Podul din strada Mihai Viteazul

În ce stare se află podurile din Chişinău: Iată ce spune Primăria

198
(reînnoit 21:19 20.08.2018)
Primăria Chișinău a făcut publice informații cu privire la podurile din municipiu. Iată în ce stare se află acestea.

CHIȘINĂU, 20 aug — Sputnik. După prăbușirea viaductului din orașul italian Genova, cetățenii se întreabă cu îngrijorare în ce stare se află podurile din Moldova. În contextul acestor discuții, Primăria Capitalei a decis să informeze opinia publică "referitor la starea podurilor din municipiu".

Astfel, potrivit Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie, în capitală sunt 20 de poduri.

1. Estacada din oraşul Sângera

Construită în anul 1978, este în stare bună atât tehnic, cât şi estetic. Necesită întreţinere de calitate şi reparaţii locale.

Sunt necesare următoarele lucrări: colmatarea fisurilor existente în asfalt și eparaţii locale a rosturilor de dilatare degradate.

2. Podul din str. Ismail

Construit în anul 1968, acest pod rutier cu suprastructura pe grinzi prefabricate din beton armat precomprimat, se află în stare nesatisfăcătoare atât tehnic, cât şi estetic.

Necesită expertiză amplă. Vizual sunt prezente următoare defecte: grinzi din beton degradate, piloni din beton degradaţi, hidroizolare degradată, iar termenul de exploatare este expirat, rosturi de dilatare degradate.

3. Viaduct bd. Dacia (Botanica — Centru)

Construite între anii 1983 — 1988, toate trei poduri rutiere necesită întreţinere de calitate şi reparaţii locale.

Vizual sunt prezente următoare defecte și necesare lucrări de întreținere: reparaţii locale a rostulurilor de dilatare degradate, colmatarea fisurilor existente în asfalt, idroizolare degradată.

4. Podurile din bd. Grigore Vieru (Zona Circul din Chişinău)

Construite în anul 1961, aceste două poduri rutiere necesită expertiză amplă.

Vizual sunt prezente următoare defecte: un piloni din beton defect, hidroizolare degradată şi a expirat termenul de exploatare a acesteia (25 ani), rosturi de dilatare degradate.

5. Podul din str. Mihai Viteazul

Construit în anul 1967, acest pod rutier cu suprastructura pe grinzi prefabricate din beton armat precomprimat necesită expertiză amplă.

Vizual sunt prezente următoare defecte: grinzile din beton necesită reparaţii specifice, piloni din beton degradaţi, hidroizolare degradată — a expirat termenul de exploatare a acesteia (25 ani), rosturi de dilatare degradate.

6. Podurile din str. Gradina Botanică — str. Lunca Bâcului

Aceste trei poduri rutiere cu suprastructura pe grinzi prefabricate din beton armat precomprimat se află în stare satisfăcătoare. Necesită întreţinere de calitate şi reparaţii locale.

Vizual sunt prezente următoarele defecte și necesită lucrări de întreținere: hidroizolare degradată, rosturi de dilatare degradate, colmatarea fisurilor existente în asfalt.

Grav: După viaductul de la Genova, alte două poduri se pot prăbuși>>>

În prezent trei pasaje necesită expertiză amplă şi anume — podul din str. Ismail, podurile din bd. Grigore Vieru şi podul din str. Mihai Viteazul.

Primăria Municipiului Chișinău informează că serviciile de resort vor prezenta un raport ce va conţine: descrierea stării tehnice a construcţiei, stabilirea ordinii de prioritate pentru lucrările de reparaţie, propuneri tehnice pentru lucrări de reparaţie.

198
Tagurile:
primaria Chisinau, poduri, stare, Chisinau
Tematic
Cine este cel de-al doilea moldovean, victimă în urma prăbușirii podului din Genova
Te iau fiorii: Filmul terifiant al prăbușirii podului în nordul Italiei
Moldovenii din Genova sunt îngroziți: Podul se clătina de câteva zile
Sală de operație, foto de arhivă

”Cadavrul” a înviat în timpul procedurii de îmbălsămare

419
(reînnoit 22:36 29.11.2020)
Personalul medical de la morgă a aruncat vina pe seama familiei ”defunctului”, organele de drept vor trebui să clarifice cauzele producerii acestui incident.

CHIȘINĂU, 29 nov – Sputnik. Un bărbat din Kenya, dat din greșeală drept decedat, a fost la un pas de a fi îmbălsămat de viu. Bărbatul în vârstă de 32 de ani și-a venit în fire când procedura la morgă începuse deja, informează publicația The Standart.

Medicii au observat că ”defunctul” se mișcă. Aceștia erau deja pe cale să introducă formaldehida. Personalul clinicii nu are de gând să-și recunoască greșeala, considerând că vinovate de cele întâmplate sunt rudele pacientului.

Este menționat faptul că rudele bărbatului nu au așteptat concluzia definitivă a medicilor.

Acesta și-a pierdut cunoștința acasă, iar familia l-a transportat la clinică. Peste câteva ore, rudelor li s-ar fi comunicat că bărbatul a murit.

Totuși, potrivit superintendentului spitalului, medicii au cerut timp ca să se lămurească în privința stării pacientului, însă rudele ia-u învinuit că nu se grăbesc și au dus singure ”corpul neînsuflețit” la morgă.

