Permis de conducere

Carnete de conducere internaționale în stânga Nistrului: Cum le vor putea obține șoferii

149
(reînnoit 10:07 08.09.2018)
Vicepremier pentru reintegrare, Cristina Lesnic, a explicat cum vor putea fi obținute permisele de conducere internaționale în stânga Nistrului.

CHIȘINĂU, 8 sept — Sputnik. Modalitatea prin care persoanele fizice din regiunea transnistreană vor putea solicita numere de înmatriculare neutre cu care vor putea circula în traficul internațional. Acesta a fost principalul subiect discutat în studioul Radio Sputnik Moldova cu vicepremierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, și șeful Departamentului de înregistrare a mijloacelor de transport din cadrul ASP, Gheorghe Crețu.

Cei doi invitați au precizat că înregistrarea autovehiculelor transnistrene se va face în două oficii din orașele Tiraspol și Râbnița, care au fost create cu asistența Misiunii OSCE în Republica Moldova. Vicepremierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic a explicat care este mecanismul prin care cetățenii din stânga Nistrului pot obține permise de conducere neutre.

"Începând cu 10 septembrie va fi lansat mecanismul într-o altă fază, nu cea de testare. Ceea ce înseamnă că vom avea un permis provizoriu care va fi eliberat la momentul în care persoana depune documentele și în termen de 30 de zile de la data depunerii acestui permis provizoriu, va obține documentul final sub forma unui plastic care va fi eliberat de Agenția Servicii Publice care îi va permite accesul în traficul rutier internațional", a declarat pentru Sputnik Moldova Cristina Lesnic.

Vicepremierul pentru reintegrare a mai specificat că persoanele care doresc să obțină acest permis trebuie să se programeze online sau la ghișeele din Râbnița sau Tiraspol.

”Prețurile corespund acelor taxe pe care le achită cetățenii de pe cele două maluri ale Nistrului. Atât pentru permis provizoriu, cât și pentru permis valabil. Ele sunt fixate: 80 de lei pentru permis provizoriu, 320 de lei pentru cel din plastic final și taxa de identificare”, a declarat pentru Sputnik Moldova Cristina Lesnic.

Permisul de conducere internațional va fi valabil la conducerea vehiculelor în traficul internaţional numai în prezenţa permisului de conducere naţional și se va elibera pe un termen de până la trei ani. Actul își va pierde valabilitatea la anularea dreptului de a conduce vehicule și la retragerea permisului de conducere naţional. Un alt permis de conducere internațional va putea fi eliberat, la solicitare, în cazul în care persoana obține un nou permis de conducere naţional.

149
Tagurile:
stanga nistrului, international, carnet, conducere, Moldova
Tematic
Cu câți bani îți poți procura un permis de conducere în Moldova
Şoferii din Moldova vor rămâne fără permis de conducere: Vezi în ce condiţii
Chișinău

Cum va fi vremea joi: Ce maxime anunță meteorologii

13
(reînnoit 21:22 24.02.2021)
Maxime de până la 13 grade Celsius se așteaptă pe parcursul zilei de joi, 25 februarie. Meteorologii prognozează cer variabil și fără precipitații.

CHIȘINĂU 25 feb - Sputnik. Joi, 25 februarie, vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică înaltă. Potrivit meteorologilor, dimineața izolat se va forma ceața, iar vântul va sufla din Vest slab. 

Termometrele vor indica +8..+11 grade Celsius în nord, +9..+12 grade în centru și +10..+13 grade în sud. În Capitală se așteaptă +9..+11°С.

Prognoza meteo pentru 25 februarie - 03 martie 2021
© Screenshot / SHS
Prognoza meteo pentru 25 februarie - 03 martie 2021

În data de 26 februarie nu se prevăd schimbări esențiale ale vremii. 

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, pe 25 februarie 2008 a fost înregistrată temperatura de +18,1 grade Celsius, fiind consideră cea mai caldă zi de 25 februarie de la începutul măsurărilor termice, adică din 1886. Valoarea minimă din această zi a fost înregistrată în anul 1917 - atunci au fost -20,4 grade Celsius.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

13
Tagurile:
SHS, februarie, prognoza meteo
Тема:
Meteo în Moldova: Prognoza exactă pentru fiecare zi


Загрузка...
Roman Mihăeș

Politolog: Ce va urma după decizia CCM

102
Politologul Roman Mihăeș a comentat în cadrul emisiunii Contrapunct, hotărârea Înaltei Curți cu privire la neconstituționale decretul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, prin care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița candidat la funcția de prim-ministru.
Politolog: Ce va urma după decizia CCM

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, politologul Roman Mihăeș și-a expus părerea că președintele Maia Sandu trebuie să se conformeze Constituției și deciziei Înaltei Curți și să înceapă consultările cu fracțiunile pentru identificarea unui candidat la funcția de prim-ministru.

Potrivit lui, prin această decizie, Curtea Constituțională și-a menținut jurisprudența și a venit cu câteva elemente noi și precizări importante.

"Curtea nu a considerat că președintele a încălcat prevederile Constituției, ci i-a atras atenția președintelui la o greșeală de procedură și anume că președintele Republicii Moldova trebuie să evalueze calitățile, competențele și experiența unei persoane propuse de o majoritate parlamentară", a explicat Roman Mihăeș.

Politologul este de părere că șeful statului ar trebui să le dea partidelor un răgaz de câteva zile, pentru ca acestea să analizeze decizia Înaltei Curți și să inițieze negocieri în vederea identificării unui candidat pentru funcția de prim-ministru la cea de-a doua etapă.

"Maia Sandu ar trebui să purceadă la consultări cu fiecare partid în parte. Evident că acestea nu pot fi inițiate în a doua zi după hotărârea Curții. Este nevoie de cel puțin o zi-două", a conchis comentatorul politic.

Amintim că pe 23 februarie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, prin care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița candidat la funcția de prim-ministru. Hotărârea a fost pronunțată în urma sesizării făcute de deputații socialiști.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

102
Tagurile:
decizia CCM, decizie
Tematic
Deputat: Am putea să nu avem un premier desemnat nici după decizia CCM


Загрузка...