taxi

Din 1 octombrie, șoferii de taxi vor fi obligați activeze conform unor noi reguli

712
(reînnoit 14:21 26.09.2018)
Din 1 octombrie intră în vigoare modificările la Codul Rutier, prin care se impun reguli stricte pentru șoferii de taxi.

CHIȘINĂU, 26 sept – Sputnik. Potrivit modificărilor la Codul Rutier, care intră în vigoare de la 1 octombrie 2018, angajatorii din domeniul transport auto în regim de taxi care plătesc angajatului – taximetristului – salariu, inclusiv prime, sunt obligați să rețină un impozit pe venit în mărime fixă de 200 de lei lunar, din venitul ce nu depășește 3 mii de lei pe lună și 500 de lei – din venitul de până la 10 mii de lei pe lună. 

Totodată, angajatorii din domeniul transport auto în regim de taxi trebuie să prezinte Serviciului Fiscal de Stat, până la data de 25 a lunii de gestiune, lista angajaților care urmează să activeze pe parcursul lunii următoare. Neprezentarea acestor date sau prezentarea cu întârziere ori a datelor eronate se va pedepsi cu amendă în mărime de 10 mii de lei. 

Angajatorii din domeniul transport auto în regim de taxi vor fi obligați să asigure prime de asigurare obligatorie de asistență medicală în mărime fixă de 150 de lei lunar pentru fiecare taximetrist, în cazul în care plățile salariale nu depășesc 3 mii de lei lunar și 350 de lei pe lună – în cazul în care salariul nu este mai mare de 10 mii de lei. În cazul asigurărilor sociale, patronii vor trebui să achite câte 250 de lei pe lună pentru fiecare șofer de taxi care are un venit de până la 3 mii de lei pe lună și 700 de lei – pentru cei care au un salariu de până la 10 mii de lei lunar.

De asemenea, statul va trebui să se informeze despre situația financiară a companiilor de taxi pentru a nu duce la dispariția acestora în urma majorării impozitelor.

712
Tagurile:
Codul Rutier, taximetristi, taximetru, taxi
Tematic
Vai și amar de capul șoferilor de taxi și microbuze. Ce trebuie să facă din 5 martie
Gata cu mașinile de taxi parcate haotic. Ce pune la cale Primăria Chișinău și Poliția
Iată ce veți păți de azi înainte dacă veți urca într-un taxi
Микрофон в студии радио Sputnik

 „Concertino” speră la vremuri mai bune: Ce planuri au artiștii

17
(reînnoit 13:13 24.11.2020)
Anul 2020 este pe ultima sută de metri, dar artiștii deja au planuri grandioase pentru 2021. Despre proiectele de viitor ale Ansamblului de Acordeonişti „Concertino” am aflat de la conducătorul formației, Eugen Negruță.
 „Concertino” speră la vremuri mai bune: Ce planuri au artiștii

Proiectele Ansamblul de Acordeoniști „Concertino”, la fel ca și ale multor formații și artiști din țara noastră, au avut de mult de suferit din cauza pandemiei COVID-19. Conducătorul și fondatorul Ansamblului, Eugen Negruță, a declarat într-un interviu pentru Sputnik Moldova că, din cele 40 de concerte pe care planificau să le organizeze în Moldova și România din primăvara acestui an, doar patru au fost susținute.

Cu toate acestea, Eugen Negruță a menționat că situația pare să se amelioreze câte puțin în acest domeniu. În ultimele două luni „Concertino” a susținut opt concerte în aer liber, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță.

"A fost o perioadă dificilă pentru toată lumea de la începutul pandemiei. Multe concerte au avut loc online, însă nicio cameră, niciun fel de tehnică performantă nu va înlocui acel fior și energia pe care o simțim și o transmitem spectatorilor. Sperăm la vremuri mai bune", a menționat Eugen Negruță.

Mai mult, Ansamblul de Acordeonişti „Concertino” are planuri mari pentru 2021. Artiștii speră că în luna martie va fi organizat Festivalul Internațional "Mărțișor", vor reîncepe turneele și spectacolele, chiar dacă numărul de spectator va trebui să fie unul limitat.

"Sper că 2021 va fi unul mai bun și se va ameliora situația cu această pandemie. Ne dorim să nu mai sufere lumea, să fim cu toții sănătoși. Suntem optimiști. Ne pregătim chiar și de o lansare de CD și de un spectacol inedit, care nu s-a mai jucat niciodată pe scenele din țara noastră", a conchis el.

De menționat este că în luna octombrie 2020, Ansamblul de Acordeonişti „Concertino” a împlinit 17 ani de la fondare. Cei zece artiști din formație au primit pe parcursul anilor Grand Prix-uri la concursuri internaționale și multe alte premii importante.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

17
Tagurile:
artiști, acordeon
Tematic
Concert online pe timp de carantină: Iată câți oameni au vizionat spectacolul


Загрузка...
Medici

Raioanele cele mai afectate de COVID: Ce pronosticuri au epidemiologii

129
(reînnoit 12:36 24.11.2020)
Șeful Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță, a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre situația pandemică.

CHIȘINĂU, 24 nov - Sputnik. Situația pandemică din țară se agravează, iar numărul cazurilor noi de infectare cu COVID-19 crește de la o zi la alta. Ștefan Gheorghiță, șeful Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, a vorbit în cadrul emisiunii ”ATITUDINI” de la Sputnik Moldova despre cauzele care duc la această situație. 

