Vacanță, litoral, insulă, plajă - poză simbol

O vedetă din Moldova a fost jefuită în Grecia: Iată ce bunuri i-au furat hoții - Video

525
(reînnoit 00:53 11.08.2018)
O vedetă cunoscută în Republica Moldova, dar și peste Prut a fost jefuită în Grecia.

CHIȘINĂU, 11 aug — Sputnik. Interpreta din Republica Moldova Irisha a fost jefuită. Totul s-a întâmplat pe insula Mykonos din Grecia, unde a mers în vacanță cu prietenele ei. Hoții au intrat în camerele fetelor și au luat tot ce au găsit de preț. Se pare că hoții au intrat în camere în timp ce fetele se distrau într-un restaurant. 

"Totul a mers pe dos chiar de la început. Toate prietenele mele au pierdut zborul, doar eu nu, parcă era un semn. Ne-am strâns toate în aproximativ doua zile. În ziua când hoții au intrat în camerele noastre, chiar de dimineață, cineva mi-a spart roata de la mașină. Probabil a fost totul planificat și a vrut să ne țină ocupate, a declarat interpreta într-o emisiune TV. 

Meet my #friends 😁❤️ #sorrynotsorry or #kissmenow?

Публикация от IRISHA 🎶🎤 (@irishaofficial) 2 Июл 2018 в 5:16 PDT

Tânăra a mai spus că în seara cu pricina au sărbătorit ziua de naștere a uneia dintre prietene și s-au întors în camere la ora 22:00. Când au venit, ușile nu erau forțate, în schimb mânerul geamului era rupt. 

 ”Parea ca hoțul avea o dublură la chei. Ciudat a fost că în fiecare zi veneau aceleași menajere să facă curat, însă atunci a venit o altă doamnă, cu un alt manager, care ne povestea că este un party mai spre seară, prin regiune. Noi am sunat și am verificat dacă personalul este de încredere și ne-au spus că totul e sub control", a declarat tânăra.

#summer 🔥 #you are my #favorite 💙

Публикация от IRISHA 🎶🎤 (@irishaofficial) 25 Июн 2018 в 8:00 PDT

După ce au văzut că le lipsesc mai multe lucruri personale, fetele au chemat poliția. 

” Managerul ne-a spus că în seara aceea au fost jefuite înca șapte vile, iar a noastra era cea dea opta.  Eu am avut de suferit cel mai mult. De la fete au luat bani și atât. Camera mea era prima de la intrare, acolo s-au dus direct. Toată camera era în dezordine. Mi-au luat 3 000 de euro, dar în total, mi-au adus daune de 20.000 de euro. Mi-au luat diamante, ceasuri, genți scumpe, chiar și haine. Noi am luat un avocat să se ocupe de caz, deja vedem cu ce se va sfârși toata această nebunie”, a mai declarat interpreta. 

525
Tagurile:
vacanta, hoti, vedeta, prieteni, jaf, Grecia
Tematic
O vedetă de la noi s-a măritat în secret: Iată cine este mirele - Foto
Din Viena la Butuceni cu motocicleta: Iată despre ce vedetă este vorba
Miting la Râbnița

Transnistrenilor li s-a propus aleagă pe ce mal al Nistrului trăiască

95
(reînnoit 22:49 02.07.2020)
Podul peste Nistru în orașul transnistrean Râbnița a fost blocat joi timp de câteva ore. Cauza a fost mitingul spontan al celor care muncesc pe malul drept al Nistrului.

CHIȘINĂU, 2 iul – Sputnik. Șeful Internelor de la Tiraspol și a Centrului operativ pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, Ruslan Mova, a venit în fața protestatarilor. După ce au comunicat cu acesta, oamenii s-au împrăștiat, însă un bilanț nu a fost făcut deocamdată.

Opinia participanților la miting.

Localnicii care lucrează pe malul drept, în orașul Rezina, s-au adunat de dimineață în număr mare la Râbnița, pe podul peste Nistru.

Astăzi, acestora nu li s-a dat voie să treacă râul, iar permisele care le permiteau să facă acest lucru au fost anulate de autorități. Decizia a fost motivată prin faptul că în Moldova este o situație complicată în ceea ce privește răspândirea coronavirusului.

Principala cerere a celor prezenți la miting a fost să fie lăsați să circule liber pe malul drept al Nistrului.

