Dietă

Atenţie: Iată de ce mesele târzii sunt periculoase pentru sănătatea ta

81
(reînnoit 16:54 24.07.2018)
În urma unui studiu în care au fost analizate datele de la sute de persoane, oamenii de știință au ajuns la concluzia că mesele târzii sunt periculoase pentru sănătate. Ce au constatat.

CHIȘINĂU, 25 iul — Sputnik, Doina Crainic. Cercetătorii de la Institutul Global Health din Barcelona au ajuns la concluzia că obiceiul de a mânca cu mai puțin de două ore înainte de a merge la culcare poate crește riscul de a dezvolta cancer la sân și la prostată. Studiul a fost publicat in revista International Journal of Cancer.

Specialiștii au analizat informaţiile despre bolile de la 621 de pacienți cu cancer de prostată și 1200 de pacienți cu cancer la sân. În plus, aceștia au adunat un grup de voluntari care nu aveau cancer, alcătuit din 1321 de femei și 872 de bărbați, care au răspuns la întrebări cu privire la regimul lor de somn și la orele când luau masa de seară.

Cercetatorii au descoperit că, în cazul celor care mâncau cu cel putin două ore înainte de somn, riscul de a dezvolta cancer de sân a scazut cu 16%, iar riscul de a dezvolta cancer de prostată s-a diminuat cu 26%, comparativ cu cei care au mers la culcare imediat după cină. 

Potrivit oamenilor de știință, bolile oncologice ale sânului și prostatei sunt deseori asociate cu activitatea a diferiți hormoni, ale căror fluctuații depind de ritmurile circadiane ale corpului. Prin urmare, mesele târzii pot perturba aceste ritmuri și pot conduce la cancer.

Potrivit experților de la Organizația Mondială a Sănătății, în fiecare an apar în lume de la opt mii până la un milion de cazuri noi de cancer mamar. În funcție de numărul de decese cauzate de această boală în rândul femeilor, acest tip de cancer se situează pe locul al doilea. Cea mai mare incidență se întâlnește în Statele Unite și în Europa de Vest. 

Cancerul de prostată este unul dintre cele mai frecvente neoplasme maligne la bărbați. În fiecare an, mai mult de 400.000 de cazuri de cancer de prostată apar în întreaga lume. În mai multe țări, ocupă locul doi sau trei în topul bolilor oncologice, după cancer pulmonar și cancer de stomac.

81
Tagurile:
periculoase, alimente
Tematic
Cinci alimente „dăunătoare" care sunt, de fapt, bune pentru sănătate
Mai mulți agricultori se pregătesc să blocheze traseul național Chișinău-Căușeni

Asociațiile din sectorul agroindustrial, împotriva majorării TVA în agricultură

10
(reînnoit 11:57 01.12.2020)
Reprezentanții asociațiilor din domeniul agroindustrial sunt nemulțumiți de proiectul politicii bugetar-fiscale, aprobat ieri de Guvern. Ei susțin că inițiativele vor îngreuna situația agricultorilor și au făcut apel la fracțiunile parlamentare să nu voteze legea.

CHIȘINĂU, 1 dec - Sputnik. Reprezentanții celor mai importante asociații din sectorul agroindustrial au ieșit astăzi într-o conferință de presă și și-au expus nemulțumirea față de proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021 aprobat ieri de Guvern. 

”Este o politica care va îngreuna și mai mult lucrurile în agricultură, mai ales după un an greu provocat de secetă. Suntem indignați că politica fiscală care vizează sectorul agricol a fost aprobată de Guvern fără să fie consultați producătorii. În noua politică fiscală este prevăzut majorarea cotei TVA de la 8% la 12%. Astfel, va crește povoara fiscală pentru producătorii agricoli, iar după consecințele din acest an, starea în sector se va înrăutăți dramatic”, a declarat Iurie Fală, directorul executiv al Asociației ”Moldova Fruct”. 

Astfel, 10 organizații din sectorul agroindustrial au înaintat deja un demers către toate fracțiunile parlamentare, în care și-au exprimat dezacordul cu privire la proiectul politicii bugetar-fiscale pentru 2021.

