Elevi și manuale

În Moldova copiii nevaccinați nu sunt lăsați intre în școală

316
(reînnoit 16:18 13.09.2018)
Circa 4 mii de copii din întreaga țară sunt înlăturați temporar de la ore pentru că nu sunt vaccinați împotriva rujeolei.

CHIȘINĂU, 12 sept — Sputnik, Olga Pascaru. Actualmente, în instituțiile de învățământ se desfășoară acțiuni de profilaxie legate de izbucnirea focarelor de rujeolă.

Elevii care nu sunt vaccinați împotriva acestei maladii (în număr de 3631) nu sunt admiși temporar la ore. În total, în Moldova, au fost diagnosticate cu rujeolă 97 de persoane, a comunicat pentru Sputnik Moldova Valentin Crudu, șeful Direcției Învățământ Preuniversitar a ministerului de resort.

„Există un ordin comun cu Ministerul Sănătății, conform căruia suntem obligați să nu admitem accesul în școală al copiilor nevaccinați. Cei care consideră că această problemă nu merită o atitudine atât de responsabilă din partea noastră nu au dreptate. Există liste în care sunt indicate numele copiilor nevaccinați. De aceea instituțiile noastre de învățământ sunt obligate ca, împreună cu structurile de resort, să soluționeze această problemă", a menționat Crudu.

Conform datelor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, în total 5421 de elevi din instituțiile de învățământ din țară necesită să fie vaccinați.

Valentin Crudu afirmă că, de la începutul anului școlar, au fost deja vaccinați 1844 de copii. Aceștia încă nu sunt admiși la școală, deoarece ei trebuie să se afle sub supravegherea medicilor timp de 15 zile după vaccinare. Alte 1790 de persoane, în mare parte reprezentanți ai unor culte religioase, au refuzat să fie vaccinate.

De aceea în momentul de față sunt opriți temporar de la ore 3631 de elevi.

„Din 335 de mii de școlari și 150 de mii de copii de la grădinițe, numărul celor cărora trebuie să le acordăm atenție reprezintă mai puțin de 1%", a spus Crudu.

Acesta a dat asigurări că situația privind vaccinarea în instituțiile preșcolare și cele de învățământ preuniversitar se află sub control.

„Vom încerca să contactăm fiecare familie pentru a-i explica pe cât de important este să fii vaccinat atunci când te afli într-un colectiv de 30 — 35 de copii. În afară de aceasta, copiii vaccinați pot fi indignați de faptul că unii colegi de ai lor nu sunt vaccinați. De asemenea, este vorba de pedagogii și educatorii noștri. La vârsta lor boala decurge mai mult mai anevoios. Există copii cărora, din anumite motive, li se interzice vaccinarea. Aceste cazuri vor fi soluționate individual de către medici", a concluzionat Crudu.

Virusul rujeolei a fost deja depistat în raioanele Ceadâr Lunga (147), Vulcănești (34), Ungheni (20), Taraclia (12), Cahul (10), Cantemir (8), Ocnița (7), Nisporeni (4), Hâncești și Chișinău (câte 1). Pe întreg teritoriul țării se menține codul galben de pericol de răspândire acestei maladii.

Anterior, Ministerul Sănătății anunțase că în august situația epidemiologică s-a înrăutățit din cauza îmbolnăvirii de rujeolă a copiilor care s-au odihnit în perioada 21 — 28 iulie în tabăra pentru copii și adulți din satul Morenii Noi din raionul Ungheni. Purtătorul probabil al infecției ar fi fost un copil în vârstă de 13 ani care fusese în Ucraina, manifestând deja acolo simptome de rujeolă. Cu toate acestea, copilul a fost admis fără piedici în contingentul celora care se odihneau în tabăra din Moldova.

Situația epidemiologică legată de rujeolă continuă să rămână nefavorabilă în Ucraina și România, unde nivelul de vaccinare este sub cel admisibil, fapt ce agravează situația în Republica Moldova.