Poziția autorităților transnistrene

Dialogul șefului departamentului de Interne, Ruslan Mova, cu protestatarii a durat aproape o oră și jumătate. Oamenii și-au spus problemele și îngrijorările, iar funcționarul a explicat poziția autorităților.

”Moldova a anulat practic toate restricțiile. În fiecare se se îmbolnăvesc câteva sute de oameni. Vreți așa ceva? Atunci mergeți. Însă Centrul operativ realizează indicațiile medicilor, care spun că trebuie să așteptăm o scădere a numărului celor infectați pe malul drept al Nistrului”, a afirmat Mova.

Potrivit acestuia, circulația în afara regiunii transnistrene trebuie limitată pe parcursul următoarelor două săptămâni. Dacă situația pe malul drept se va îmbunătăți, doar atunci vom relaxa regimul de carantină și vom permite părăsirea teritoriului regiunii. Mai mult decât atât, el a îndemnat oamenii să țină cont de opinia majorității și a specialiștilor, care dictează regulile izolării sanitare.

”Sunteți liberi să alegeți. Sau să plecați acolo, să munciți și, în perioada pandemiei, să trăiți acolo. Sau să plecați pentru un timp și să acceptați o perioadă de două săptămâni de carantină la întoarcerea în regiune. Alegeți. Noi nu vă oprim”, a subliniat el.

Celor care au rămas fără lucru, Mova le-a promis să le ofere locuri de muncă în regiune. El le-a spus că în spitalele pentru bolnavii de coronavirus sunt locuri vacante bine plătite – cu peste șase mii de ruble transnistrene.

”Vă așteptăm în calitate de sanitari, iar dacă la Chișinău primiți mai mult, înseamnă că vă puteți permite să închiriați un apartament acolo”, a spus el

În ceea ce privește neconstituționalitatea deciziei cu privire la anularea permiselor, Mova a menționat că aceasta nu a fost adoptată întâmplător -  câțiva locuitori din regiune care munceau la întreprinderi de pe malul drept s-au infectat cu CIVUD-19. El le-a propus de asemenea oamenilor care au participat la miting să depună o sesizare la Curtea Constituțională pentru a fi examinată legitimitatea acestei decizii.

”Haideți să le dăm posibilitate juriștilor să se descurce. Să dea specialiștii o apreciere juridică, dacă este legală și constituțională decizia respectivă”, a conchis el.

Reacția Chișinăului

Chișinăul oficială condamnă acțiunile Tiraspolului.

”Acțiunile de îngrădire a liberei circulații a cetățenilor încalcă drepturile omului și documentele statutare în procesul de reglementare transnistreană”, a declarat viceprim-ministra pentru reintegrare, Cristina Lesnic.

Teste pentru COVID-19
© Sputnik / Григорий Сысоев
Potrivit acesteia, interzicerea intrării și ieșirii din regiunea transnistreană, anunțată astăzi, a tensionat și mai mult populația atât din regiune, cât și de pe malul drept al Nistrului.

”Populația care are nevoie stringentă de a se deplasa și de a munci pentru a-și hrăni familiile, a vizita medicul sau au alte aspecte de urgență”, a explicat ea.

Lesnic a făcut apel către Tiraspol să se abțină de la sancțiuni împotriva celor care și-au exprimat nemulțumirile prin proteste, dar și să elimine necondiționat posturile instalate ilegal, în opinia ei, și să restabilească libera circulație a cetățenilor Republicii Moldova pe ambele maluri ale Nistrului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

95
Tagurile:
Nistru, Râbnița, Libera circulație, regiunea transnistreană
Tematic
Ședință experților de la Chișinău și Tiraspol: Ce probleme au fost abordare


Загрузка...
Ion Ștefăniță

Ion Ștefăniță: Câte monumente ale lui Ștefan cel Mare sunt sub ocrotirea statului

22
(reînnoit 21:57 02.07.2020)
Astăzi se împlinesc 516 ani de la moartea lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Cu acest prilej, directorul Agenției pentru Inspectarea şi Restaurarea Monumentelor, Ion Ștefăniță, a menționat cele mai importante monumente cu statut protejat, edificate în cinstea Domnitorului.
Ion Ștefăniță: Câte monumente ale lui Ștefan cel Mare sunt sub ocrotirea statului

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, Ion Ștefăniță a remarcat că pe teritoriul țării noastre există 1284 de monumente cu statut protejat, incluse în Registrul Monumentelor de Importantă Națională și Municipală. Printre aceste monumente de for public se regăsesc și cele ale personalităților care au avut un rol deosebit în istoria neamului nostru.

