Femei însărcinate, imagine de arhivă

E lege: Ce trebuie știe mamele care nu sunt angajate în câmpul muncii

296
(reînnoit 15:19 22.07.2018)
Iată câți bani vor fi alocați în 2018 pentru acordarea indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale.

CHIȘINĂU, 23 iul — Sputnik. Conform datelor oferite de Casa Națională de Asigurări Sociale, pentru acordarea îndemnizațiilor în 2018 au fost planificate peste 200 de milioane de lei, iar pentru anul 2019 cheltuielile vor ajunge la aproximativ 218 milioane de lei. Astfel, mărimea medie a indemnizației de maternitate în anul 2018 va fi de 20.828 de lei, iar în 2019 — 22.681 de lei.

Acum un an de zile, Parlamentul a aprobat mai multe amendamente la legea care prevede acordarea indemnizațiilor de maternitate pentru soția aflată la întreținerea soțului asigurat. Responsabilii din cadrul Ministerului Muncii, declarau atunci că prin această normă va fi stabilit un raport de proporționalitate și echitate între toate categoriile beneficiare de indemnizație de maternitate.

Ținem să reamintim că potrivit autorilor, dacă la data acordării concediului de maternitate soția nu este angajată în câmpul muncii și nu realizează venitul asigurat, dar se află la întreținerea soțului asigurat, aceasta va primi indemnizație de maternitate.

Conform prevederilor legale, indemnizaţia de maternitate se acordă integral la a 30-a săptămână de sarcină, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, iar în cazul nașterilor multiple sau cu complicații se acordă încă 14 zile.

Precizăm că modificările au fost operate după ce Curtea Constituțională (CCM) a decis că prevederea legală privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale este neconstituțională.

296
Tagurile:
muncii, campul, mame
Tematic
Șocant! Revolta unei mame din Glodeni: ”Ne vaccinați copiii ca pe animale”


Загрузка...