Zăpadă pe carosabil în nordul ţării

Poliția amintește care este urma de frânare pe timp de ploaie, zăpadă și gheață

239
(reînnoit 11:40 29.09.2018)
Pentru că vremea se răcește. în curând fiind posibile noaptea și înghețuri, Inspectoratul Național de Patrulare reamintește care este urma de frânare pe timp de ploaie, zăpadă și gheață.

CHIŞINĂU, 29 sept — Sputnik. Inspectoratul Național de Patrulare publică pe pagina sa de Facebook o infografică în care indică distanța optimă de frânare în funcție de starea carosabilului.

Potrivit acestei infografice, atunci când șoseaua este uscată și automobilul de deplasează cu 50 de kilometri pe oră, urma de frânare este de doar 20 de metri. Adică, după ce șoferul a frânat brusc, automobilul mia face 20 de metri și se oprește.

Dacă automobilul se deplasează cu aceeași viteză, dar pe o șosea umedă, atunci urma de frânar este de 35 de metri.

Dar dacă pe asfalt s-a depus zăpadă, urma de frânar este de tocmai 70 de meri.

Și, atenție!, dacă șoseaua este acoperită cu gheață atunci după frânare automobilul se va ori la o distanță de tocmai 140 de metri.

Tot în aceeași infografică inspectoratul Național de Poliție arată și care este cea mai indicată culoare a vestimentației pietonul ca să fie mai ușor observat de șofer.

Astfel, dacă pietonul este îmbrăcat în haine negre, el este practic invizibil pentru șofer și șansa ca să ajungă sub roțile mașinii este foarte mare. Cel mai vizibil este pietonul care a îmbrăcat haine ce au stofă reflectorizantă, el putând fi observat tocmai de la 130 de metri.

239
Tagurile:
urma de franare, gheata, zapada, politia, ploaie
Anatolie Prohnițchi

Arderea frunzelor - pericol pentru sănătate: Amenzi usturătoare

36
(reînnoit 22:10 23.11.2020)
Specialiștii atenționează: nivelul poluării aerului atmosferic în urma arderii frunzelor ajunge la cote critice și poate avea efecte negative asupra sănătăţii populaţiei. Persoanele care vor recurge la acest proces vor plăti amenzi.
Arderea frunzelor - pericol pentru sănătate: Amenzi usturătoare

Odată cu venirea toamnei, tot mai des oamenii dau foc frunzelor uscate: atât în orașe, cât și în localitățile rurale. Substanţele nocive rezultate din arderea frunzelor se acumulează în stratul de aer de la suprafaţa solului, fiind emanate diferite substanţe toxice, precum monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funinginea, oxizii de azot, hidrocarburile şi dioxinele - cei mai toxici şi periculoşi compuşi organici de compoziţie complexă.

Aceste substanţe chimice pot cauza intoxicaţii, afecţiuni ale căilor respiratorii și sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului sau unele maladii severe.

"Aceste sunt niște deprinderi și obiceiuri ale oamenilor de a aduna frunzele și a le da foc, iar mai apoi respirăm acest aer poluat. Soluția corectă ar fi ca frunzele să fie adunate și ulterior să fie folosite pentru îngrășăminte. Cumpărăm adesea diverși compuși chimici, însă nu folosim ce ne oferă natura", a relatat într-un interviu pentru Sputnik ecologistul Anatolie Prohnițchi.

Mai mult, legislația în vigoare prevede amenzi pentru arderea resturilor vegetale. Conform Codului Contravențional al Republicii Moldova, art.154, persoanele fizice se sancţionează cu amendă de la 12 la 24 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore, iar persoanele juridice cu amendă de la 120 la 180 de unităţi convenţionale cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36
Tagurile:
amenzi pentru arderea frunzelor, frunze uscate, toamnă


Загрузка...
Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale și Mediului

Șefi noi la două instituții subordonate Ministerului Agriculturii

138
(reînnoit 21:36 23.11.2020)
Două instituții subordonate Ministerului Agriculturii au directori noi - Oficiul Național al Viei și Vinului și Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii.

CHIȘINĂU, 23 nov – Sputnik. Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) și Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii (ADMA) au noi directori – Cristina Frolov și, respectiv, Maxim Popov (director interimar). Astăzi, aceștia au fost prezentați colectivelor de către ministrul Agriculturii, Ion Perju.

De asemenea, astăzi și-a început activitatea la Ministerul Agriculturii Ghenadie Iurco, aprobat de Guvern săptămâna trecută în funcția de Secretar de stat responsabil de politicile în domeniul protecției mediului și resurselor naturale. Și Ghenadie Iurco a fost prezentat colectivului de ministrul Ion Perju.

Cristina Frolov  a fost desemnată câștigătoare pentru postul de director al ONVV în urma unui concurs organizat după expirarea mandatului de patru ani al fostului director al instituției, Gheorghe Arpentin. 

Maxim Popov a fost desemnat la conducerea ADMA în calitate de director interimar.

Anterior el a fost Secretar de stat responsabil de politicile în domeniul protecției mediului și resurselor naturale în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului,  numit prin decizia Guvernului în martie 2020, deținând anterior funcția de șef al Cabinetului ministrului.

Ghenadie Iurco, noul Secretar de stat, a deținut până în prezent funcția de consilier al Președintelui Republicii Moldova în domeniul administrației publice locale și dezvoltării regionale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

138
Tagurile:
Ministerul Agriculturii, sefi
Tematic
Agricultura în 2021: Ce ne așteaptă în anul care vine


Загрузка...