Potrivit lui, în Republica Moldova sunt doar două monumente ale domnitorului Ștefan cel Mare, care au statut separate de protecție. Totuși există mai multe monumente ale Domnitorului în diverse centre rationale, însă acestea nu au statu de protecție.

"În Registrul Monumentelor se regăsesc două monumente importante și cunoscute de către întreaga societate. Este vorba de monumentul din Piața Marii Adunări Naționale din Capitală, inaugurat în anul 1929 de către sculptorul Alexandru Plămădeală și monumentul lui Ștefan cel Mare din Piața Independenței, iaugurat în anul 2004, la Bălți", a precizat Ion Ștefăniță.

Amintim că Ștefan cel Mare și Sfânt a fost Domnitorul Moldovei între anii 1457 și 1504, timp de 47 de ani. Pe parcursul domniei sale a dus peste 40 de războaie sau bătălii. Cel mai mare succes militar a fost victoria zdrobitoare în Bătălia de la Vaslui din 1475 împotriva unei puternice armate otomane.

Ștefan cel Mare a fost canonizat în anul 1992. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

22
Tagurile:
Ion Ștefăniță, monumente, Ștefan cel Mare


Загрузка...
Aur

Justiția britanică a blocat accesul lui Maduro la aurul Venezuelei din UK

0
(reînnoit 23:24 02.07.2020)
Justiția britanică a respins cererea Venezuelei de returnare a aurului păstrat în Banca Angliei, sub pretextul că președintele legitim al republicii bolivariene ar fi Guaido.

CHIȘINĂU, 2 iul – Sputnik. Înalta Curte din Londra l-a declarat pe Juan Guaido președinte legal al Venezuelei, respingând în acest fel solicitarea înaintată de Caracas de returnare a lingourilor de aur, în valoare de 930 milioane de euro, care se păstrează în Marea Britanie. Autoritățile intenționau să utilizeze aceste surse pentru combaterea pandemiei.

“Guvernul Maiestății Sale îl recunoaște pe Guaido în calitate de președinte interimar al Venezuelei. Prin urmare, nu îl recunoaște pe domnul Maduro”, este precizat în decizia instanței care a examinat litigiul dintre Banca Venezuelei și Banca Angliei.

Banca Centrală a Venezuelei a anunțat că va ataca această decizie. Reprezentantul ei a declarat că poziția justiției britanice este una absurdă.

La sfârșitul lunii ianuarie a anului trecut, agenția Bloomberg a anunțat, cu trimitere la propriile surse, că Banca Angliei a refuzat să întoarcă autorităților de la Caracas 1,2 miliarde de dolari în formă de aur. O sursă, identitatea căreia nu este dezvăluită, i-a declarat agenției că decizia de a refuza returnarea aurului a fost luată după ce oficiali americani de rang înalt, inclusiv secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, și consilierul președintelui SUA pentru securitatea națională, John Bolton, au exercitat presiuni asupra colegilor lor britanici, pentru ca aceștia să blocheze accesul președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, la activele lui din străinătate. Ulterior, Maduro a declarat că în că Banca Angliei se păstrează peste 80 tine de aur care aparțin statului venezuelean.

De asemenea, în presă s-a strecurat informația că Guaido i-a solicitat premierului britanic de atunci, Theresa May, să nu returneze guvernului lui Maduro lingourile de aur.

La începutul anului trecut în Venezuela au izbucnit acțiuni de protest împotriva actualului președinte, Nicolas Maduro. În contextul dezordinilor de stradă, președintele Parlamentului, Juan Guaido, s-a autoproclamat ilegal președinte interimar al țării. Un șir de state occidentale în frunte cu SUA au declarat că îl recunosc pe Guaido în calitate de nou șef al statului. La rândul său, Maduro a declarat că șeful Parlamentului este o “marionetă a SUA”. Rusia, Chiar și alte state l-au susținut pe Maduro în calitate de președinte legitim al țării. Moscova a declarat că “statutul de președinte” al lui Guaido nu există.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Anglia, banca, aur, Maduro, Venezuela
Tematic
Venezuela a reținut doi americani acuzați de invazie navală în țără


Загрузка...