Dietă

Atenţie: Iată de ce mesele târzii sunt periculoase pentru sănătatea ta

265
(reînnoit 09:52 22.07.2018)
În urma unui studiu în care au fost analizate datele de la sute de persoane, oamenii de știință au ajuns la concluzia că mesele târzii sunt periculoase pentru sănătate. Ce au constatat.

CHIȘINĂU, 21 iul — Sputnik, Doina Crainic. Cercetătorii de la Institutul Global Health din Barcelona au ajuns la concluzia că obiceiul de a mânca cu mai puțin de două ore înainte de a merge la culcare poate crește riscul de a dezvolta cancer la sân și la prostată. Studiul a fost publicat in revista International Journal of Cancer. 

Specialiștii au analizat informaţiile despre bolile de la 621 de pacienți cu cancer de prostată și 1200 de pacienți cu cancer la sân. În plus, aceștia au adunat un grup de voluntari care nu aveau cancer, alcătuit din 1321 de femei și 872 de bărbați, care au răspuns la întrebări cu privire la regimul lor de somn și la orele când luau masa de seară. 

Cercetatorii au descoperit că, în cazul celor care mâncau cu cel putin două ore înainte de somn, riscul de a dezvolta cancer de sân a scazut cu 16%, iar riscul de a dezvolta cancer de prostată s-a diminuat cu 26%, comparativ cu cei care au mers la culcare imediat după cină. 

Potrivit oamenilor de știință, bolile oncologice ale sânului și prostatei sunt deseori asociate cu activitatea a diferiți hormoni, ale căror fluctuații depind de ritmurile circadiane ale corpului. Prin urmare, mesele târzii pot perturba aceste ritmuri și pot conduce la cancer. 

Potrivit experților de la Organizația Mondială a Sănătății, în fiecare an apar în lume de la opt mii până la un milion de cazuri noi de cancer mamar. În funcție de numărul de decese cauzate de această boală în rândul femeilor, acest tip de cancer se situează pe locul al doilea. Cea mai mare incidență se întâlnește în Statele Unite și în Europa de Vest. 

Cancerul de prostată este unul dintre cele mai frecvente neoplasme maligne la bărbați. În fiecare an, mai mult de 400.000 de cazuri de cancer de prostată apar în întreaga lume. În mai multe țări, ocupă locul doi sau trei în topul bolilor oncologice, după cancer pulmonar și cancer de stomac.

265
Tagurile:
periculoase, alimente
Tematic
Pericol pentru sănătate: Greșeala pe care o face toată lumea când prăjește alimente
În nordul republicii a nins în prima zi de iarnă

Geruri năprasnice ne așteaptă în a doua zi de iarnă

224
Iarna își intră în drepturi chiar din primele zile ale lui decembrie. Pentru mâine sunt prognozate minime de până la -7 grade Celsius. Totuși, precipitații puternice nu se așteaptă în următoarele zile. 

CHIȘINĂU 1 dec - Sputnik. Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru miercuri, 2 decembrie, temperaturi de până la -7 grade noaptea, iar ziua până la +5. Vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică ridicată. Vântul va sufla slab. Cerul va fi predominat noros, iar noaptea ar putea să cadă câțiva fulgi. Izolat pe drumuri se va forma ghețuș. 

Noaptea, temperatura minimă a aerului va oscila între -2..-7°C. În raioanele de nord se așteaptă între -4..-7°C. În raioanele centrale se vor înregistra -3..-6°C, iar în cele de sud vor fi -2..-5°C. În Capitală se așteaptă pe timp de noapte -2..-4°C.

Iar pe timp de zi temperatura aerului ziua va oscila între 0..+5°С. În raioanele de nord se așteaptă 0..+3°С, în raioanele centrale +1..+4°С, la sud vor fi +2..+5°С, iar în Capitală +2..+4°С.

