construcție

Moldova țara minunilor! Avem locuri de muncă, dar nu avem muncitori

442
(reînnoit 14:48 16.10.2018)
În doar nouă luni ale acestui an, agenții economici din Moldova au prezentat aproape 38 de mii de oferte de locuri de muncă.

CHIȘINĂU, 16 oct – Sputnik. În lunile ianuarie-septembrie, aproape 5 mii de agenți economici au prezentat la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) peste 37,6 mii de oferte de locuri de muncă. Potrivit datelor prezentate de ANOFM, numărul locurilor de muncă vacante s-a mărit cu aproape 1500 față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cine propune cele mai multe locuri de muncă vacante în țară

Potrivit bazei de date a ANOFM, 94,2 la sută dintre agenții economici cu care au colaborat agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă pe parcursul a nouă luni ale anului curent, conform mărimii, sunt întreprinderile mici și mijlocii. Alte 5,8 procente sunt întreprinderile mari, cu un număr de personal ce depășește 250 de angajați.

Șomaj, șomeri, căutarea unui loc de muncă
© Sputnik / Руслан Кривобок

Ocuparea forței de muncă este strâns legată de repartizarea geografică a locurilor vacante și a angajatorilor și variază mult în funcție de domeniul de activitate. Mai mult de 23 la sută dintre agenții economici care au declarat locuri de muncă vacante la AOFM activează în domeniul comerțului cu ridicata și amănuntul. Pe celelalte poziții se situează angajatorii ce prestează alte activități de servicii – 18,4 procente, învățământ – 13 la sută.

Aproximativ 82 de procente dintre locurile de muncă vacante au fost identificate ca urmare a fluctuației de personal, în timp ce 18 procente au fost locuri vacante nou create.  

În sectorul urban se simte o creștere a numărului locurilor de muncă vacante înregistrate cu peste 1,7 mii mai multe, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În schimb, în sectorul rural numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 232. Dacă în 9 luni ale anului trecut au fost înregistrate 5456 de locuri de muncă vacante în sectorul rural, în 2018, în aceiași perioadă – 5224 de locuri de muncă vacante.

Cusătoresele sunt cele mai solicitate pe piața muncii din Moldova  

Cele mai multe locuri de muncă au fost înregistrate în domeniul industriei prelucrătoare și comerț cu ridicata și amănuntul. Ponderea locurilor vacante din domeniul industriei prelucrătoare este în creștere cu 2,3 la sută, astfel dacă în 9 luni ale anului trecut locurile din acest domeniu atingeau 28,7 de procente, în acest an ponderea acestora a crescut la 31 la sută. Pe parcursul ultimilor ani, meseria de cusătoreasă rămâne cea mai solicitată de către angajatori.

Peste 10 mii de locuri de muncă vacante sunt oferite pentru șomerii din Moldova>>>

Analizând locurile vacante conform salariilor, predomină locurile cu salarii mai mari de 3000 de lei  — 42,2 de procente, urmate de locurile cu salarii de 2000-3000 lei  — 26,1 la sută, salariile în acord — 23,2 procente. Ponderea locurilor vacante cu salarii mai mici de 2000 de lei a constituit 8,3 la sută. 

Comparativ cu perioada similară a anului precedent, sunt în creștere locurile vacante cu salarii mai mari de 3000 lei de la 29 la sută la 42,2 procente.

442
Tagurile:
șomer, ANOFM, agent economic, loc de muncă
Tematic
Zece mii de șomeri din Moldova își pot găsi cu ușurință un loc de muncă
Unii șomeri din Moldova ar putea fi impuși să presteze muncă neremunerată
Femeile șomere din Moldova vor primi în jur de 20 de mii de lei. Vezi pentru ce
frontiera cu Ucraina

Liber la călătorii! Ucraina a exclus Moldova din zona roșie

18
(reînnoit 15:58 15.01.2021)
Țara vecină a actualizat lista țărilor clasificate în zonele roșie și verde. Potrivit hotărârii de astăzi, cetățenii Republicii Moldova pot călători în Ucraina fără să mai fie nevoie să stea în carantină.

CHIȘINĂU, 15 ian - Sputnik. Ucraina a exclus Moldova de pe lista țărilor din „zona roșie”. Acest lucru este menționat într-un mesaj publicat vineri pe site-ul Ministerului Sănătății din țara vecină.

Украина обновила список стран с высоким эпидемиологическим риском – Молдова теперь в него не входит
Ucraina a exclus Moldova de pe lista țărilor din „zona roșie”

Republica Moldova a scos Ucraina din lista țărilor din „zona roșie” încă acum două săptămâni. Astăzi lista a fost actualizată, iar țara vecină a rămas în „zona verde”. Acest lucru înseamnă că moldovenii pot de acum încolo să călătorească în țara vecină fără să stea în carantină 14 zile și apoi alte 14 la întoarcerea în țară. 

