punct de trecere a frontierei

Cei care aduc în Moldova mașini de mâna a doua vor fi obligați facă asta

16218
(reînnoit 17:26 27.11.2018)
Persoanele care vor aduce în Moldova mașini de mâna a doua vor trebui să prezinte la vamă mai multe informații, care vor fi incluse într-o bază de date specială. Vezi despre ce este vorba.

CHIȘINĂU, 27 nov – Sputnik. Responsabilii de la Vamă vor înregistra datele odometrului mijloacelor de transport la importul acestora în Republica Moldova. Excepție vor face doar vehiculele noi. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament de deputații neafiliați Vladimir Cernat și Artur Gutium.

Autorii își motivează inițiativa prin îngrijorările care au apărut în societate legate de importul în țară a unui număr mare de mijloace de transport care sunt într-o stare de avariere gravă.  

”Unii vânzători de rea credință procură și importă de peste hotarele țării autovehicule avariate grav la un preț redus. Apoi, în Moldova, le restaurează și le vând la prețul de piață competitiv cu autovehiculele neavariate”, susțin autorii.

Deputații mai spun că au fost înregistrate și cazuri când în Moldova au fost importate vehicule grav avariate cu dispozitivele de siguranță ieșite din funcțiune. Deoarece, reparația dispozitivelor de siguranță este destul de costisitoare, aceste mașini erau vândute fără piesele de siguranță necesare, astfel punând în pericol viața celor care le procura, în eventualitatea unui accident rutier.

Totodată, la majoritatea acestor mașini erau schimbate și datele odometrului, aparat care măsoară distanța parcursă de vehicul, pentru a le reda un aspect cât mai bun.

”Reieșind din circumstanțele în care se importă autovehicule la mâna a doua în Republica Moldova, considerăm imperios de a înregistra datele odometrului mijloacelor de transport la intrarea în țară, inclusiv cu fixarea aspectului exterior al acestora”, susțin cei doi deputați.  

Serviciul Vamal va stoca și păstra într-o bază de date toate imaginile mijloacelor de transport importate în țară. Aceste informații vor fi publice și vor fi prezentate oricăror persoane interesate. La decizia Guvernului, potrivit autorilor, această informație poate fi eliberată și contra cost.

În vigoare este o lege, votată acum mai bine de un an de Parlament, care prevede amendarea şoferilor pentru fraudarea datelor odometrului. Iniţiativa a aparținut deputaţilor Igor Vremea şi Artur Reşetnicov.

Potrivit legii, persoanele care vor frauda datele odometrului vor fi sancţionate cu amendă de la 100 la 150 de unităţi convenţionale sau de la 5000 la 7,5 mii de lei aplicate persoanelor fizice, iar în cazul persoanelor juridice: de la 350 la 450 de unități convenționale ori de la 17,5 mii de lei la 22,5 mii de lei.

”Această practică are un efect negativ atât pentru persoana care cumpără o maşină cu datele falsificate a distanţei parcurse, cât şi pentru siguranţa traficului rutier în ansamblu, deoarece de multe ori anume aceste autovehicule sunt cauza accidentelor rutiere”, a declarat pentru Sputnik autorul proiectului, deputatul Igor Vremea.

În utlimul timp se atestă practica când posesorii de automobile care vor să le vândă, schimbă datele de pe odometru în scopul de a obţine profit. Aceştia micşorează datele distanţei parcurse pentru a prezenta autovehiculul într-o condiţie mai favorabilă.

16218
Tagurile:
Vamă, Parlament, odometru, Mașini
Tematic
Ai o mașină care a fost dată în căutare. Vezi ce ți-au pregătit autoritățile
Dacă aveți asemenea mașini, riscați amendă de 200 de euro și cheltuieli de escortare
Igor și  Galina Dodon

Galina Dodon: Ne întindeam pe iarbă și ne uitam la stele

55
(reînnoit 14:04 20.10.2020)
Prima Doamnă a Republicii Moldova a dezvăluit în cadrul unui interviu detalii din viața de familie. Galina Dodon a povestit despre perioada dinaintea căsătoriei cu actualul șef al statului, nunta organizată în localitatea Sadova și relația lui Igor Dodon cu copiii săi.

CHIȘINĂU, 20 oct - Sputnik. Prima Doamnă a povestit că l-a cunoscut pe cel care avea să-i devină soț în anii studenției. 

„Eu eram în anul întâi, el era în anul trei. Am mers la o nuntă studențească împreună. Igor este foarte hotărât în tot ce face. Iată la această nuntă, cum m-a apucat de mână, așa și continuă să mă țină. Era o persoană foarte bună. Asta conta pentru mine. Petreceam foarte mult timp împreună și îmi povestea foarte multe lucruri interesante. Bunăoară, eu seara mergeam pe stadionul de fotbal al Universității ca să alerg. Voiam să dau jos ceva din kilograme și el mergea cu mine, alergam împreună, după care ne întindeam pe iarbă și ne uitam sus la stele. Și el îmi povestea foarte mult despre constelații. Cred că de acolo a început povestea noastră. A fost și este foarte romantic”, a dezvăluit Galina Dodon. 

Игорь и Галина Додон
Igor și Galina Dodon în anii studenției

Prima Doamnă a mai povestit cum a fost cerută în căsătorie. 

