Carnet de muncă

Fără carnete de muncă din 2019: Fiscul atenționează agenții economici

779
(reînnoit 14:05 02.11.2018)
Fiscul constată că mulți agenți economici nu s-au conformat prevederilor legale în ceea ce ține de prezentare a carnetelor de muncă pentru scanare.

CHIȘINĂU, 31 oct – Sputnik. Casa Națională de Asigurări Sociale continuă procesul de scanare a informațiilor din carnetele de muncă aferente perioadelor de până la 1 ianuarie 1999. Acesta urmează să se încheie în data de 15 decembrie.

Serviciul Fiscal de Stat anunță că, Potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului din 15 mai 2018 cu privire la unele aspecte ce țin de evidența stagiului de muncă, CNAS a publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova programul de prezentare a carnetelor de muncă pentru scanare a fiecărui plătitor de contribuții la bugetul asigurărilor sociale de stat care are calitatea de angajator.

SFS constatată însă că la etapa actuală nu toți agenții economici s-au conformat prevederilor Hotărârii Guvernului de prezentare în termenele stabilite a carnetelor de muncă.

Totodată, fiscul atenționează că, în cazul în care persoanele angajate la moment în cadrul entității economice nu au activat în câmpul muncii până la 1 ianuarie 1999, este necesar ca angajatorul să anunțe în scris Casa Teritorială de Asigurări Sociale, unde este înregistrat în calitate de plătitor de contribuții, despre lipsa carnetelor de muncă pasibile scanării.

Cum va fi contabilizat stagiul de muncă

Amintim că, din 1 ianuarie 2019,  carnetele de muncă vor fi anulate, iar întreprinzătorii nu vor fi obligați să prezente statele de personal către Inspectoratul de Stat al Muncii. Informația din carnetele de muncă este transferată în Registru de stat al evidenței individuale a contribuțiilor.

În scopul completării conturilor personale de asigurări sociale cu informația privind stagiul de muncă realizat până la 1 ianuarie 1999, în perioada 1 mai 2018 - 15 decembrie 2018, Casa Națională de Asigurări Sociale scanează informația din carnetele de muncă prezentate de angajator, informația fiind stocată în Registrul de stat al evidenței individuale a contribuțiilor.

Conducătorii întreprinderilor, organizațiilor și instituțiilor, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, le vor elibera salariaților carnetele de muncă până la data de 28 decembrie 2018. Până la înmânarea carnetului de muncă, angajatorul va face ultima înscriere în acesta privind funcția deținută. Înscrierile în carnetele de muncă efectuate până la 1 ianuarie 2019 își păstrează valabilitatea și pot fi utilizate la necesitate.

Pentru perioada începând cu 1 ianuarie 1999, stagiul de cotizare va fi reflectat în conturile personale ale asiguraților, prin prezentarea lunară de către angajator a declarației persoanei asigurate.

Pentru perioada de până la 1 ianuarie 1999 confirmarea stagiului de cotizare se efectuează prin prezentarea carnetelor de muncă în original și copie.

779
Tagurile:
angajatori, agenti economici, Fisc, carnete de muncă
Tematic
Ai muncit mulți ani peste hotare și nu întrunești condițiile pentru a beneficia de pensie?
Nu toți angajații din Moldova vor să renunțe la carnetele de muncă
Vaccinul ”Sputnik V”

UE ar putea include ”Sputnik V” în portofoliul de comenzi

10
(reînnoit 16:54 04.03.2021)
Comisia Europeană nu exclude includerea vaccinului Sputnik V în portofoliul comun al UE de preparate împotriva COVID 19.

CHIȘINĂU, 4 mar – Sputnik. Comisia Europeană nu exclude includerea vaccinului rusesc ”Sputnik V” în portofoliul comun al comenzilor, a anunțat în cadrul unui briefing purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Anterior, Agenția Europeană a Medicamentelor a anunțat demararea procedurii de expertizare a vaccinului rusesc Sputnik V. EMA nu a precizat care vor fi termenele în care va putea fi aprobat preparatul, însă au anunțat că examinarea va avea loc în regim de urgență.

