Alegeri România

Cum a votat diaspora la Referendum din România: cele mai active ţări - date surprinzătoare

185
(reînnoit 09:15 09.10.2018)
Conform datelor făcute publice de Biroul Electoral Central de la bucurești, 121.118 de români au votat în străinătate, pe liste suplimentare.

BUCUREŞTI, 8 oct — Sputnik, Georgiana Arsene. Referendumul pentru Redefinirea familiei în Constituţie a eşuat, prezenţa la vot fiind extrem de scăzută, de 20,41% în România.

Nici în străinătate lucrurile nu au fost mai bune. Şi aceasta fiindcă, din aproape patru milioane de români plecaţi peste hotare, au votat în cele 378 de secţii de votare 121.118 cetăţeni, pe listele suplimentare, conform datelor furnizate de Biroul Electoral Central.

În conformitate cu prevederile art. 17, alin. 2 din Legea 3/2000, cu modificările şi completările ulterioare, „la secţiile de votare organizate în străinătate se utilizează numai liste electorale suplimentare".

La un calcul simplu se poate vedea că doar un procent infim, de maxim 3% din totalul românilor plecaţi din ţară au mers să voteze la acest referendum.

Conform datelor existente pe site-ul Biroului Electoral Central, situaţia centralizată arată că pe primul loc se situează Italia, unde 27.181 de români au mers la vot, urmată de Spania, cu 19.110 cetăţeni, Marea Britanie — 18.034, Germania — 10.516, Austria — 8983, Belgia — 6869, Franţa — 6691, Republica Moldova — 6052.

De departe, Uniunea Europeană a fost campioană la prezenţa la urne. În Statele Unite ale Americii, spre exemplu, au mers la vot numai 3465 români.
Prezenţa extrem de scăzută poate avea diferite motive, cum ar fi, de pildă, lipsa de interes pentru acest referendum, manipularea, dar şi lipsa de mediatizare, mai ales că mulţi oameni nu ştiau care este adevărata miză a acestui proces electoral.

Absenteismul ar trebui să ducă la o schimbare a modului în care se face comunicarea electorală, pentru că, este clar, felul în care au fost transmise informaţiile referitoare la ce înseamnă revizuirea Constituţiei a fost unul cu multe hibe, fapt care permis rostogolirea unor neadevăruri. Din păcate, mulţi români s-au lăsat atraşi în acest joc, ademeniţi fiind fie de culorile puternice ale manipulării ce vorbea despre iubirea care nu se votează, despre statul acasă, fie de satisfacţia de a-şi exprima antipatiile politice, atunci când au fost convinşi că acest vot va fi confiscat de Liviu Dragnea. 

185
Tagurile:
familie fericita, refeendum, Romania, diaspora, vot, Moldova
Monumentul Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt

VIDEO: Monumentul lui Ștefan cel Mare poartă mască de protecție

61
Pe monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Chișinăului a fost aplicată o mască de protecție în această dimineață. Pe aceasta era imprimată abrevierea denumirii unui partid politic.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Chișinăului purta în această dimineață mască de protecție cu însemnul Partidului Acasă Construim Europa. În fruntea acestei formațiuni politice se află fostul șef adjunct al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență Gheorghe Cavcaliuc.

Acesta a scris pe pagina sa de Facebook că în acest mod a vrut să atragă atenția asupra faptului că este necesară respectarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19 și a spus că, în opinia sa, guvernarea nu a gestionat așa cum s-ar cuveni criza pandemică.

La scurt timp, serviciile specializate au intervenit la fața locului și au scos masca de protecție de pe monumentul lui Ștefan cel Mare. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

61
Tagurile:
mască, Ștefan cel Mare, monument
Tematic
FOTO: Un bust al domnitorul ''Ștefan cel Mare și Sfânt'' a fost inaugurat la IGSU


Загрузка...
Stradă

Video: Un șofer a uitat tragă frâna de mână - Unde a ajuns mașina

38
(reînnoit 13:18 05.12.2020)
Un șofer a uitat să tragă frâna de mână, iar mașina s-a ciocnit cu un alt automobil. S-a întâmplat aseară, într-un sens giratoriu din Capitală.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Pe internet au apărut imagini video în care se vede cum un șofer coboră din mașină, iar automobilul începe să se deplaseze singur în urmă. Cel mai probabil, conducătorul auto a uitat să tragă frâna de mână.

Speriat, bărbatul a fugit repede să oprească mașina, dar, ghinion, a căzut în timp ce încerca să apese pedala. Astfel, mașina a lovit un alt automobil din spate. 

Accidentul s-a produs aseară la sensul giratoriu de lângă Universitatea Ion Creangă din Capitală. În acele clipe, circulația rutieră era dirijată de un agent de patrulare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

38
Tagurile:
chișinău, șofer, mașină
Tematic
Accident în lanț în Capitală: Trei mașini s-au ciocnit
Tragic: Un șofer de 19 ani din Soroca a murit într-un accident produs dimineață


Загрузка...