După ce bărbatul a ”înviat”, el a fost transferat într-un salon al spitalului. Avesta ar putea fi externat peste câteva zile.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

419
Tagurile:
Kenya, Îmbălsămat, morgă, defunct, cadavru


Загрузка...
Dezinfectant

Alertă în România: Pericol de orbire - avertismentul specialiștilor

638
(reînnoit 22:40 29.11.2020)
Reprezentanții Asociației Pro Consumatori trag un semnal de alarmă cu privire la dezinfectantul de mâini fabricat în China cu metilizotiazolinonă, substanță interzisă în UE și declarată alergenul anului 2013 în SUA.

BUCUREȘTI, 29 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Situație dificilă în România, unde specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la o serie de dezinfectanți de mâini aflați la comercializare în România. Este vorba despre dezinfectantul de mâini fabricat în China cu metilizotiazolinonă – substanță interzisă în UE și declarată alergenul anului 2013 în SUA.

Reprezentanții Asociației Pro Consumatori – APC – spun că în data de 27 noiembrie 2020, Comisia Europeană a luat cunoscut prin intermediul platformei Safety Gate-Sistem de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase - existenţa pe piaţa Uniunii Europene  a nouă mărci de dezinfectanţi de mâini neconformi, produse descoperite de autorităţile cu responsabilităţi în privinţa supravegherii pieţei produselor care reprezintă risc pentru sănătatea şi securitatea consumatorilor din următoarele ţări: Marea Britanie, Germania şi Franţa.

În compoziția unuia din dezinfectanții aflați la comercializare pe piața din România s-au găsit substanțe extrem de periculoase pentru viața oamenilor.

Vorbim despre un dezinfectant de mâini fabricat în Ucraina, iar alerta este transmisă de Germania. Produsul este comercializat sub denumirea de gel de mâini antibacterian pentru dezinfecție.

În compoziţia acestui produs s-a găsit metanol - valoare măsurată: 65,3% din greutate, care este extrem de toxic pentru sistemul nervos central și ochi.

Produsul se comercializa în recipient din plastic de 50 ml şi nu era prevăzut cu un sistem de închidere de siguranță pentru copii, fapt ce putea face posibilă ingerarea sau contactul cu substanţa metanol care putea provoca orbire și/sau deces, spun specialiștii APC.

Femeie cu mască
© Sputnik / Владимир Трефилов

În plus, de pe etichetă lipseau pictogramele de pericol și avertismentele obligatorii pentru acest tip de produs, astfel că utilizatorii nu dispuneau de informații privind toxicitatea și inflamabilitatea produsului.

Având în vedere că produsul nu respecta Regulamentul privind produsele biocide și Regulamentul privind clasificarea, etichetarea și ambalarea – CLP - s-a dispus retragerea acestuia de pe piață.

În România, situația este dezastruoasă. Și aceasta pentru că dezinfectanții pentru mâini comercializați aici nu au fost analizați de nici o instituție a statului român din punctul de vedere al verificării compoziției acestora, susține Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori.

În opinia sa, lipsa de verificare ridică mari semne de întrebare cu privire la siguranța pentru consumatori și, în mod special, pentru copii.

“Solicităm urgent să se dispună de către Ministerul Sănătății realizarea unor analize de natură chimică în laboratoarele acreditate pentru astfel de încercări şi să se retragă de la comercializare dezinfectanții care ne pun în pericol sănătatea și chiar viața”, spune conferențiar universitar doctor Costel Stanciu, președintele APC.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

638
Tagurile:
România, pericol, dezinfectanţi
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
O nouă mutație a coronavirusului, descoperită în Europa


Загрузка...
Bancnote de lei și euro

Prețul euro și dolarului astăzi: Cursul valutar BNM

0
(reînnoit 20:39 29.11.2020)
Euro s-a scumpit cu 4 bani, iar prețurile dolarului și leului românesc au urcat cu câte un ban la cursul valutar oficial pentru astăzi. Hrivna ucraineană și rubla rusească scad ușor în cotații.

CHIȘINĂU, 30 nov – Sputnik. La cursul stabilit de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru luni, 30 noiembrie, un dolar american echivalează cu 17,24 lei, un euro – cu 20,55 lei, o hrivnă ucraineană – cu 60,47 de bani, un leu românesc – cu 4,22 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 22,61 bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 30 noiembrie
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 30 noiembrie

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Rezervele valutare ale BNM sunt acum la un record istoric: au constituit 3 miliarde 536 de milioane și 950 de mii de dolari americani (3 536,95 milioane de dolari SUA) la 31 octombrie 2020.

Rezervele BNM au crescut cu 83,56 milioane de dolari SUA pe parcursul lunii trecute.

În luna octombrie, BNM a cumpărat de pe piața internă valută echivalând cu aproape 69 de milioane de dolari SUA.

Conform ultimei runde de prognoză a BNM, rata inflației medii anuale va constitui 4% în anul 2020 și 2,5% în 2021.

La sfârșitul lunii octombrie, ritmul anual al inflaţiei a constituit a constituit 1,56 la sută.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
cursul dolarului, cursul afișat de BNM, cursul de schimb valutar, curs
Tematic
„O minune economică” în Moldova? Răspunsul ministrului


Загрузка...