Totuși, cei care doresc să clătorească trebuie să știe că din 8 ianuarie în Ucraina este lockdown, fiind introduse restricții dure de carantină - localurile sunt închise și este interzis comerțul cu majoritatea produselor, cu excepția celor alimentare. Restricțiile vor fi valabile până pe 24 ianuarie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

18
Tagurile:
zona verde moldova, Moldova, Ucraina
Tematic
În Rusia va începe vaccinarea în masă împotriva COVID-19


Загрузка...
microfoane, media, presa, conferință

Video: Relatarea unui jurnalist persecutat în Letonia

23
Grupul media „Rossiya Segodnya” continuă proiectul „Nu-i lăsăm pe ai noștri” în susținerea jurnaliștilor Baltnews și Sputnik Letonia, pe numele cărora au fost deschise dosare penale.

CHIȘINĂU, 15 ian - Sputnik. Cel de-al treilea episod al proiectului RT „Nu-i lăsăm pe ai noștri” este un interviu cu jurnalista Alla Berezovskaia. Ea a povestit cum organele de drept din Letonia i-au făcut percheziție la domiciliu.

„Stăteam, lucram ca întotdeauna, absorbită de Facebook și alarmată, când brusc a sunat cineva pe interfon”, a povestit jurnalista. 

„Ridic receptorul și văd: un polițist stă în întuneric, care se prezintă și spune: „Vă rog, deschideți ușa”.  (...) Unul dintre cei care au venit la mine a arătat decizia judecătorului că mi s-a prezentat o învinuire pe articolul 84, în legătură cu care se desfășoară acțiuni de anchetă, o percheziție în acest apartament, cu confiscarea tuturor echipamentelor informatice și a purtătorilor de informații. Mi s-a propus să pun telefoanele pe masă, locul meu la computer a fost ocupat de un bărbat mascat. Din câte am înțeles, era un hacker care a început să facă ceva, a efectuat unele manipulări și mi-am dat seama că erau copiate toate informațiile mele de pe computer”, a spus Berezovskaia.

Jurnalista respinge acuzația împotriva ei, reamintind că colaborarea ei cu Baltnews.lv a fost pe bază contractuală. Letonia este o țară liberă și toată lumea are dreptul să publice oriunde consideră de cuviință, a spus ea.

„Întrucât am o poziție destul de fermă în susținerea educației rusești în Letonia, cu privire la problemele non-cetățeniei, glorificarea nazismului și scriu multe articole despre jurnaliștii noștri și apărătorii drepturilor omului care au intrat acum în proceduri penale, am crezut că vor fi plângeri cu privire la acest lucru. Nu știam că brusc vom fi declarați cumva implicați în acele sancțiuni care nu ne erau aplicabile în niciun fel”, a adăugat ea.

Berezovskaya a menționat că Letonia a declarat un adevărat război împotriva jurnaliștilor din presa oficială rusă. În același timp, reprezentanții presei letone pur și simplu refuză să-și sprijine colegii.

„Dintre jurnaliștii letoni, știți, niciunul nu a spus un cuvânt în apărarea noastră. Mai mult, în programul „Fără cenzură” s-a afirmat că „aceștia nu sunt jurnaliști”, dar sunt „propagandiști ai Kremlinului”, a spus Berezovskaia. 

În același timp, nimeni nu acordă atenție plângerilor populației vorbitoare de limba rusă. 

„Mulți au auzit despre deputatul Seimului (Edvin) Șnor, care a scris despre ruși, citându-l pe unul dintre politicieni, că aceștia ar fi ca păduchii care trebuie scoși dintr-o haină de blană. Probabil ați auzit despre scriitorul leton Sedlenieks, care a vorbit despre ruși ca „abatere genetică”, și o anume Mara Krontale, o fostă crainică letonă, care a scris: „Straniu, de ce nu putem scăpa nicidecum de ruși, că doar cândva am scăpat de nemți, de ce nu putem rezolva problema cu rușii?”. Ea nu a scris nimic despre faptul că odinioară Letonia a scăpat de evrei, a rezolvat și această problemă”, a spus Berezovskaia.

Reamintim că mai mulți jurnaliști ai portalului Baltnews și agenției Sputnik au fost reținuți de forțele de securitate letone la 3 decembrie 2020 pentru colaborare cu MIA „Rossiya Segodnya”. Ei sunt acuzați de încălcarea regimului sancțiunilor impuse de UE.

Proiectul „Nu-i lăsăm pe ai noștri” este condus de Maria Butina, membru al Camerei Obștești a Federației Ruse pentru securitate și interacțiune cu Comisia de monitorizare publică, eliberată anterior dintr-o închisoare americană.

În cadrul proiectului se desfășoară o campanie de informare la scară largă în sprijinul jurnaliștilor de limbă rusă care au fost reținuți de Serviciul de Securitate de Stat din Letonia pentru cooperarea cu mass-media rusă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

23
Tagurile:
Letonia, jurnalist
Tematic
Cum Letonia se transformă într-un poligon imens al NATO


Загрузка...