316
Tagurile:
cod galben de rujeola, elevi neadmisi la ore, copii nevaccinati, rujeola, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Ministerul Sănătății al RM, Valentin Crudu
Zinaida Gribincea

Psiholog: Dependența de Internet este precum un drog

15
(reînnoit 18:14 31.10.2020)
Internetul are avantajele lui, dar există și unele dezavantaje ce pot afecta starea emoțională a oamenilor. Psihologii sunt de părerea că Internetul are același efect precum drogul, în cazul în care nu există capacitatea de control a comportamentului.
Dependența de Internet: Consecințe grave asupra sănătății

Internetul a devenit o sursă inepuizabilă de informații, un instrument indispensabil pentru muncă și afaceri, un mod de a dobândi cunoștințe, dar și de a petrece timpul liber sau de a comunica. Beneficiile și avantajele Internetului sunt extrem de multe, însă există și consecințe negative, una dintre care ar fi dependența de Internet.

Potrivit psihologului Zinaida Gribincea, aceasta este o problemă destul de serioasă cu care se confruntă umanitatea în prezent. Este exact la fel de periculoasă ca oricare alt tip de dependență, doar că acaparează pe deplin starea și comportamentul omului.

"Este o tulburare de control al impulsului. Oamenii stau conectați ore în șir fără a avea alte activități. Ei sunt într-o poziție de subordine și pierd autonomia în fața acestuia. Persoanele dependente nu-și pot stăpâni impulsul de a sta pe Internet, care le provoacă plăcere și relaxare. Internetul are același efect ca drogul în cazul în care nu avem capacitatea de a controla comportamentul", a explicat specialistul.

Mai mult, în prezent, în anumite clinici din lume, se folosesc tratamente ale dependentei de calculator precum: psihoterapia, administrarea de medicamente contra stărilor de anxietate și depresie.

Despre metodele și capacitatea de autocontrol a utilizării Internetului fie în scop de serviciu, fie în scopuri personale, aflați din interviul audio atașat.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

15
Tagurile:
psiholog, Internet


Загрузка...
Centrul COVID-19 Chișinău

Și astăzi sunt multe cazuri noi de COVID-19 și multe decese

72
(reînnoit 17:59 31.10.2020)
În ultimele 24 de ore au fost confirmate alte 839 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Ministerul Sănătății a informat că alte 19 persoane au decedat ca urmare a virusului.

CHIȘINĂU, 31 oct – Sputnik. Alte 839 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintr-un total de 3.351 de teste efectuate (primar – 3.085 şi repetat – 266).

Vânt puternic, ploaie
© Sputnik / Владимир Трефилов

În ultimele 24 de ore, alte 592 de persoane au fost tratate și externate, iar 19 persoane au decedat din cauza infecției COVID-19.

La ora actuală, 6.015 persoane sunt în tratament la domiciliu cu forme ușoare de COVID-19.

Ministerul Sănătății a oferit următoarele detalii despre starea de sănătate a persoanelor infectate: 792 sunt în stare gravă (43 de pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1.467 au o stare de gravitate medie, iar ceilalţi pacienţi sunt în stare satisfăcătoare.

Dintre cele 839 de cazuri noi raportate astăzi, două cazuri sunt de import, ambele din Turcia. 

Printre cei contaminați în ultimele 24 de ore sunt și 70 de lucrători medicali: medici -20, asistenți medicali - 38, personal auxiliar - 12.

Printre cele 19 persoane decedate se află și un medic: Dumitru Daraban, în vârstă de 62 ani, care a activat în calitate de medic neurolog în Departamentul AMSA, în cadrul Spitalului Clinic Bălți.

„Acesta a fost transferat la data de 9 octombrie de la Spitalul Clinic Bălți la Institutul de Medicină Urgentă. Exprimăm sincere condoleanțe și compasiune familiei și colegilor. Dumnezeu să-l odihnească în pace”, a scris Ministerul Sănătății.

Până acum, 49 de lucrători medicali au decedat din cauza COVID-19.

Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 76.040 de cazuri. În total, 55.782 de persoane au fost tratate de COVID-19 până acum. Numărul deceselor provocate de virus a ajuns la 1.785 de cazuri. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

72
Tagurile:
COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Un epidemiolog rus, despre răspunsul imun la COVID-19 și gripă


Загрузка...