”Matematica autorilor care au elaborat proiectul politicii-fiscale va lovi în agricultură, dar și în consumator pentru că vor crește prețurile la produsele alimentare. Toate asociațiile sunt de aceeași părere că trebuie să ne apărăm drepturile pe toate căile legale. Politica fiscală ar trebui să creeze perspective de investiții, iar problemele să nu fie soluționate pe apucate. Ministerul Finanțelor nu trebuie să mărească cota TVA și să pună agricultorii în situații dificile, fiindcă de pe urma acestor modificări vor avea de suferit toți agricultorii, mai ales întreprinderile mici și mijlocii”, a precizat Iurie Fală, directorul executiv al Asociației ”Moldova Fruct”. 

Totodată, reprezentanții asociaților sunt de părere că ar trebui format un grup de lucru care să analizeze toată situația, să poarte discuții cu angajații din sectorul agroindustrial pentru a găsi o formulă corectă, care să avantajeze ambele părți. 

”Este o altă povoară care va duce întreprinderile la faliment. Guvernarea nu vrea să consulte reprezentanții din domeniul nostru. Un simplu economist poate demonstra că ceea ce propun ei pentru majorarea acestei cote la TVA în afară de prejudicii care vor fi aduse producătorilor, va aduce și bugetului de stat. Și atunci ne întrebăm cu ce scop se fac aceste modificări?”, a spus Vasile Mirzenco, director executiv al Federației Naționale a Fermierilor. 

Fermieri din 15 raioane ale țării, dar și reprezentanți ai asociaților de producători și agricultori au anunțat că vor protesta miercuri, la ora 11:00, în centrul Capitalei în potriva indiferenței manifestată de autorități pentru problemele celor din acest domeniu. De precizat că vineri mai mulți primari din țară au protestat în fața  Ministerului Finanțelor, dar și a Guvernului, fiind nemulțumiți de faptul că statul vrea să plafoneze taxele pe care autoritățile locale le percep de la agenții economici. Cu toate acestea, luni membrii Guvernului au aprobat proiectul politicii bugetar-fiscale pentru 2021. Documentul urmează să ajungă la Parlament. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

10
Tagurile:
agricultorii moldoveni, Proteste agricultori, agricultori
Tematic
Mesajul lui Ion Perju pentru agricultori, la sfârșit de toamnă - detalii
Ciubuc: Prognoze sumbre pentru agricultori în 2021


Загрузка...
Pomul de Crăciun din cenrul Capitalei

Chișinău: Unde va fi inaugurat astăzi Pomul de Crăciun

37
(reînnoit 11:37 01.12.2020)
În această seară va avea loc inaugurarea oficială a sărbătorilor de iarnă în Capitală, în acest scop au fost pregătite mai multe locuri unde chișinăuienii pot merge să se bucure de spectacol.

CHIȘINĂU, 1 dec - Sputnik. Primarul Capitalei, Ion Ceban, a anunțat într-o postare pe pagina sa de Facebook anul acesta sărbătorile de iarnă, Crăciunul și Anul Nou, se vor desfășura în Chișinău “fără târguri, fără iarmaroace și cu respectarea normelor anti COVID-19”.

Însă ca de sărbătoare să se poată să se bucure tot omul, aproape toate zonele verzi, parcurile, scuarurile din toate sectoarele capitalei au fost amenajate de sărbătoare: cu mulți brazi, luminițe, figurine decorative, cu colinde colinde şi piese de Anul Nou.

Iată adresele unde oamenii pot merge să se bucure de sărbătoare.

Sectorul Centru

- Parcul Catedralei Mitropolitane unde a fost instalat şi decorat Pomul de Crăciun

- Scuarul din str. C. Negruzzi, nr. 2/4, Magazinul Grand Hall

- Scuarul din str. Lev Tolstoi 24/1, HiperMarket Nr. 1

- CC ,,MallDova”, str. Arborilor nr. 21

- Scuarul Preturii sectorului Centru str. Bulgară, nr. 43

- Scuarul din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 8, în faţa magazinului ,,Unic” şi în preajma S.A.Moldtelecom

- Scuarul din str. V. Dokuceaev, nr. 11

- Scuarul ,,Mihai Eminescu”

- Scuarul ,,Ion și Doina Aldea-Teodorovici” din str. Al. Mateevici.

