 184
© Sputnik
Проблема с отопительной системой в детском саду № 184

”Vă rugăm să luați măsuri în legătură cu problema sistemului de încălzire din grupa frecventată de copiii noștri. Pe 28 noiembrie, când afară temperatura în timpul zilei era de minus 3 grade, cea din grupa nr. 14 era de doar plus 17 grade, deși în încăpere funcționau două aparate electrice de încălzire”, se spune în adresarea părinților către directorul grădiniței, precum și către organele competente.

Проблема с отопительной системой в детском саду № 184
© Sputnik
Проблема с отопительной системой в детском саду № 184

Mai mult ca atât. Aparatele de încălzit (care prezintă pericol pentru copii și care sunt interzise) sunt instalate pe pervazul ferestrelor, în imediata apropiere a copiilor. Din această cauză, umiditatea aerului a scăzut considerabil și nu corespunde normelor.

„Din 19 noiembrie și până în ziua de azi copiii din grupa nr. 14 se îmbolnăvesc unul după altul. Printre diagnozele stabilite de medici sunt: SARS, infecții respiratorii acute, bronșită, infecții cu rotavirus, virusul Coxsackie. Totodată, angajații grădiniței primesc copii care manifestă simptome ale maladiilor”, se specifică în adresare.

Cu părere de rău, această problemă ar fi putut fi soluționată în cadrul instituției, dacă directorul acesteia ar fi luat aminte la rugămintea părinților de a curăța sau, în general, de a schimba caloriferele din încăpere. Însă directorul a răspuns:

„Aceasta depășește limitele posibilităților noastre!”

Жалоба в  центр общественного здоровья мун. Кишинев
© Sputnik
Жалоба в центр общественного здоровья мун. Кишинев

Unde se duc banii adunați de la părinți pentru fondul asociației care activează în cadrul grădiniței – nu se știe. Am vrea să credem că, după adresarea părinților către mijloacele de informare, precum și către organele competente, problema va fi soluționată, iar copiii nu se vor mai îmbolnăvi la această grădiniță.

Жалоба в управление образования, молодежи и спорта мун. Кишинев
© Sputnik
Жалоба в управление образования, молодежи и спорта мун. Кишинев
351
Tagurile:
frig, Chișinau, gradinita
Tematic
Milioanar din grădiniță de stat: Cum poți ridica un imperiu pe banii părinților
Primăria Capitalei

Ion Ceban explică de ce unii angajați și-au primit salariile cu întârziere

61
Edilul-șef al Capitalei vine cu precizări în privința întârzierii salariului pentru angajații mai multor entități municipale. Acesta a menționat că reținerile au loc din cauza adoptării târzii a bugetului pentru anul 2021.

CHIȘINĂU 25 ian - Sputnik. Ion Ceban a scris pe pagina sa de Facebook că salariile angajaților unor instituții municipale au întârziat deoarece procesul de finanțare a cheltuielilor de la bugetul municipal 2021 a fost inițiat pe 21 ianuarie. El a menționat că situația a fost cauzată de faptul că legea bugetului pentru acest an a fost aprobată și publicată relativ târziu și că această perioadă a coincis și cu sărbătorile de iarnă, ceea ce a tărăgănat procesul.

Încă un motiv ar fi și faptul că au apărut și unele probleme tehnice în procesul de repartizare a bugetului municipal Chișinău în cadrul Sistemului Informațional de Management Financiar, iar din această cauză publicarea tuturor documentelor ce țin de bugetele autorităților/instituțiilor finanțate de la bugetul municipal a fost posibilă în data de 22 ianuarie, fiind depășit termenul-limită cu o zi.

Ceban a mai scris că transferurile de la bugetul de stat în bugetul municipal pentru domeniul învățământului au fost efectuate în data de 22 ianuarie, iar zilele de 23 și 24 au fost zile libere.

„Reieșind din situația menționată, municipalitatea își cere scuze de la angajații care și-au primit salariile pentru luna decembrie 2020 cu întârziere, dând asigurări că în perioada următoare situația va reveni la normal”, a mai scris Ion Ceban.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

61
Tagurile:
primar, funcționari, salariu, Capitală, primărie Chişinău


Загрузка...
Ion Ștefăniță

Valorificarea patrimoniului: Proiect inedit lansat de AIRM

36
(reînnoit 22:40 25.01.2021)
,,Să salvăm mărturiile trecutului pentru a construi viitorul” este un nou proiect lansat de Agenția de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor. Detalii am aflat de la directorul instituției, Ion Ștefăniță.
Valorificarea patrimoniului: Proiect inedit lansat de AIRM

Mai multe monumente istorice, parte a patrimoniului cultural și arhitectural al Republicii Moldova, ar putea fi restaurate. Cel puțin, pentru realizarea acestui lucru pledează Agenția de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor în cadrul proiectului „Să salvăm mărturiile trecutului pentru a construi viitorul”.