”Creșterea numărului de cazuri din ultimele se explică prin faptul că țara noastră nu este o țară închisă, avem o migrație sporită, atât internă cât și externă. Uitați-vă ce se face la autogările Nord, Centru și Sud din Chișinău, uitați-vă în piețe ce se face, la târgurile agricultorilor. Este o îmbulzeală mare. În spațiile deschise copiii mici se joacă într-o parte, iar mamele vorbesc în altă parte. Toate aceste momente duc la așa un tablou. Autoizolarea nu este bine respectată atât în timp, cât și în calitate. Trebuie să ai condiții, ca cineva să-ți aducă alimente și medicamente ca să nu pui în pericol persoanele”, a declarat Ștefan Gheorghiță, șeful Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii, ANSP. 

Totodată, responsabilul din cadrul ANSP a anunțat care sunt cele mai afectate zone ale țării de infecția COVID-19. 

”În ultimele 14 zile, în medie pe țară avem 448 de cazuri la 100 de mii de populație. Pe primul loc este municipiul Chișinău, aici avem 928 de cazuri. Pe locul doi este Edineț  - 611 cazuri, regiunea transnistreană - 576, Briceni - 481, Anenii Noi - 465, Bălți - 446, Glodeni - 389, Telenești - 182, Ungheni - 139”, a menționat Ștefan Gheorghiță, șeful Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii, ANSP. 

Ștefan Gheorghiță susține că, deși autoritățile au luat măsurile necesare în lupta cu coronavirusul, nu exclude că va fi necesară impunerea unor reguli și mai aspre pentru a opri răspândirea virusului COVID-19. 

”Cu părere de rău, o parte din populație, chiar și sondajele arată că oamenii nu sunt îngrijorați de situația creată, că privesc această pandemie ca pe o infecție respiratorie acută virală despre care spun că nu-i va afecta și va trece pe alături de ei. Șu chiar dacă îi va afecta, va fi o formă ușoară. Vom trece peste această situație dacă cetățenii vor conștientiza pericolul, riscul pentru cei care îi înconjoară, vor renunța să meargă la întâlniri, nunți și cumetrii, petreceri, zile de naștere unde sunt multe peroane și unde nu se respectă regulile. Dacă situația se va prelungi cu câte 1600 de cazuri pe zi, atunci autoritățile vor fi nevoite și obligate să ia măsuri drastice”, a mai spus Ștefan Gheorghiță. 

Bilanțul persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns la 98 418. De la începutul pandemiei, 80 882 de pacienți s-au vindecat de COVID-19. În total, și-au pierdut viața 2 169 de oameni. Ieri, premierul Ion Chicu a declarat că situația pandemică din Republica Moldova este foarte complicată și se agravează. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

129
Tagurile:
pandemie, coronavirus, COVID-19
Tematic
Greșeli frecvente la efectuarea testului COVID-19 – virusologi
Medicamentul anti-COVID-19 a ajuns în Moldova


Загрузка...
Pavel Filip

De ce Pavel Filip se grăbește să-i critice pe Igor Dodon și Ion Chicu

0
(reînnoit 13:24 24.11.2020)
Președintele Partidului Democrat din Moldova, Pavel Filip, a ținut astăzi un briefing de presă în care a venit cu critici clare la adresa actualei guvernări a Partidului Socialiștilor, a președintelui în exercițiu, Igor Dodon, și a Guvernului în frunte cu Ion Chicu.

CHIȘINĂU, 24 nov - Sputnik. Pavel Filip și-a început discursul în fața camerelor de luat vederi cu constatarea că oamenii nu respectă restricțiile impuse de autorități pe timp de pandemie și că acțiunile întreprinse de acestea sunt absolut ineficiente, de unde și numărul mare de infectați în fiecare zi.

"Este adevărat că oamenii nu respectă restricțiile, dar e la fel e adevărat că oamenii nu pot respecta restricții pe care nu le cunosc. Oamenii nu pot respecta regulile dacă cei care le încalcă, fie ei și demnitari de stat, nu sunt sancționați", a declarat Pavel Filip.

O aluzie cât se poate de clară la nunta fiului premierului Ion Chicu, jucată la o celebră vinărie din Codrii Moldovei, pe 28 august, în pofida restricțiilor aflate în vigoare atunci, dar și acum.

O altă chestiune pe care le-o impută democraților foștilor colegi de guvernare este mitingul organizat de socialiști în susținerea lui Igor Dodon în vinerea de dinaintea turului doi al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie.

Și anume Pavel Filip a cerut ca poliția și forțele de ordine să asigure respectarea acestor restricțiilor pe timp de pandemie.

"În tot orașul nu am văzut niciun polițist care să sancționeze pe cineva pentru că nu poartă mască, nu respectă distanța sau pentru că organizează mitinguri și adunări. Legea e lege și trebuie respectată de toți, inclusiv de demnitari", a declarat Pavel Filip.

Este evident că Partidul Democrat din Moldova se grăbește să se distanțeze Partidul Socialiștilor, cu care a coguvernat aproape un an, și de președintele în exercițiu, Igor Dodon, proces pe care l-a demarat imediat după turul întâi al alegerilor prezidențiale, când s-a văzut că Dodon ar putea să piardă alegerile în fața lui Sandu.

Este interesant să observăm că democrații îi critică acum pe socialiști, când nu mai fac parte din majoritatea parlamentară, inclusiv pentru păcate săvârșite în perioada în care guvernau împreună.

Și aceste critici se vor înteți cu atât mai mult, cu cât va crește șansa anunțării alegerilor parlamentare anticipate. PDM s-a retras de la guvernare pentru că are speranța că, făcând opoziție, ar avea mai mari șanse să intre din nou în Parlament, deși sondajele nu-i dau nicio șansă nici în cazul alegerilor parlamentare ordinare, nici a celor anticipate.

îFii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Igor Dodon, Ion Chicu, Pavel Filip, Partidul Democrat


Загрузка...