Microfon

Mai rar în Moldova: Povestea unui tânăr care, din subterană, a ajuns vedetă - Video

1569
(reînnoit 12:42 09.11.2018)
Interpretul Patric Hangaru a oferit un interviu în exclusivitate pentru Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU, 10 nov - Sputnik. Patric Hangaru s-a remarcat în spațiul public după ce a cântat mai mult timp în subterana din apropierea unui centrul comercial din Capitală. Vocea frumoasă a acestuia a fost remarcată de trecători. Ulterior tânărul a devenit cunoscut în toată țara, iar acum este invitat la petreceri private și la concerte. Tânărul a oferit un interviu în exclusivitate pentru Sputnik Moldova unde a vorbit despre viața sa și dragostea față de muzică.

- Patric, oamenii te cunosc din subterana din apropierea unui centru comercial de pe timpul când cântai acolo. De ce ai ales anume așa să te manifești? 

- În perioada respectivă am înțeles că acest lucru poate să îmi aducă bani. Nu m-am gândit că lucrurile o să evolueze așa în viața mea. Mereu mergeam acolo cu plăcere pentru că vedeam că oamenilor le place ceea ce aud.

- După o perioadă de timp nu te-am mai văzut să cânți în subterană. În schimb, aveai des apariții televizate. Când și în ce condiții s-a produs această schimbare?

- După prima apariție la TV lucrurile nu sau schimbat prea mult în viața mea. Continuam să cânt în subterană și aveam aceiași viață de tânăr visător. Lucrurile s-au schimbat în momentul în care am început să gândesc diferit și am început să acționez ca un matur.

Am început să muncesc mai mult și să investesc în mine. Așa am început să cresc profesional și să fiu solicitat mai des. Sunt trei ani de când lucrez asupra mea.

- Câți bani câștigai din cântat atunci și câți câștigi acum?

- Nu prea vreau sa vorbesc despre banii pe care îi câștig. Ceea ce pot să spun este că mereu am fost mulțumit de fiecare leu pe care l-am câștigat prin muzică.

Scopul meu era să îmi câștig traiul din cântat și acuma mă bucur că am ajuns la acest nivel.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

📸📸🔍🖤

Публикация от Hanganu Patric (@patrickhanganu)

- Cum priveau părinții tăi faptul că obișnuiai să cânți în subterană?

- Tata niciodată nu a fost de acord cu ceea ce făceam. Unicul om care m-a susținut a fost mama. Ea mă iubește și mi-a zis că doar din greșeli putem să învățăm lecții, iar orice hotărâre îmi aparține și eu răspund pentru tot ceea ce fac.

- Cum este viața ta acum?

- Pot să spun că am o viață de vis. Sunt un bărbat fericit cu un început de carieră frumos. Sunt la începutul de drum la care am visat mereu. Am lângă mine oamenii de care am nevoie și o familie frumoasă, unită si sănătoasă.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Tag unei persoane cu ochi căprui 😍😍 🙈🙈🎶🖤🖤🖤🖤

Публикация от Hanganu Patric (@patrickhanganu)

- Care sunt planurile tale de viitor? Unde te vezi peste câțiva ani?

- Mă vad acolo unde o sa merit sa fiu. Cum mi-a spus și mama: "totul este în mâinile mele".

1569
Tagurile:
vedetă, subterană, Tânăr
Tematic
Emil Loteanu, omul care a dus faima Moldovei în lume
Tomate

Ce pot planta moldovenii acum în grădină pentru a obține „a doua roadă” - expert

27
(reînnoit 14:42 04.08.2020)
Zilele acestea mai avem posibilitatea să plantăm în grădină anumite culturi agricole: verdețuri, cartofi, morcovi, varză, sfeclă roșie, castraveți, tomate. Petru Iliev, de la Institutul de Horticultură, a oferit detalii pentru Sputnik.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. La acest început de august încă mai avem posibilitatea să semănăm ori să plantăm în grădină unele culturi agricole pentru a obține o „a doua roadă”.

Ce culturi se pot dezvolta în condițiile Republicii Moldova până la primele înghețuri a precizat pentru Sputnik Petru Iliev, șeful Secției de ameliorare a cartofului și legumelor din cadrul Institutului Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare.

Potrivit specialistului, cea mai bună perioadă pentru semănatul sau plantarea culturilor ce ne-ar asigura „a doua roadă” este în Republica Moldova sfârșitul lunii iunie – mijlocul lunii iulie. Dar și la acest început de august mai avem șansa să ne valorificăm lotul agricol de pe lângă casă, semănând în special verdețuri.

Pătrunjelul, mărarul, țelina pentru frunze, leușteanul etc. vor reuși să se dezvolte până se răcește vremea. 

Dar și culturile mai serioase au o șansă, cu condiția să plantăm răsaduri crescute în sere.