Potrivit directorului AIRM, Ion Ștefăniță, acest proiect este unul de informare și sensibilizare pentru întreaga societate, întrucât pe teritoriul țării noastre sunt o mulțime de obiective turistice aflate în stare de degradare.

"Pentru a sensibiliza opinia publică din start am prezentat într-un filmuleț scurt trei obiective ce au ajuns într-o stare deplorabilă. Este vorba de Conacul Rosetti-Roznovanu de la Lipcani, Conacul din satul Brânzeni, raionul Edineț al marelui filantrop Vasile Stroescu și Complexul de clădiri ale Spitalului din Stolniceni, Edineţ. Acesta este patrimoniul pe care l-am moștenit și prin eforturi comune trebuie conservat și restaurat. Este necesar să avem o atitudine responsabilă față de aceste bijuterii arhitecturale, iar proiectul vine să ajute în acest sens", a remarcat Ion Ștefăniță.

Monument abandonat
© Sputnik / Мирослав Ротарь

Potrivit lui, țara noastră deține un patrimoniu divers și foarte bogat, însă din păcate acesta nu este întotdeauna apreciat și valorificat la justa valoare. Doar în Chișinău se găsesc sute de monumente arhitecturale, adevărate opere de artă cu o valoare istorică deosebită, care sunt incluse în Registrul Monumentelor de Importantă Națională și Municipală.

Ion Ștefăniță a mai adăugat că, în cazul în care cultura nu va deveni o prioritate pentru țara noastră, atunci întreaga societate va deveni "martor al ruinării bijuteriilor arhitecturale".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36
Tagurile:
proiect, Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, monumente istorice
Tematic
Idei de afaceri de milioane, sugerate de Ion Ștefăniță: casele tradiționale țărănești


Загрузка...
Iarnă în Chișinău: Arcul de Triumf din centrul capitalei

Vreme schimbătoare în Moldova: Frig și ninsori - ce va urma

0
(reînnoit 19:45 25.01.2021)
Precipitații sub formă de lapoviță și ninsori sunt anunțate de meteorologi în toate regiunile în ziua de marți. Miercuri și joi sunt așteptate ninsori în toate raioanele. Presiunea atmosferică va fi joasă în următoarele cinci zile.

CHIȘINĂU, 26 ian - Sputnik. Cerul va fi noros și vremea se răcește marți cu câteva grade, comparativ cu ziua de luni. Meteorologii an anunțat precipitații sub formă de lapoviță în toate raioanele. Odată cu scăderea temperaturilor, lapovița se va transforma în ninsoare.

Atenție mare la drum! Pe drumuri, izolat, va fi ghețuș. 

Valorile termice ale aerului vor fi cuprinse ziua între 0..+5 grade Celsius, potrivit prognozei remise Sputnik de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS)

În raioanele de nord se vor înregistra 0..+3°С, în raioanele centrale vor fi +1..+4°С, iar în raioanele de sud termometrele vor indica la amiază +2..+5 grade Celsius.

În Chișinău vor fi temperaturi de +1..+3°С la orele prânzului.

Presiunea atmosferică va fi scăzută. Vântul va sufla din nord-vest, cu o viteză de 3-8 metri pe secundă.

În noaptea spre miercuri se va răci până la -3..-6 grade Celsius în nord și -1..-4 grade în sud.

Prognoza meteo pentru 26 ianuarie – 1 februarie
Prognoza meteo pentru 26 ianuarie – 1 februarie

Vremea va fi schimbătoare până pe 31 ianuarie - vom trece de la cald la frig și înapoi la cald. În noaptea spre vineri ar urma să fie cel mai frig.

Iluminarea blocurilor de gheață din Harbin
© REUTERS / Carlos Garcia Rawlins

Miercuri, 27 ianuarie va ninge în toate regiunile țării. Temperaturile vor fi negative pe mai tot parcursul zilei în raioanele de nord. Sunt anunțate -2..+1 grade în nord, -1..+2 grade în centru și 0..+3 grade în sud.

Joi, temperaturile vor rămâne la același nivel și vor continua și ninsorile.

În noapte spre vineri, 29 ianuarie,  ne vom apropia de pragul de ger. În nord sunt așteptate -6..-9 grade Celsius, iar în sud vor fi -4..-7 grade.

Vineri însă se arată Soarele de după nori, precipitațiile vor înceta și temperaturile vor crește.

Sâmbătă vom avea din nou valori termice pozitive în toate regiunile, cu maxime de 3 grade Celsius în nord și 5 grade Celsius în sud.

Temperaturile vor rămâne aproximativ la acest nivel, iar Soarele se va arăta de după nori și în următoarele zile, inclusiv luni, 1 februarie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
prognoza vremii, prognoza meteo
Тема:
Meteo în Moldova: Prognoza exactă pentru fiecare zi
Tematic
Meteo: Pericol major - ce se întâmplă cu presiunea atmosferică săptămâna aceasta


Загрузка...