“Trebuie să facem o diferență între ceea ce face EMA, procedurile ei de expertizare etapizată, iar pe de altă parte – portofoliul vaccinurilor UE. În prezent nu există negocieri cu privire la includerea Sputnik V în portofoliul comun european. Strategia noastră de vaccinare reprezintă o strategie a Comisiei Europene și a statelor membre. Comisia Europeană și statele membre ar putea decide în orice moment includerea unui vaccin în acest portofoliu”, a declarat el.

În prezent, pe piața Uniunii Europene există trei vaccinuri pentru care au fost eliberate autorizații de punere pe piață: al companiei Pfizer/BioNTech (până la 600 milioane de doze), Moderna (două contracte a câte 460 milioane de doze) și AstraZeneca (până la 400 de milioane de doze).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

10
Tagurile:
Vaccinul Sputnik V, UE
Тема:
Vaccinul Sputnik V: știri de ultimă oră
Tematic
Care vaccin este mai eficient: Sputnik V sau AstraZeneca - expert moldovean
Dr. Alberts: Beneficii nete ale vaccinului rusesc față de alte vaccinuri


Загрузка...
Maia Sandu

Maia Sandu: Vechiul tratament anti-COVID-19, ineficient

377
(reînnoit 15:27 04.03.2021)
Președintele Republicii Maia Sandu recunoaște că restricțiile impuse de Comisia de Sănătate Publică au obosit cetățenii, dar spune că acestea sunt inadmisibile.

CHIȘINĂU, 4 mart - Sputnik. Situația epidemiologică în țara noastră este în continuare una alarmantă. În fiecare oră moare câte un om din cauza complicațiilor generate de COVID-19, iar numărul peroanelor decedate de la începutul pandemiei a trecut de 4 mii de oameni. Pentru a opri pandemia e nevoie de un efort comun, precizează președintele Maia Sandu într-un video. 

„Personalul medical lucrează peste puteri. Spitalele sunt pline, iar numărul de cazuri grave crește. Numărul cazurilor grave este de peste 300 de peroane. În fiecare zi, în Moldova avem aproape 2 000 de cazuri de infectare”, a precizat președintele. 

Aceasta mai spune că în Republica Moldova cel mai probabil au ajuns noile tulpini ale virusului, mult mai infecțioase și mult mai grave. Președintele menționează că medicii se plâng că tratamentele vechi împotriva coronavirusului, în ultimele săptămâni, nu mai sunt eficiente. Mai mult, crește numărul persoanelor tinere care se infectează cu acest virus. Sandu mai spune că măsurile de protecție pot funcționa doar dacă acestea vor fi respectate de fiecare om în parte. 

„Știu că adesea suntem nemulțumiți de restricții care ne par prea severe sau neclare. Comisia Națională de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății trebuie să-și bazeze deciziile pe indicatori clari. Orice decizie trebuie fundamentată doar pe date în urma analizei riscurilor”, a mai spus președintele.

Aceasta spune clar că virusul nu a trecut și că acesta poate fi oprit doar în cazul în care „vom lua lucrurile în serios”. Președintele se referă în special la eforturile medicilor de a trata bolnavii de COVID-19, dar și procesul de vaccinare care a început pe 2 martie. Îndemnul rămâne același, purtatul măștii, spălatul și dezinfectarea mâinilor, evitarea locurilor aglomerate, dar și amânarea evenimentelor care presupun mai multe persoane.

Precizăm că, premierul interimar Aureliu Ciocoi, a declarat ieri seara în cadrul unei emisiuni televizate că în țara noastră ar putea fi declanșat lockdown, având în vedere că a crescut simțitor numărul cazurilor noi de COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

377
Tagurile:
Dezinfectanți, dezinfectare, Maia Sandu, restrictii


Загрузка...