Insecticid - Imagine Simbol

Comisia de anchetă privind Intoxicația cu insecticid: Dosarul va fi transmis Procuraturii

116
(reînnoit 12:16 07.11.2018)
Concluziile Comisiei privind examinarea circumstanțelor și asistența medicală acordată persoanelor intoxicate, soldate cu deces, ar putea ajunge pe masa procurorilor.

CHIȘINĂU, 7 nov – Sputnik. Comisia de anchetă instituită de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru a examina circumstanțele și asistența medicală acordată persoanelor intoxicate, soldate cu deces, în satul Flocoasa, raionul Cantemir, a prezentat rezultatele anchetei.

Astfel, Comisia a constatat că decesul copiilor a survenit în urma intoxicației grave pe cale inhalatorie cu insecticidul organofosforic „Valsafid”, extrem de toxic, din clasa I de toxicitate. Preparatul „Valsafid” a fost utilizat de către persoane neautorizare și neinstruite.

Instituțiile Medico-Sanitare Publice implicate şi Centrul de Sănătate Publică Cantemir au reacționat prompt şi au efectuat activităţile necesare cu privire la notificarea şi cercetarea cazurilor de intoxicații acute neprofesionale exogene de etiologie chimică.

La rândul său, Serviciul de Asistența Medicală Urgentă Prespitalicească a acordat asistența medicală simptomatică, deoarece membrii familiei au comunicat utilizarea toxicului abia la a doua solicitare.

La fel, Comisia a depistat că în fișele de solicitare, anamneza epidemiologică sunt incomplete. SAMUP nu a respectat cerințele ordinului Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în ceea ce privește regulamentul de organizare a asistenței medicale bolnavilor suspecți de îmbolnăvire prin boli infecțioase inclusiv extrem de contagioase, boli diareice acute, toxico-infecții alimentare la etapa de prespital.

La etapa de staționar, volumul de asistență medicală de urgență a fost coordonat cu specialiștii de profil ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale iar măsurile organizatorice întreprinse de tratament în condițiile Centrelor Specializate au fost corecte.

Comisia a formulat mai multe recomandări

- Efectuarea de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, a unei cercetări interne a cazului, cu întreprinderea măsurilor de rigoare inclusiv interzicerea activităţilor de fumegare cu preparate toxice în încăperi neamenajate din preajma locuinţelor fără a ţine cont de regulile de utilizare a acestor produse;

- Finalizarea cercetării și transmiterea dosarului Procuraturii Generale cu propunerea de a fi trase la răspundere persoanele care se fac vinovate de tragedie; - Organizarea unei conferințe clinico-anatomice pentru discutarea cazurilor de deces în Instituțiile nominalizate, cu implicarea în calitate de reprezentanți a specialiștilor principali ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și a medicilor legiști.

- Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor să organizeze, de comun cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică, a unor activități de informare, de profilaxie și neadmitere a intoxicațiilor cu pesticide și insecticide utilizate în sectorul agricol din localitățile rurale.

- Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească să asigure îndeplinirea prevederilor anexei nr.4 al ordinului MS, nr 85 din 30.03.2009 privind regulamentul de organizare a asistenței medicale bolnavilor suspecți de îmbolnăvire prin boli infecțioase inclusiv extrem de contagioase, boli diareice acute, toxico-infecții alimentare la etapa de prespital.

Amintim că cinci membri ai unei familii din localitatea Flocoasa, raionul Cantemir, au fost transportați în stare gravă la spital, având semne de intoxicație cu o substanță chimică. Din păcate, trei copii au decedat la spital. Ceilalți doi pacienți, mama și bunica, au fost transportați la Chișinău.

Avertizarea salvatorilor după cazul de intoxicație cu insecticide la Cantemir

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI atenționează populația asupra pericolului intoxicației cu insecticide și pesticide. În condițiile în care organismul uman vine în contact cu substanțe concentrate sau chiar cu doze mici, dar repetate, se pot produce intoxicații a căror gravitate depinde de doza absorbită în organism.

