Tehnologii agricole - Imagine Simbol

Experiența fermierilor austrieci, pe pământ moldovenesc: Povestea unui tânăr din Briceni

95
(reînnoit 10:26 25.09.2018)
Agricultorii moldoveni sunt interesați de soiurile performante de fructe și struguri, tehnicile de cultivare, dar și de infrastructura post-recoltare.

CHIȘINĂU, 25 sept — Sputnik. Mai multe inovații agricole, răspândite pe larg în UE, sunt preluate tot mai frecvent de fermierii moldoveni și implementate în gospodăriile agricole.

Un producător de fructe din raionul Briceni a investit în procurarea unor containere de plastic. Bărbatul a mers într-o vizită de studiu în Austria și s-a convins de eficiența utilizării unor astfel de echipamente.

Noile containere de plastic au substituit containerele de lemn, care le generau producătorilor probleme și cheltuieli în plus la întreținerea lor.

„În luna iunie am mers într-o vizită de studiu în Austria, organizată de Asociația Moldova Fruct și proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova. Am vizitat mai multe întreprinderi moderne, printre care și o cooperativă care deținea un complex frigorific", a relatat Andrei Caduc, producător agricol, unul din cei cinci membri ai cooperativei Smartfruct din raionul Briceni.

Pe lângă cele 120 hectare de livezi de mere, administrate de membrii cooperativei, aceasta deține și un frigider pentru depozitarea fructelor cu o capacitate de 1400 tone.

Tânărul antreprenor a fost interesat de containerele de plastic aranjate cu grijă în preajma depozitului frigorific al cooperativei din Austria.

„Noi am utilizat doar containere din lemn, pe care austriecii le folosesc doar pentru deșeuri. După vizita de studiu am decis că e timpul să trecem la cele din plastic. Am procurat în această vară două mii de containere din Austria. Aceste containere nu atrag razele ultraviolete, nu sunt arse de soare, nu putrezesc și nu prind mucegai, sunt mult mai rezistente, sunt mult mai comode pentru muncitori și nu necesită să fie uscate", a spus Andrei Caduc.

Bărbatul a mai menționat că următoarea investiție pe care ar vrea să o facă în livezile sale este legată de „sistemul anti-îngheț cu apă" pe care l-a văzut tot în Austria. Acest sistem reduce riscurile de compromitere a recoltei din cauza înghețurilor de primăvară.

„Austria are o climă similară cu a Moldovei, înghețurile de primăvară fiind frecvente. Peste 80 la sută din livezile pe care le-am vizitat erau dotate cu sisteme anti îngheț cu apă. Planificăm să preluăm această practică", a precizat producătorul.

95
Tagurile:
gospodarii, inovatii, agricultura, fermieri moldoveni, Moldova, Briceni, Austria
Tematic
Șocant: Iată motivul pentru care tot mai puțini fermieri fac agricultură ecologică
Startup în agricultură, dar nu pentru toți: Anunț discriminator făcut de autorități
Dorin Cimil

Alegeri prezidențiale: Câți alegători sunt așteptați la urne

7
(reînnoit 18:27 30.10.2020)
Președintele CEC, Dorin Cimil, a precizat care trebuie să fie numărul cetățenilor cu drept de vot pentru ca rezultatele alegerilor prezidențiale să fie validate. El și-a exprimat speranța că moldovenii vor manifesta atitudine civică și vor ieși la vot.
Alegeri prezidențiale: Câți alegători sunt așteptați la urne

În cadrul emisiunii "Contrapunct", președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a remarcat faptul că toate birourile secțiilor de votare din țară sunt pregătite și dotate cu echipamentul necesar pentru ca moldovenii să-și exercite dreptul la vot.

Potrivit lui, la urne sunt așteptați toți doritorii cu drept de vot, însă pentru validarea scrutinului este necesar să  participe nu mai puțin de 1/3 din alegători.

"Există o condiție de recunoaștere a valabilității scrutinului - un milion de alegători este necesar să se prezinte la urnele de vot. În listele electorale sunt incluși 2,8 milioane de cetățeni cu drept de vot. Suntem pregătiți să facem față numărului de persoane înscrise în aceste liste", a subliniat Dorin Cimil.

Președintele CEC și-a exprimat speranța că cetățenii moldoveni vor ieși în număr suficient la vot și scrutinul va fi validat.

Precizăm că în ziua alegerilor prezidențiale din acest an vor fi deschise 2143 de secții de votare, inclusiv 139 peste hotare, iar pentru alegătorii din Transnistria – 42.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

7
Tagurile:
secții de votare, urne, CEC, alegeri prezidențiale
Tematic
Ghilețchi: Scenarii politice după alegeri


Загрузка...
Ambulanță, Medic

Număr mare de infectări și decese cauzate de COVID într-o singură zi

92
(reînnoit 18:10 30.10.2020)
Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 75 201 cazuri. 18 persoane au murit astăzi din cauza complicațiilor cauzate de COVID-19.

CHIȘINĂU, 30 oct – Sputnik. Ministerul Sănătății anunță că astăzi au fost confirmate în țară 968 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Bilanțul vine în urma efectuării a 3463 de teste, dintre care primar – 3124 şi repetat – 339.
Din numărul total de cazuri, patru sunt de import (Turcia-1, Rusia-1, Polonia-1, Republica Elenă-1).

Cu regret, din numărul total de cazuri 50 sunt lucrători medicali: 15 medici, 23 de asistenți medicali și 12 angajați din cadrul personalului auxiliar.

Dintre persoanele infectate,  789 sunt în stare gravă (dintre care 40 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1423 – în stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare.

Ministerul informează că alte 695 de persoane au fost tratate și externate. În total, 55 190 persoane s-au vindecat de COVID-19.

În tratament la domiciliu sunt 6 322 de persoane cu forme ușoare de COVID-19, iar 24 163 sunt sub supraveghere la domiciliu.
În ultimele 24 de ore a fost înregistrat un număr mare de decese – 18 oameni cu vârste cuprinse între 53 și 85 de ani au murit în urma complicațiilor provocate de COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

92
Tagurile:
decese, infectare, Ministerul Sănătăți, coronavirus, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Pierdere imensă: Un cunoscut medic a fost răpus de COVID-19
Expert: Va fi învins COVID-19 în Moldova și în lume?


Загрузка...