Sectorul Buiucani

- Sediul Preturii sectorului Buiucani

Satul Listvianka pe malul lacului Baikal din regiunea Irkutsk
© Sputnik / Kirill Shipitsin

- Parcul ”Alunelul”

- Scuarul din str. Bucuriei

- Intrarea în Parcul ”Valea Morilor”

- Scuarul Teatrului de Operă și Balet

- Intrarea în Grădina Publică ”Ștefan cel Mare și Sfânt”

- Parcul ”La Izvor”

- Scuarul din fața Centrului Zity Mall

- Scuarul din fața sediului Orange – Moldova, str. Alba Iulia

- Piața Constituției, intersecția străzilor Alba Iulia - Ion Creangă

- Sensul giratoriu str. I. Creangă – bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Sectorul Râșcani

- Scuarul Mezon din bd. Moscova, 21

- Str. Alecu Russo, 2/2 , Pan-Com

- Scuarul din str. Miron Costin

- Pretura Rîşcani, str. Kiev, 3

- Strada pietonală Eugen Doga lângă Banca Comercială ,,Moldova Agroindbank”

- Bd. Grigore Vieru, 1, în preajma Băncii Națională a Moldovei

- Aleea de pe bd. Grigore Vieru, 22-24 intersecție cu str. Romană

- Scuarul din str. Kiev, 1

- Sensul giratoriu de la str. Calea Orheiului, lângă Mercedes Centru

- Sensul giratoriu de la bd. Renașterii Naționale, lângă Circ

- Sensul giratoriu de la str. Petricani, lângă magazinul Supraten

- Sensul giratoriu de la str. Calea Moșilor intersecție cu str. Calea Orheiului (Visterniceni)

Sectorul Botanica

- Havuzul muzical, bd. Decebal, 22

- Scuarul Preturii Botanica, str. Teilor, 10

- Bd. Dacia intersecție cu str. N. Zelinski

- Scuarul Sarmizegetusa

Sectorul Ciocana

- Aleea bd. Mircea cel Bătrân/str. Petru Zadnipru

- Rondul din bd. Mircea cel Bătrân/str. Alecu Russo

- Bd. Mircea cel Bătrân/str. Igor Vieru

- Scuarul Preturii sectorului Ciocana

- Centrul Municipal de Tineret, str. Petru Zadnipru 3/2

- Ceretto Cafe, bd. Mircea cel Bătrân, 4/6

- Select Banquet Hall, bd. Mircea cel Bătrân, 21

- Magazinul „ LINELLA”, bd. Mircea cel Bătrân 11/6

- Magazinul Nr.1, bd. Mircea cel Bătrân, 24

- „Kaufland”, bd. Mircea cel Bătrân 25/1

- Magazin „ Led Shop”, Bd. Mircea cel Bătrân, 39

- Inspectoratul de poliție Ciocana, str. Voluntarilor, 3/1

- DETS Ciocana, str. Alecu Russo, 57

- Taxi Blues, str. Petru Zadnipru, 9

- Trattoria della nona, str. Sadoveanu 20/1

- DRAFT, bd. Mircea cel Bătrân, 9

- Dulcinella, str. Alecu Russo,20

Primarul Ion Ceban a mai precizat că inaugurarea oficială a sărbătorilor de iarnă va avea loc tradițional în această seară, iar până̆ pe 25 decembrie, la toate adresele sus menționate vor fi amenajate pentru ca toți doritorii să se poată̆ bucura de magia sărbătorilor de iarnă în sectorul în care locuiesc.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

37
Tagurile:
chișinău, inaugurat, Pomul de Crăciun


Загрузка...
Maia Sandu

Politica Maiei Sandu ar putea aduce daune ireparabile reglementării transnistrene

22
(reînnoit 11:57 01.12.2020)
Președintele ales al Moldovei își concentrează atenția pe „eliminarea prezenței militare rusești” fără să spună vreun cuvânt despre soluționarea politică a diferendului.