În data de 3 decembrie se prognozează aceleași temperaturi, iar precipitații nu se așteaptă. Totuși, joi vremea se încălzește treptat. Astfel, în weekend se anunță maxime de +12 grade Celsius. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

224
Tagurile:
SHS, prognoză, meteo


Загрузка...
Mai mulți agricultori se pregătesc să blocheze traseul național Chișinău-Căușeni

Asociațiile din sectorul agroindustrial, împotriva majorării TVA în agricultură

15
(reînnoit 11:57 01.12.2020)
Reprezentanții asociațiilor din domeniul agroindustrial sunt nemulțumiți de proiectul politicii bugetar-fiscale, aprobat ieri de Guvern. Ei susțin că inițiativele vor îngreuna situația agricultorilor și au făcut apel la fracțiunile parlamentare să nu voteze legea.

CHIȘINĂU, 1 dec - Sputnik. Reprezentanții celor mai importante asociații din sectorul agroindustrial au ieșit astăzi într-o conferință de presă și și-au expus nemulțumirea față de proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021 aprobat ieri de Guvern. 

”Este o politica care va îngreuna și mai mult lucrurile în agricultură, mai ales după un an greu provocat de secetă. Suntem indignați că politica fiscală care vizează sectorul agricol a fost aprobată de Guvern fără să fie consultați producătorii. În noua politică fiscală este prevăzut majorarea cotei TVA de la 8% la 12%. Astfel, va crește povoara fiscală pentru producătorii agricoli, iar după consecințele din acest an, starea în sector se va înrăutăți dramatic”, a declarat Iurie Fală, directorul executiv al Asociației ”Moldova Fruct”. 

Astfel, 10 organizații din sectorul agroindustrial au înaintat deja un demers către toate fracțiunile parlamentare, în care și-au exprimat dezacordul cu privire la proiectul politicii bugetar-fiscale pentru 2021.

”Matematica autorilor care au elaborat proiectul politicii-fiscale va lovi în agricultură, dar și în consumator pentru că vor crește prețurile la produsele alimentare. Toate asociațiile sunt de aceeași părere că trebuie să ne apărăm drepturile pe toate căile legale. Politica fiscală ar trebui să creeze perspective de investiții, iar problemele să nu fie soluționate pe apucate. Ministerul Finanțelor nu trebuie să mărească cota TVA și să pună agricultorii în situații dificile, fiindcă de pe urma acestor modificări vor avea de suferit toți agricultorii, mai ales întreprinderile mici și mijlocii”, a precizat Iurie Fală, directorul executiv al Asociației ”Moldova Fruct”. 

Totodată, reprezentanții asociaților sunt de părere că ar trebui format un grup de lucru care să analizeze toată situația, să poarte discuții cu angajații din sectorul agroindustrial pentru a găsi o formulă corectă, care să avantajeze ambele părți. 

”Este o altă povoară care va duce întreprinderile la faliment. Guvernarea nu vrea să consulte reprezentanții din domeniul nostru. Un simplu economist poate demonstra că ceea ce propun ei pentru majorarea acestei cote la TVA în afară de prejudicii care vor fi aduse producătorilor, va aduce și bugetului de stat. Și atunci ne întrebăm cu ce scop se fac aceste modificări?”, a spus Vasile Mirzenco, director executiv al Federației Naționale a Fermierilor. 

Fermieri din 15 raioane ale țării, dar și reprezentanți ai asociaților de producători și agricultori au anunțat că vor protesta miercuri, la ora 11:00, în centrul Capitalei în potriva indiferenței manifestată de autorități pentru problemele celor din acest domeniu. De precizat că vineri mai mulți primari din țară au protestat în fața  Ministerului Finanțelor, dar și a Guvernului, fiind nemulțumiți de faptul că statul vrea să plafoneze taxele pe care autoritățile locale le percep de la agenții economici. Cu toate acestea, luni membrii Guvernului au aprobat proiectul politicii bugetar-fiscale pentru 2021. Documentul urmează să ajungă la Parlament. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

15
Tagurile:
agricultorii moldoveni, Proteste agricultori, agricultori
Tematic
Mesajul lui Ion Perju pentru agricultori, la sfârșit de toamnă - detalii
Ciubuc: Prognoze sumbre pentru agricultori în 2021


Загрузка...