Dumitru Pulbere și Pavel Midrigan

Evoluția Republicii Moldova: 27 de ani de independență - Opinii

129
(reînnoit 15:28 24.08.2018)
La Centrul de presă Sputnik Moldova a avut loc conferința de presă cu genericul "27 de ani de independență: Încotro se îndreaptă Moldova?".

CHIȘINĂU, 24 aug — Sputnik. Evoluția țării noastre în cei 27 de ani, relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, Federația Rusă și SUA, dar și cum văd politicienii viitorul Moldovei, au fost principalele subiecte care au fost discutate în cadrul conferinței, organizate în Centrul de presă Sputnik Moldova. La eveniment a participat fostul președinte al Curții Constituționale, membru al Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Pulbere, și decanul Facultății de Relații Internaționale al Universității de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere", Pavel Midrigan.

”Eu am fost printre cei care mă aflam în acea zi în Piața Marii Adunări Naționale. Cu toții eram entuziasmați de schimbările care se produc în societate. Au fost timpuri grele, cu toții speram că vom trăi o viața mai bună”, a declarat Midrigan.

Pavel Midrigan a ținut să menționeze că în cazul în care nu s-ar fi proclamat independența, moldovenii ar fi trăit la fel.

”În cazul în care nu se proclama independența, lucrurile erau să meargă exact așa. Nu era să se vadă mari schimbări. În momentul în care consiliul suprem al URSS a declarat că se desființează, toți ar fi trebuit să se împartă pe la "casele lor"”, a mai subliniat Midrigan.

La rândul său, Dumitru Pulbere consideră că Declarația de Suveranitate și cea de Independență conțin aceleași prevederi.

”Nu știm din ce cauze, ori din rea intenție, ori din neștiință, se trece cu vederea declarația de suveranitate a Republicii Moldova. Dacă să punem cele două documente alături, atunci declarația de suveranitate are o putere juridică mai mare”, a declarat în cadrul conferinței de presă fostul președinte al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere.

În ziua de 27 august 1991, o mare de oameni au ieșit în Piaţa Marii Adunări Naţionale. În acea zi ne-am declarat independenţa. La eveniment au participat 750 de mii de oameni, aproximativ 1/6 din populația de atunci a țării.

129
Tagurile:
27 de ani, evoluție, independență, Moldova, Moldova
Tematic
Conferință de presă ”27 de ani de independență: Încotro se îndreaptă Moldova?”
Скорая помощь

Stare de urgență în toată țara de astăzi: Iată ce nu vom avea voie facem

41
(reînnoit 18:09 29.11.2020)
Astăzi intră în vigoare regimul stării de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul țării – purtarea măștii de protecție în spațiile publice este obligatorie în toate spațiile publice.

CHIȘINĂU, 30 nov – Sputnik. De luni, 30 noiembrie, și până pe 15 ianuarie 2021, în toată țara este instituită starea de urgență în sănătate publică. Decizia a fost luată la sfârșitul săptămânii trecute de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, în scopul prevenirii răspândirii infecției COVID-19.

Vor fi reluate un șir de restricții anterioare și vor fi impuse altele noi. Este vorba în primul rând de faptul că, de astăzi, suntem obligați să purtăm masca de protecție în toate spațiile publice, atât închise, cât si deschise. Potrivit autorităților, aceasta este una dintre „măsurile de prevenire şi control al infecţiei COVID-19, aplicabile la nivel naţional”

„Purtarea măştilor de protecţie în toate spaţiile publice (de uz comun) deschise şi închise, în special în transportul public. Masca trebuie să acopere gura şi nasul”, se arată în anexa ordinului adoptat de CNESP.

Măsuri restrictive pentru următoarea perioadă

Autoritățile ai decis să interzică activitatea cluburilor de noapte (discoteci, karaoke, disco-baruri), măsura intrând în vigoare începând cu ziua de sâmbătă, 28 noiembrie 2020. Totodată, de astăzi restaurantele, barurile și cafenelele vor putea activa doar până la ora 22:00. Va fi interzisă activitatea acestora în intervalul orar 22:00 - 07:00.

În perioada stării de urgență în sănătate publică este interzisă organizarea și desfășurarea conferințelor științifice, competițiilor sportive, olimpiadelor cu prezența fizică a persoanelor. De asemenea, nu se va permite prezența spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte sau caselor de cultură.

În același timp, instituțiile publice și cele private stabilesc un regim special de muncă, fiind atras la serviciu doar personalul strict necesar pentru a asigura funcționalitatea întreprinderilor. Pentru angajații a căror activitate nu necesită prezența obligatorie la locul de muncă, va trebui să fie asigurată munca la distanţă.

Intervin modificări și în orarul de călătorie al transportul public, inclusiv în ceea ce privește numărul de unități de transport. Acesta va fi ajustat după necesitate în orele de vârf. Conducătorii auto, taxatorii și pasagerii vor fi obligați să poarte măști de protecție pe parcursul călătoriei.

În următoarea perioadă este admisă organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic și evenimentelor festive cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, fiind respectate măsurile de sănătate publică și întocmite obligatoriu listele de evidență epidemiologică a evenimentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
mască, restricții, stare de urgență
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
COVID - 19: Țările în care nu pot intra moldovenii - informații actualizate
Nu au mai fost atâtea până acum: Număr-record de cazuri noi de COVID


Загрузка...
Sală de operație, foto de arhivă

”Cadavrul” a înviat în timpul procedurii de îmbălsămare

422
(reînnoit 22:36 29.11.2020)
Personalul medical de la morgă a aruncat vina pe seama familiei ”defunctului”, organele de drept vor trebui să clarifice cauzele producerii acestui incident.

CHIȘINĂU, 29 nov – Sputnik. Un bărbat din Kenya, dat din greșeală drept decedat, a fost la un pas de a fi îmbălsămat de viu. Bărbatul în vârstă de 32 de ani și-a venit în fire când procedura la morgă începuse deja, informează publicația The Standart.

Medicii au observat că ”defunctul” se mișcă. Aceștia erau deja pe cale să introducă formaldehida. Personalul clinicii nu are de gând să-și recunoască greșeala, considerând că vinovate de cele întâmplate sunt rudele pacientului.

Este menționat faptul că rudele bărbatului nu au așteptat concluzia definitivă a medicilor.

Acesta și-a pierdut cunoștința acasă, iar familia l-a transportat la clinică. Peste câteva ore, rudelor li s-ar fi comunicat că bărbatul a murit.

Totuși, potrivit superintendentului spitalului, medicii au cerut timp ca să se lămurească în privința stării pacientului, însă rudele ia-u învinuit că nu se grăbesc și au dus singure ”corpul neînsuflețit” la morgă.

După ce bărbatul a ”înviat”, el a fost transferat într-un salon al spitalului. Avesta ar putea fi externat peste câteva zile.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

422
Tagurile:
Kenya, Îmbălsămat, morgă, defunct, cadavru


Загрузка...