Bacalaureat

Cum au influențat camerele video promovarea testelor la BAC

139
(reînnoit 08:15 10.07.2018)
Elevii din Moldova s-au obișnuit să scrie examenele de Bacalaureat fiind supravegheați de camere video.

CHIȘINĂU, 10 iul — Sputnik. În anul 2013 pentru prima dată absolvenții liceelor au susținut examenul de Bacalaureat fiind supravegheați de camerele video. Decizia Ministerul Educației de atunci a stârnit multiple dispute, mai ales în rândul elevilor. Nemulțumiți de reformă s-au arătat și mai mulți deputați care susțineau că respectivele camerele video îi stresează pe absolvenți și că examenul în sine este mult prea complicat.

Se pare că după cinci ani în care examenele au fost strict monitorizate și nu a fost posibil copiatul, elevii au pus mâna pe carte. Cifrele arată că rata de promovare a examenelor de BAC a oscilat de la an la an, dar nu a fost mai mică de 50 la sută.

Acum cinci ani, reprezentanții Ministerului Educații afirmau că scopul instalării acestor camere de supraveghere este de a asigura un proces corect de evaluare a cunoștințelor candidaților, ceea ce s-a și întâmplat.

În anul 2013 rata de promovarea a examenelor de bacalaureat a depășit 67%. Un an mai târziu, numărul tinerilor care au susținut bacalaureatul a scăzut, ajungând la 56. Ulterior, în 2015, rata de promovare a Bacalaureatului a fost de peste 52 la sută. În anul 2017 — 58, 63 la sută, iar în acest an au susținut cu examenele aproape 63 la sută.

În schimb, numărul persoanelor care au fost date afară din sălile de examen au scăzut considerabil în acești cinci ani. Se pare că elevii au devenit mai conștiincioși și mai responsabili.

În primul an în care au fost instalate camere de supraveghere în centrele de bac au fost dați afară din clase 133 de elevi. În 2014 au încercat să copieze 239 de elevi.

În 2015 numărul celor care s-au încumetat că copieze a fost mult mai mic. Este vorba de 59 de persoane. Un an mai târziu cifra celor care au fost dați afară din centrele de bac a fost și mai mică — 51 de persoane. În 2017 au fost dați afară 8 elevi, iar în acest an doar unul.

Datele au fost colectate de pe site-ul oficial al Ministerului Educației Culturii și Cercetării.

139
Tagurile:
webcam, camere video, teste, examene, BAC, elevi
Tematic
Psiholog: Emoțiile puternice influențează calitatea rezultatelor la examenele de BAC
Elevii din Moldova, interesați de limbile străine: Câți vor avea zece din oficiu la BAC
Important pentru cei care au picat BAC-ul: S-ar putea să mai aibă o șansă
Valută

Un om de afaceri a vrut scoată din țară peste 84 de mii de euro

199
(reînnoit 20:29 04.12.2020)
Directorul unei companii imobiliare a vrut să treacă frontiera de stat cu peste 84 de mii de euro. Procuratura anunță că omul de afaceri este acuzat de tentativă de contrabandă cu valută.

CHIȘINĂU, 4 dec - Sputnik. Potrivit procurorilor, acțiunile ilicite ale inculpatului au fost deconspirate în data de 11 noiembrie de către inspectorii vamali de la Leușeni, în momentul în care acesta încerca să scoată din țară, prin contrabandă, suma de 84 450 euro.

În cadrul audierilor, directorul companiei imobiliare a refuzat să facă declarații. Procuratura raionului Hâncești a finalizat și expediat în judecată dosarul de învinuire a omului de afaceri. Acum el va compărea pe banca acuzaților pentru tentativă de contrabandă cu valută, estimată la peste 1,7 milioane de lei.

În același timp, a fost pus sechestru pe banii depistați și a fost sesizată Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a CNA. Inculpatul este cercetat în stare de libertate și are interdicția de a părăsi țara.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

199
Tagurile:
corupție, vamă corupţie, vamă
Tematic
Impresionant: Câți bani s-au adunat pentru Filarmonică
Fiscul: La Bugetul public au ajuns mai mulți bani decât în 2019


Загрузка...
Скорая помощь

Doi copii au ajuns de urgență la spital: Ce s-a întâmplat

77
În ultimele două zile doi copii au ajuns la spital, după ce s-au intoxicat cu preparate medicamentoase. Specialiștii îndeamnă ca părinții să fie vigilenți și să nu lase substanțele periculoase la îndemâna micuților.

CHIȘINĂU 4 dec - Sputnik. De la începutul acestei săptămâni, 20 de persoane au solicitat ajutorul medicilor după ce s-au intoxicat. Datele Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) arată că în doar două zile, în intervalul 30 noiembrie - 1 decembrie, au fost înregistrate zece intoxicații cu medicamente, dintre care două cazuri în rândul copiilor. Pacienții aveau vârste cuprinse între 1 și 82 de ani. 

CNAMUP mai anunță că în data de 30 noiembrie o femeie de 72 de ani din raionul Briceni a suportat un șoc anafilactic în urma administrării unor medicamente. După acordarea asistenței medicale de urgență, pacienta a fost transportată la spital pentru tratamentul corespunzător.

În acest sens, specialiștii îndeamnă oamenii să nu administreze medicamente expirate, să consume preparatele doar la indicația medicului sau a farmacistului și să nu le lase la îndemâna copiilor. 

Datele CNAMUP mai arată că în ultimele 48 de ore peste 4 400 de persoane au solicitat ajutorul medicilor de urgență. În instituțiile spitalicești din țară au fost transportați 1 549 pacienți pentru investigații și tratament.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

77
Tagurile:
urgență, spital, intoxicație, medicamente


Загрузка...
Vladimir Putin

Sondaj: Câți cetățeni ruși au încredere în Vladimir Putin

0
(reînnoit 22:03 04.12.2020)
Fundația ”Opinia Publică” (FOM) a publicat datele unui sondaj realizat recent, care arată gradul de încredere al cetățenilor ruși față de președintele Vladimir Putin.

CHIȘINĂU, 4 dec - Sputnik. Mai mult de jumătate dintre cetățenii ruși (60%) au încredere în președintele Vladimir Putin, potrivit unui sondaj realizat de Fundația ”Opinia Publică”.

Conform datelor sondajului, au spus că mai degrabă nu au încredere în el 30% dintre cei chestionați, alți 10% au considerat că este dificil să răspundă la întrebare.

Totodată, 63% dintre cetățeni consideră că Putin se descurcă mai degrabă bine în funcția pe care o ocupă. Punctul de vedere opus este împărțit de 24% dintre cei intervievați. Nu au putut să răspundă la întrebare 13%.

În perioada 27-29 noiembrie a fost realizat un sondaj telefonic în toată Rusia, în rândul a patru mii de respondenți cu vârsta de 18 ani și mai mult, prin metoda de eșantionare aleatorie a numerelor de telefon mobil și fix. Marja de eroarea nu depășește 1,9%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
sondaj, Putin
Tematic
Maia Sandu: Eu îmi doresc relații bune cu Rusia


Загрузка...