„Noi am fost pereche patru ani de zile. Stăteam la masă într-o seară în doi, eram deja la finele anului 5, trebuia să văd unde merg mai departe. Era varianta să merg înapoi în sat. Iată că în seara aceea Igor a zis „eu cred că noi trebuie să ne căsătorim”. Aveam un pahar de apă în mână și când am auzit am răsturnat paharul peste mine”, a spus ea. 

Nunta a fost organizată în localitatea de baștină a lui Igor Dodon - Sadova din raionul Călărași. 

„A fost o nuntă foarte frumoasă. A fost o nuntă cu mult tineret. A fost vesel, am cântat și am dansat până dimineața. A fost o nuntă obișnuită, tradițională, cu toate obiceiurile moldovenești”, afirmă Galina Dodon. 

Фотография со свадьбы Игоря и Галины Додон
Nunta lui Igor și Galina Dodon

Soția președintelui spune că în viața de familie predomină armonia, dar nu lipsesc nici certurile.

 

„Eu tot timpul asociez relațiile dintr-o familie cu timpul de afară. Este cald, soare, foarte multă lumină, dar sunt și zile cu ploi, sunt zile cu nori, poate să fie și trăsnet, dar, dacă este respect și înțelegere în familie, iar perechea vrea să fie împreună, atunci iarăși iese soarele. Este cald și bine. De obicei, cedează soțul. Eu pot să țin pică o zi-două. Mai mult nu. Dar îi dau posibilitatea lui să înceapă împăcarea, să mă cucerească din nou și din nou. Uneori ne înțelegem doar din priviri și din timbrul vocii. Eu nu-l sun foarte des pe soțul meu, ca să nu-l deranjez, dar el mă sună în fiecare zi de câteva ori și iubește să pornească Face Time. Dacă nu răspund sau răspund și nu pornesc camera îm zice - „unde ești, vreau să te văd”. Știe ce fac, unde mă aflu și cu cine stau”, a mai declarat Galina Dodon. 

Cuplul prezidențial are trei copii. Cel mai mare fiu are 18 ani și se numește Vlad, cel de-al doilea are 13 ani și are numele Bogdan, iar mezinul Nicolae are 5 ani. Prima Doamnă susține că președintele se implică în educația lor, deși programul încărcat nu întotdeauna îi permite acest lucru. 

„Este un tată foarte atent, deși nu poate să le acorde suficient timp. Este la curent cu tot ce se întâmplă cu copiii noștri. Dimineață ne întâlnim de obicei cu toții la micul dejun și acolo avem 15 minute ca fiecare pe rând să îi povestească lui tati ceva foarte interesant sau ceva foarte important, pentru că de obicei seara când ajunge acasă copiii deja dorm”, a spus Galina Dodon. 

Soția lui Igor Dodon a mai povestit că atât părinții săi, cât și socrii, sunt prezenți în viața lor și îi așteaptă de fiecare dată cu nerăbdare în vizită. 

„Buneii sunt prezenți la toate evenimentele din familia noastră și stau în capul mesei. Prin acest exemplu le arătăm copiilor noștri cum trebuie să fie relațiile dintre părinte și copil. Între copii și bunei”. 

Galina Dodon s-a născut în localitatea Moldovata din raionul Dubăsari. S-a căsătorit cu Igor Dodon în anul 1999 și a devenit Prima Doamnă în 2016, când soțul ei a fost învestit în funcția de președinte. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

55
Tagurile:
Prima Doamnă, Galina Dodon


Загрузка...
Coronavirus

O nouă mutație a coronavirusului, descoperită în Europa

82
(reînnoit 12:14 20.10.2020)
O nouă mutație a coronavirusului a fost înregistrată în Norvegia săptămâna trecută, potrivit unui medic din oraşul Trondheim, citat de postul de televiziune TV2. Medicul a fost confirmat de Institutul Norvegian de Sănătate Publică.

BUCUREŞTI, 20 oct – Sputnik, Doina Crainic. Medicii norvegieni au identificat o nouă mutaţie a coronavirusului niciodată raportată până acum, în orașul Trondheim, potrivit canalului de televiziune local TV2.

„Nu știm de unde provine acest virus. Până în prezent nu au existat cazuri similare în Norvegia. După ce a fost efectuată o căutare în bazele internaționale, această mutaţie nu a fost descoperită acolo”, a explicat medicul șef al comunei Tove Rostad.

Potrivit acestuia, concluzia a fost că virusul a dezvoltat o nouă mutaţie. Medicii au descoperit mai târziu că infecția este mai rapidă în cazul acestei noi tulpini. De asemenea, este mai contagioasă.

În plus, Institutul Norvegian de Sănătate Publică (FHI), unde medicii au trimis probe, a confirmat într-o declarație, luni, 19 octombrie, că ipoteza privind mutaţia virusului este valabilă, potrivit Sputnik France. Institutul a spus că cercetătorii au descoperit mai multe subgrupuri noi ale virusului mutant, dintre care unul are legătură cu o explozie de infectări înregistrate într-un club de noapte.

Infecții în oraș

Aproape o mie de oameni din Trondheim au fost plasaţi în carantină săptămâna trecută, majoritatea acestora fiind anterior la clubul de noapte local Little London. Autoritățile spun că situația din oraș este sub control, potrivit TV2.

De la începutul epidemiei, în Norvegia peste 16.000 de persoane au fost infectate cu coronavirus, iar 278 au murit.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

82
Tagurile:
Europa, coronavirus, mutații
Tematic
Savanții au numit un nou simptom al infecției cu coronavirus


Загрузка...