La prima sa conferință de presă de după alegeri, Maia Sandu s-a pronunțat din nou în favoarea retragerii contingentului militar rus din Transnistria. Președintele ales amiintește despre acest lucru în fiecare discurs public al său - și, judecând după intensitatea declarațiilor, subiectul prezenței militare a Rusiei în Transnistria va deveni unul dintre subiectele cheie în timpul președinției sale.

Nu există nimic nou în tema contingentului militar rus pentru Chișinău. De exemplu, fiecare președinte nou al Moldovei este obligat să se ocupe de problema scoaterii sau nimicirii, sau a altui mod de a rezolva problema cu stocurile uriașe de muniție ale armatei a 14-a sovietice, care se află în depozitele din Cobasna. Aceste depozite sunt păzite de armata rusă din cadrul Grupului Operațional al Forțelor Ruse din Transnistria (OGRV). Și mulțumesc lui Dumnezeu că sunt păzite, pentru că în caz de ceva Beirutul ne va părea o petardă copilărească în comparație cu ceea ce se poate întâmpla la aceste depozite.

Totuși, judecând după declarațiile pe care Maia Sandu a reușit să le facă, noul președinte ales al Moldovei arată aici o abordare exotică și foarte îngrijorătoare.

"Când vorbim despre prezența rusească în Moldova, trebuie să o împărțim în două componente. Prima este Grupul Operațional al Forțelor Militare. Nu avem un acord cu privire la localizarea acestor trupe, iar poziția Moldovei este că acestea ar trebui retrase, precum și armele", a spus Sandu.

De asemenea, potrivit președintelui ales al Moldovei, ea va pleda și pentru retragerea forțelor de menținere a păcii.

"Cealaltă parte este misiunea de menținere a păcii. Avem un acord din 1992 privind desfășurarea forțelor de menținere a păcii. Moldova consideră că, deoarece nu există amenințări militare, această misiune ar trebui transformată într-o misiune civilă sub auspiciile OSCE", a spus ea.

Rețineți doar pentru viitor că o situație în care „nu există amenințări militare”, așa cum a arătat practica ultimelor decenii de mai multe ori, se poate transforma într-o astfel de amenințare militară timp de 24 de ore, iar drept consecință are de suferit nu doar întregul continent european, ci și este o bătaie de cap pentru întreaga lume.

Să subliniem un alt punct important: pentru prima dată, problema retragerii militarilor ruși, în discursul primei persoane în stat, (pe care Sandu îl va ocupa pe 24 decembrie) nu a fost legată de o reglementare politică.

Adică, carul nu se pune, pur și simplu, înaintea carului. Este instalat separat și anume pe acesta se propune să-l împingem.

Poate că Sandu crede că aduce o notă inovatoare afirmând că „poziția ei este că ”trupele” ar trebui retrase, precum și armamentul”. Dacă este așa, atunci președintele ales al Moldovei se înșală grav. Nu este suficient doar să „ai o poziție” - poate, așteptând să apară parteneri externi care vor implementa această poziție.

De exemplu, al treilea președinte al Moldovei, Vladimir Voronin, sub care a început procesul de scoatere a muniției din depozitele din Cobasna, îi poate reaminti lui Sandu cât de dificil este acest lucru. După negocieri îndelungate, dificile și detaliate, primul eșalon a fost pregătit pentru expediere acum 19 ani, pe 30 noiembrie 2001 - primele 500 de tone din 42.000 (!) de tone.

Dacă Sandu nu-și amintește ce a urmat, atunci să ceară sfatul unui expert reputat. Acesta vă va spune că s-a reușit scoaterea a 42 de eșaloane de muniție, după care totul s-a oprit în loc. Și nu pentru că au intervenit „forțe externe” necunoscute, încercând să intervină în proces. Ci pentru că în Transnistria au început proteste de masă, când oamenii s-au întins literalmente pe șine, obstrucționând mișcarea trenurilor militare care scoteau obuzele. Situația din procesul de negociere s-a schimbat. Procesul a devenit mai complicat, iar apoi scoaterea acestora s-a oprit de tot.

