Cabinetul de Miniștri al Republicii Moldova

Guvernul a decis: Pensii mai mari cu 10 la sută Vezi cine sunt cei vizați

546
(reînnoit 16:35 14.11.2018)
Proiectul de lege privind susținerea financiară suplimentară a unor beneficiari de pensii a fost aprobat astăzi de Executiv.

CHIȘINĂU, 14 nov – Sputnik. Din 1 ianuarie 2019, pensionarii cu pensii mai mici de 1589 de lei vor primi pensii majorate cu 10 la sută.

„Acestea sunt roadele muncii noastre de până acum, atunci când am vorbit și am efectuat reforma sistemului de pensii. A fost o reformă care a venit să aducă echilibru și echitate în sistemul de pensii și a eliminat o nedreptate care a fost în acest sistem. Acum este o majorare a pensiilor și este o majorare adevărată” , a subliniat premierul Pavel Filip.

Pentru implementarea proiectului, în anul 2019 sunt necesari aproximativ 567 de milioane de lei. Banii vor fi alocați din Bugetul de Stat sau Bugetul asigurărilor sociale de stat, în funcție de sursa de finanțare a pensiei.

Majorarea nu va afecta celelalte plăți sociale de care beneficiază persoanele cu pensii mici, inclusiv ajutorul social pentru perioada rece a anului.

Totodată, din 1 ianuarie 2019 va începe reexaminarea pe etape a pensiilor celor care au muncit după pensionare. Potrivit noilor modificări la Legea cu privire la sistemul public de pensii, din 1 ianuarie 2019, pensionarii care activează sau au activat în câmpul muncii după realizarea dreptului la pensie pentru limită de vârstă pot solicita o singură dată reexaminarea pensiei, cu condiția că mărimea pensiei reexaminate este mai mare decât cea aflată în plată.

De asemenea, din 1 aprilie urmează o nouă indexare a pensiilor.

546
Tagurile:
majorare, pensii, Guvern, Pavel Filip, Moldova
Тема:
Guvernul Moldovei - știri de ultimă oră, proiecte, reforme (88)
Tematic
Judecătorii țin cu dinții să aibă salarii de 30 de mii și cheamă Guvernul în judecată
Veste bună pentru bugetari: Guvernul a aprobat majorarea salariilor


Загрузка...