Petru Iliev mai recomandă plantarea cartofilor încolțiți, a sfeclei roșii, a morcovului timpuriu. După recoltare, aceste legume nu vor fi bune de păstrat pentru iarnă, dar vor fi potrivite pentru consumul curent. 

Mai avem posibilitatea să plantăm în grădină răsad de varză, castraveți și roșii.

Suficient irigate, toate acestea ne vor umple mesele de sărbătoare în toamnă, când în Republica Moldova sunt sărbătorite hramurile localităților.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
roada, gradina, moldovenii
Tematic
Pătrunjelul: Ce se întâmplă în organismul tău când îl consumi
Mărarul: Ce se întâmplă în organismul tău când îl consumi
Amar, dar bun: Produsul alimentar pe care au început să-l cumpere moldovenii - Video


Загрузка...
Agricultură

Bani pentru agricultorii afectați de calamități: Ce acte sunt necesare pentru a beneficia

21
(reînnoit 14:08 04.08.2020)
Autoritățile de la Chișinău au decis alocarea surselor financiare pentru agricultorii care au avut de suferit în urma secetei, dar și a grindinei din acest an.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului va distribui, prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, 100 de milioane lei din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. Din acești bani vor fi acordate compensații pentru a diminua consecințele calamităților naturale asupra recoltei anului 2020. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost semnat de Guvern, iar banii urmează să ajungă în cel mai scurt timp la beneficiari.

Agricultorii trebuie să știe că este necesar un set de documente ca să intre în posesia compensațiilor pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de secetă și grindină. Ei mai trebuie să cunoască că aceste compensații vor acoperi parțial prejudiciile din sectorul agricol cauzate de calamitățile naturale.

Potrivit Regulamentului privind stabilirea modului de acordare a compensațiilor pentru diminuarea consecințelor calamităților naturale asupra recoltei anului 2020, compensațiile vor fi destinate acoperirii cheltuielilor suportate la semănatul și întreținerea culturilor cerealiere din prima grupă afectate de secetă și întreținerea culturilor horticole afectate de căderile de grindină.

Ca să poată primi compensație din partea statului solicitantul trebuie să:

 • dețină în proprietate sau folosință terenurile agricole, care au fost afectate de calamitățile naturale prevăzute în prezentul Regulament
 • dispună de cont bancar în monedă națională (MDL)
 • suprafaţa indivizibilă minimă eligibilă pentru acordarea compensaţiei constituie 0,5 ha pentru toate culturile eligibile
 • în cazul culturilor horticole, exceptând legumele cultivate în câmp deschis, să dispună de proiect de înființare sau schiță de proiect
 • dispună de actele de constatare a pagubelor cauzate de secetă, eliberat până în data de 01.07.2020 și de grindină, eliberat până în data de 20.07.2020
 • datele din actele de constatare prezentate de către solicitant trebuie să corespundă cu datele din raportul totalizator.

Compensația se acordă solicitanților, sub formă de cuantum, în funcție de cultură, suprafața afectată și gradul de afectare.

Calcularea mărimii compensației per beneficiar se efectuează de către AIPA, în baza actelor de constatare și a raportului totalizator prezentat de Minister.

Solicitanții de compensații vor trebui să depună dosarele la subdiviziunile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură din raza teritorială în care își desfășoară activitatea solicitantul de compensații, după intrarea în vigoare a prezentului Regulament.

Dosarele trebuie să conțină următoarele acte obligatorii:  

 • cererea de acordare a compensației, conform modelului din Anexa nr. 1
 • declaraţia pe proprie răspundere privind completitudinea dosarului și veridicitatea informaţiei înscrise în documentele prezentate, conform modelului din anexă
 • copia extrasului din Registrul de stat al persoanelor juridice sau a certificatului de înregistrare a gospodăriei ţărăneşti
 • copia extrasului din Registrul bunurilor imobile sau din Registrul contractelor de arendă
 • copia Actului de constatare a pagubelor pentru recolta anului 2020, cauzate de secetă sau grindină
 • copia primelor 8 file din Pașaportul Proiectului de înființare a plantației horticole sau copia schiței de proiect în cazul plantațiilor de arbuști fructiferi și căpșuni
 • copia certificatului privind atribuirea codului IBAN, eliberat de către banca comercială
 • copia Actului de înființare a plantației perene, întocmit conform legislației.

Termenul limită de depunere a dosarului este 18 septembrie 2020. Acesta se depune de către solicitant (administrator) sau de către reprezentantul legal al solicitantului, cu confirmarea deţinerii împuternicirilor respective.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

21
Tagurile:
Proteste agricultori, Agricultori, compensații, compensații bănești
Tematic
Agricultorii spun că Guvernul oferă prea puțini bani pentru acoperirea pierderilor
Când reiau protestele agricultorii – Astăzi a expirat termenul dat Guvernului Chicu


Загрузка...