Din această experiență, Maia Sandu - dacă intenționează să rezolve probleme reale și să nu se angajeze în exprimarea agendei politice a altcuiva - ar trebui să învețe o lecție importantă: problema scoaterii armamentului (și retragerea militarilor care păzesc depozitele) nu poate fi rezolvată fără acordul, în primul rând, al transnistrenilor înșiși. Și, în general, fără a lua în considerare opinia locuitorilor de pe malul stâng, este imposibil să se rezolve oricare dintre problemele legate de ei.

Adică, apucându-se de soluționarea acestei probleme, un politician responsabil ajunge instantaneu și inevitabil la concluzia corectă: în primul rând, este necesar dialogul. Acesta este chiar calul care trebuie să scoată carul greu al problemei, să-l miște din loc.

Cu toate acestea, Maia Sandu nu a spus niciun cuvânt despre intenția sa de a iniția un dialog cu Transnistria. Mai mult, ea a declarat că nu a planificat nicio întâlnire cu Vadim Krasnoselski în viitorul apropiat și a văzut rolul ei în procesul de negociere doar ca facilitând activitatea formatului „5 + 2”. Dar înainte de a face ceva în cadrul formatului internațional, poate pentru început merită măcar să dai mâna cu cei cu care urmează să negociezi?

Imediat a devenit clar că atunci când a mers la conferința de presă cu declarații importante despre problema reglementării transnistrene, Sandu nici măcar nu a încercat să se consulte cu aceiași participanți în formatul 5 + 2.

Comentând declarațiile lui Sandu, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a spus că Moldova „nu a discutat anterior cu Rusia propunerea de retragere a forțelor rusești de menținere a păcii din Transnistria și dislocarea observatorilor civili aici sub auspiciile OSCE”, care a fost exprimată de Maia Sandu.

Apropo, propunerea de a transforma misiunea de menținere a păcii într-una civilă nu este nici ea nouă. Conversații similare au avut loc deja pe marginea procesului de negociere din 2007. Și această experiență Sandu trebuie, de asemenea, să o studieze înainte de a formula maxime care nu promit altceva decât să destabilizeze situația în care Sandu (cel puțin din vorbe) intenționează să obțină progres.

Se pare că președintele ales al Moldovei va trebui să învețe multe lucruri înainte de a încerca să dezlege nodurile care nu se dezleagă cu amenințări.

Per ansamblu, putem concluziona că procesul propriu-zis de reglementare nu este interesant pentru administrația Sandu. Accentul este pus pe eliminarea prezenței militare rusești. Cel puțin aceasta este tocmai concluzia care trebuie trasă din cele spuse de șeful ales al statului moldovenesc.

Nu mai întâi „să se ajungă la o formulă solidă și stabilă pentru asigurarea integrității teritoriale a Moldovei, cu condiția respectării intereselor tuturor cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului” și abia apoi să se decide asupra retragerii forțelor de menținere a păcii. Ci să fie retrași soldații de menținere a păcii, și atât. Problemele care vor urma inevitabil unei astfel de acțiuni, aparent, sunt planificate a fi soluționate expromt, pe măsură ce vor apărea.

O astfel de abordare nu poate fi numită serioasă. Dar poate fi numit cu încredere periculoasă și destabilizatoare. Practica unui sfert de veac a reglementării conflictului de pe Nistru a arătat că intransigența și lipsa de flexibilitate sunt instrumente inutile. Desigur, când vine vorba de interesele naționale ale Republicii Moldova și de reunificarea țării. Și nu despre îndeplinirea ordinelor altor persoane de a expulza Rusia din regiune - cu orice preț. Prețul în acest caz ar putea fi unul greu de suportat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

22
Tagurile:
retragere, Rusia, trupe de menținere a păcii, Transnistria, Maia Sandu
Tematic
Maia Sandu insistă ca Rusia să-și retragă trupele din Transnistria
Maia Sandu: Eu îmi doresc relații bune cu Rusia


Загрузка...