Potrivit specialiștilor, simptomele intoxicației pot apărea la câteva ore de la pătrunderea toxicului în organism. Persoana intoxicată poate acuza dureri de cap, oboseală, amețeli, în cazuri mai grave ar putea avea convulsii, tulburări de vedere și echilibru, pierderea cunoștinței.

116
Tematic
O nouă decizie în cazul epidemiei cu rujeolă: Iată ce a hotărât Ministerul Sănătății
 Reținere - foto simbol

Dosarul „Metalferos”: O mulțime de persoane au fost reținute Video

52
(reînnoit 13:06 04.08.2020)
Evoluții de ultimă oră în dosarul „Metalferos”: organele de drept informează despre reținerea a 16 persoane, inclusiv a 4 polițiști, în urma a 31 de percheziții.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. Un număr de 16 persoane au fost reținute în urma acțiunilor de urmărire penală în dosarul vizând fraudarea SA „Metalferos”, anunță marți, 4 august, Procuratura Generală și Serviciul de Informații și Securitate (SIS).

Printre persoanele reținute se numără și 4 polițiști din cadrul Direcției Investigare a Fraudelor Economice a Inspectoratului Național de Investigații (INI).

Luni, 3 august, au fost efectuate 31 de percheziții în dosarul „Metalferos”, la sediile firmelor-căpușă și intermediare din jurul companiei, prin care erau achiziționate metalele, iar banii lichefiați, precizează organele de drept citate.

În urma perchezițiilor au fost ridicate mai multe obiecte și acte relevante pentru cauza penală.

Acțiunile au fost efectuate în comun cu Serviciul protecție internă și anticorupție al MAI (SPIA).

Procuratura Generală dă asigurări că „investigațiile procurorilor nu periclitează în niciun fel activitatea cotidiană a companiilor respective, acțiunile organelor de drept fiind orientate exclusiv spre documentarea acțiunilor anterioare ale acestora, în calitate de întreprinderi cu capital de stat și dominație pe piața metalelor”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

52
Tagurile:
reținute, dosarul, persoane
Tematic
Detalii în urma perchezițiilor de la Metalferos: Șapte persoane au fost reținute


Загрузка...
Operațiune de amploare Vamă-PCCOCS-SIS

Operațiune cu implicarea SIS și PCCOCS: Iată ce făcea în Moldova o grupare infracțională

70
Ofițerii Serviciului Vamal, în comun cu procurorii și angajații Serviciului de Informații și Securitate, au destructurat o grupare infracțională. Iată cu ce se ocupa.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. Cinci persoane au fost arestate într-un dosar de contrabandă în proporții deosebit de mari, informează Serviciul Vamal. Potrivit unui comunicat de presă emis de instituție, cei cinci procurau mărfurile de la o piață din orașul Odesa.

Bunurile de contrabandă erau introduse în țară prin regiunea transnistreană, cu eludarea posturilor vamale interne de control. Iar pentru a nu intra în vizorul oamenilor legii, învinuiții utilizau mijloace de transport închiriate sau împrumutate, pe care le schimbau periodic.

În acest dosar au fost efectuate 14 percheziții în urma cărora au fost ridicate loturi impunătoare de mărfuri de larg consum, în valoare de peste 1 milion de lei și patru mijloace de transport utilizate pentru transportarea ilegală a bunurilor.

De precizat, cei cinci infractori au fost reținuți în momentul în care se pregăteau să transmită bunurile beneficiarilor finali, într-o parcare din municipiul Chișinău. Învinuiții sunt originari din raioanele Criuleni, Călărași și Fălești. Aceștia au vârste cuprinse între 26 și 39 de ani, iar unii din ei au fost anterior judecați.

O persoană a fost arestată preventiv pe un termen de 20 de zile, iar alte patru sunt în arest la domiciliu.

Dacă le va fi dovedită vinovăția, făptașii riscă pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de până la 10 ani pentru infracțiunea de contrabandă comisă de două sau mai multe persoane.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

70
Tagurile:
operațiune specială, Operațiune, Contrabandă


Загрузка...