CHIȘINĂU, 17 aug – Sputnik. Realizarea Planului de acţiuni privind implementarea Declaraţiei Parlamentului Republicii Moldova cu privire la acceptarea Raportului Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului, în special vizând domeniile prioritare privind educaţia, cultivarea memoriei victimelor Holocaustului, combaterea antisemitismului, îmbunătăţirea legislaţiei naţionale în materie, au fost discutate de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, cu Robert Singer, vicepreşedintele Congresului Mondial Evreiesc, aflat într-o vizită de lucru în ţara noastră.
Potrivit unui comunicat al MAEIE, în cadrul discuţiei, interlocutorii au abordat unele aspecte ale cooperării internaţionale a Republicii Moldova, în particular în cadrul Alianţei Internaţionale a Memoriei Holocaustului (IHRA), relaţiile cu Congresului Mondial Evreiesc şi cu alte organizaţii relevante.
„Avem o cooperare foarte bună şi de durată cu Congresul şi suntem bucuroşi să vedem reprezentanţii acestuia în Republica Moldova şi să discutăm despre acţiunile pe care le desfăşurăm împreună pentru realizarea angajamentelor asumate de către autorităţile Republicii Moldova”, a declarat ministrul moldovean.
Robert Singer a apreciat angajamentul autorităţilor moldoveneşti în edificarea unei societăţi în spiritul toleranţei, nediscriminării şi respectării drepturilor cetăţenilor de toate etniile şi a confirmat disponibilitatea Congresului Evreiesc Mondial de a susţine eforturile Republicii Moldova în implementarea agendei de reforme.
În iulie 2016, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Declaraţia de acceptare a Raportului final al Comisiei internaţionale pentru studierea Holocaustului, prezidată de Elie Wiesel, iar în ianuarie 2017 Guvernul a aprobat un Plan de acţiuni privind implementarea acesteia. Anual, pe 27 ianuarie, țara noastră marchează Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului.
Fondat în 1936 la Geneva, Congresul Mondial Evreiesc este o federaţie internaţională a comunităţilor şi organizaţiilor evreieşti, care îşi are sediul central la New York. Organizaţia este reprezentată în peste 100 de ţări, având un statut consultativ special pe lângă Consiliul Economic şi Social al Statelor Unite.
CHIȘINĂU, 6 mart – Sputnik. Din imaginile postate pe internet se vede că incidentul s-a produs pe strada Ion Creangă din sectorul Buiucani al Capitalei. Șoferul unui automobil Reanult a lovit o femeie, care traversa strada regulamentar.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", psihologul Zinaida Gribincea a semnalat că în această perioadă de incertitudine, în interiorul oamenilor s-a instalat frica de a se îmbolnăvi sau de a-i infecta pe cei din jur. De fapt, sentimentul de frică este unul firesc, în cazul în care aceasta poate fi gestionată.
"De multe ori fricile pe care le experimentăm sunt iraționale și nu au un suport real. Frica exagerată trece în stare de panică și anxietate profundă", a subliniat psihologul.Mai mult, Zinaida Gribincea spune că doar patru procente dintre fricile oamenilor sunt reale, restul – imaginare. Exercițiile de respirație, plimbările în aer liber, practicarea unui hobby sunt printre cele mai răspândite metode ce pot preveni și gestiona stările profunde de frică.
În cazul în care frica devine mult prea accentuată este recomandat de apelat după ajutorul unui specialist.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova